Зона Алдарион

 
Зона Алдарион

 
Рейтинг: 3.00
(86)
Главна страница
Статии
Литература
Лeгeнди
Творчество
Екскурзия
News
Download
Речник
i АНКЕТИ !


Кое какво е? За контакти Запишете се! Мнения CHAT ПРИЯТЕЛИ

Статии / История и митологии в древността-3 част

История и митологии в древността-3 част
05.02.06 10:25

Автор:Iblis
още продължение - за викингите
СКАНДИНАВИЯ

Историческа и религиозна справка

Викингите произхождат от Дания, Швеция и Норвегия. Те завладяват постепенно огромна територия, която включва първоначално по-голямата част от Британските острови. По-късно прекосяват дръзко северната част на Атлантическия океан, порейки вълните със своите просторни, красиви и с много изчистени форми кораби, наречени "дракони". През 825 г.сл.Хр. населяват Исландия, а през 985 г.сл.Хр. завладяват части от Гренландия. Пет века преди Христофор Колумб, през 922 г.сл.Хр. малки групи се настаняват в отделни области на Северна Америка. "Корабите-дракони" имат плоско дъно, което им позволява да се приближават до всеки бряг и да плуват по пълноводните реки. Викингите притежавали невероятни навигаторски умения и изумителна дързост. През 845 г.сл.Хр. те атакуват френските брегове и даже дръзват да обсадят Париж, а по-късно масово се настаняват по двата бряга на Сена. През 911 г.сл.Хр. френският крал Шарл Простодушният, с договора от Сен-Клер сюр Епт, признава � олон за първи херцог на Нормандия. На френски "норд" означава "север" т.е. страна на хората от Север. Други викинги основават градове по поречието на руските реки, а малки групи достигат бреговете на Сицилия. Културата на викингите достига своя апогей между VII-ми и IX-ти век сл.Хр.

 Боговете на викингите са груби и жестоки. Те се вписват съвършено точно в представите на моряците-завоеватели. Викингите били от една страна безрасъдно смели, но от друга - много суеверни. Винаги търсели начин да запазят благоразположението на многобройните морски божества и преди всичко на Ниорд - богът на морето, символ на плодородието и плодовитостта. В техните представи, той бил стар мъдрец, който бди над крайбрежията и най-вече - над местата, където се лови риба. Те вярвали, че дълбоко в морската бездна, в своя величествен палат живеел Аегир, заедно с жена си - � ан и с деветте им дъщери. Викингите различавали девет вида вълни и били убедени, че всяка от тях била предизвиквана от една от тези девет дъщери. Това били скандинавските морски сирени, които прелъстявали моряците, за да ги отвлекът в океанските дълбини. Те смятали също така, че земята е плоска и кръгла, заобиколена отвсякъде с море. Според тях, в дълбоките океански бездни живеел Вселенският змей - Йормунганд, чието тяло опасвало цялата земя и че той предизвиквал силните морски бури. Тези морски божества олицетворявали богатствата и опасностите на моретата, а също (деветте дъщери на � ан) - магията, която винаги са упражнявали над хората.

 Интересно е обаче, че до сега не са открити никакви значими светилища или храмове. Не съществуват следи от религиозна архитектура на викингите. Открити са само няколко големи гробници, заобиколени с камъни. Изглежда те не са изпитвали необходимост да издигат специални сгради, за да упражняват религията си или за жертвоприношения. Най-често големите дървета и особено ясените, са служели за място, където се събирали. Празниците и съветите обикновено се провеждали в подножието на гигантски дървета. Огромният ясен, наречен Игдрасил, е смятан от тях за ос на света. Вероятно пак под тези дървета се събирали, за да се молят, но със сигурност не са строили нищо, наподобяващо египетските или елинските храмове. Това се обяснява с факта, че викингите живеели всред природата и в хармония с нея. Те не са имали духовенство, нито каквато и да е църковна йерархия, тъй както не са имали и крале. Възрастните мъже, старейшините на семействата или най-смелите войни се ползвали с голям морален, а може би и религиозен авторитет. Всеки се молел според разбиранията си, без да следва установени правила. Едва през 966 г.сл.Хр. Харалд Синият зъб се покръстил, а след това, малко по малко, всички викинги приели християнството, под влияние на католическите мисионери.

Сътворението

В началото, на земята нямало нищо. Съществувала само черната бездна Гинунгагап. На север от нея се простирало царството на студа Нифелхейм, а на юг - царството на огъня Муспелхейм. Но ето. че в царството на мразовете бликнал изворът Гергелмир, чиито води дали началото на могъщата река Еливагар. Тя потекла стремително на юг, пропадайки в бездната Гинунгагап. Жестокият студ превръщал водата й в лед, но изворът Гергелмир не преставал да бълва все нови и нови потоци. Ледените грамади растяли и се приближавали все повече и повече до Муспелхейм. Накрая, ледът достигнал толкова близо до царството на огъня, че започнал да се топи. Искрите, излитащи от Муспелхейм се смесили с топящия се лед и му вдъхнали живот. И тогава, над безкрайните ледени простори на Гинунгагап се издигнала исполинска фигура. Това бил великанът Имир, първото живо същество в света. От лявата ръка на Имир се появили момче и момиче, а от крака му се родил шестоглавия великан Трудгелмир. Така било поставено началото на рода на великаните - жестоки и коварни, като леда и пламъка, от които са произлезли. Заедно с великаните, от топящия се лед се появила и гигантската крава Аудумла. Четири реки от мляко потекли от вимето й, давайки храна на Имир и децата му. Понеже все още нямало пасища, Аудумла се хранела, облизвайки солените ледени грамади. Една от тези грамади постепенно се стопила и от нея се появил могъщият великан Бури. Неговият син Бор се оженил за великанката Бестла, която родила боговете Один, Вили и Ве. На новородените богове не се понравил света, в който трябвало да живеят, а и не искали да понасят тираничното господството на жестокия Имир. Те се опълчили срещу великана и след дълга и жестока борба, го убили. Имир бил толкова огромен, че в кръвта, която потекла от раните му, потънала кравата Аудумла и всички останали великани. Само внукът на Имир - великанът Бергелмир успял да построи лодка, с която се спасил заедно с жена си. Сега вече никой не пречел на боговете да уредят света според своето желание. От тялото на Имир те създали земята - кръгла и плоска. � азположили я всред огромното море, образувано от кръвта на великана. Нарекли земята Митгард, (Средна земя/страна). От черепа на Имир създали небесния свод, от костите му - планините, от косите - дърветата в горите, от зъбите му - скалите, а от мозъка - облаците. От искрите, излитащи от огнения Муспелхейм направили звездите и украсили с тях небето. След като сътворили света, Один и братята му решили да го населят. На брега видяли две дървета - ясен и елха. Отсекли ги и от ясена направили мъж, а от елхата - жена. Един от боговете им вдъхнал живот, другият им дал разум, а третият - кръв. Така се появили първите хора - мъжът Аск и жената Ембла. След всичко това, боговете се погрижили и за великаните. Отвъд морето, на север от Митгард, те създали страната Йотунхейм и я дали във владение на спасилия се великан Бергелмир и неговите потомци - ледените великани.

Асгард, Ази и Вани

Високо, високо над облаците, толкова високо, че нито един смъртен не можел да я види, се простирала прекрасната страна на боговете Асгард. Ефирният, но много здрав мост-дъга Бифрост съединявал Асгард с Митгард - земята на хората. Лошо се пишело на онзи, който дръзнел да се изкачи по него. Червената ивица на моста-дъга бил вечният, никога не угасващ пламък. Той бил безвреден за боговете, но изгарял всеки смъртен, който се докоснел до него. В средата на Асгард се извисявал върхът на гигантския ясен Игдрасил. Клоните му се простирали над целия свят, а корените му лежали в три страни - Нифелхейм, Йотунхейм и Митгард. Измежду тях бликали чудесни извори. Първият - Гергелмир, се намирал в Нифелхейм. Това бил изворът на всички реки, които пълнели моретата. Вторият бил в Йотунхейм. Това бил изворът на мъдростта. Страшният, сляп великан Мимир, най-могъщият от всички великани, охранявал водите му и не позволявал никому да пие от него. Третият извор - Урд, се намирал в Митгард. Той бил толкова прозрачен и чист, че който се потопял в него, ставал бял като сняг. До този извор било обиталището на норните. Тук те разплитли нишките на съдбите на всяко човешко същество от първия ден до смъртта му. Ако някоя нишка се скъсала, човекът веднага умирал. Всред клоните на ясена Игдрасил, бърза като светкавица, подскачала катерицата � ататоск По листата на дървото проблясвали капки медовина - вълшебната напитка, утоляваща жаждата на боговете. Близо до върха на Игдрасил, на най-високото място в Асгард бил тронът на властелина на света и най-могъщия от боговете - Один. От тук той виждал всичко, което ставало в Асгард, Митгард и даже в далечния Йотунхейм. Один бил баща на азите и най-мъдрият между тях. Когато бил още млад, отишъл при великана Мимир и помолил да му разреши да се напие от водите на извора на мъдростта. Но великанът му казал: "Нищо не се дава даром, а особено мъдрост. Какво ще ми дадеш ти в замянаω" "Всичко, което поискаш" - отвърнал Один. "Тогава ми дай дясното си око" - поискал Мимир. Один се замислил и отговорил: "Добре, съгласен съм. Умният вижда с едно око повече, отколкото глупавият - с две." И след като се напил с водата на вълшебния извор, за него нямало повече тайни нито в настоящето, нито в бъдещето. На плещите на Один стояли гарваните Хугин и Мунин, а в нозете му лежали вълците Гери и Фреки. Хугин и Мунин летели над цялата земя през деня, а Гери и Фреки я обикаляли нощем и след това разказвали на господаря си какво са видяли и чули. Один носел на главата си крилат, златен шлем, а в ръката си държал копието Гунгнир, което не пропускало никога целта. Осмоногият му жребец Слейпнир можел да препуска по земята, водата и въздуха. Господарят на света обикалял земята, яздейки го невидим за хората и участвал в сраженията им, като помагал на по-достойните да победят. Дворецът на Один - Валхала, бил най-големият и най-красивият в Асгард. В него имало петстотин и четиридесет просторни зали, в които пирували храбрите войни, паднали достойно в битка с врага. Те се хранели с месото на огромния глиган Серимнир, когото изпичали всеки ден, а на следващия той оживявал, за да бъде изяден отново. И боговете и войните във Валхала пиели от изобилното, сладко като мед мляко на козата Хейдрун, която пасяла клонките на ясена Игдрасил. Само Один не се нуждаел от храна.
 Освен Один, в Асгард живеели още дванадесет богове-ази. Най-важен всред тях бил най-големият син на Один, могъщият чевенобрад бог на гърмотевиците Тор. Той не бил така мъдър, като баща си, но затова пък нямало по-силен от него в целия свят, а подвизите му били неизброими. Майка на Тор била богинята на земята Йорд. Той бил покровител на селяните и зорко пазел домовете и нивите им от нападенията на злите великани. Хората вярвали, че ако не бил Тор. великаните биха унищожили целия свят. Понеже бил огромен и много тежък, нямало кон, който би могъл да го издържи и затова ходел пеш или препускал по небето в своята, обкована с желязо колесница. Тя била впрегната в двата козела Тангниостр и Тангриснир. Те били по-бързи от вятъра и даже по-бързи от Слейпнир - осмоногия жребц на Один. Тор притежавал вълшебен пояс, който увеличавал двойно силата му. На ръцете си носел железни ръкавици, а вместо копие или меч размахвал тежкия железен чук Мьолнер, който можел да разбие на трески най-дебелите и здрави скали. Богът на гърмотевиците пребивавал рядко в Асгард, защото дни и нощи се сражавал с великаните на изток. Но ако азите били заплашени от някаква опасност, било достатъчно да произнесат гласно името му и той веднага идвал на помощ.

Балдер - бог-аз, син на Один и Фриг. Бог на интелекта, мъдростта и пролетта.

Тир - бог-аз, син на Один и сестрата на морския великан Гимир. Бог на войната. Най-храбрият между боговете.

Хеймдал - бог-аз, син на Один, наречен "Мъдрият Аз". Верният страж на моста-дъга.

Браги - бог-аз, син на Один, бог на поетите.

Ход (Ходер) - бог-аз, "Слепият Аз", син на Один. Притежавал огромна сила.

Видар - бог-аз, син на Один и великанката Грид, наречен "Мълчаливият Аз".

Вали - бог-аз, син на Один. Владеел оръжието до съвършенство.

Ниорд - бог-ван, покровител на мореплавателите и нему били подвластни морето и морските ветрове.

Фрейр (Фрей) - бог-ван, бог на плодородието и лятото, син на Ниорд.

Локи - не е нито аз, нито ван. Произхожда от рода на великаните, но боговете му разрешили да живее в Асгард заради ума и хитростта му. Бил красив, но зъл и коварен.

Фриг - богиня-аз, жена на Один и мъдра колкото него - главна богиня в Асгард. Покровителствала брака и семейството.

Фрейя - богиня-ван, дъщеря на Ниорд и сестра на Фрейр, богиня на любовта. В Асгард била първа след Фриг.

Идун - богиня-аз, жена на Браги, богиня на вечната младост.

Ейр - богиня, покровителка на лечителите.

Йорд - богиня на земята, майка на Тор.

Освен боговете и богините, в Асгард живееели прекрасни девици-войни - валкириите. Техен предводител била Фрейя. Те вземали невидимо участие във всяка битка, давайки победата на този, комуто я присъждали боговете. След края на битката отнасяли падналите войни-герои във Валхала и там прислужвали на пиршеството им.
Скандинавският пантеон

Скандинавските богове са разделени в две основни групи - "ази" (раса Аезир) и "вани" (раса Ванир). Ваните са земни богове, символизиращи богатството, плодородието и плодовитостта. Те са свързани със земята и морето. Най-главните вани са Аегир, Ниорд, Фрейр и Фрея. Азите са небесните богове, символизиращи мъдростта, мощта и войната. Те живеят дълго, но не са безсмъртни и загиват във времената на � агнарок (Залезът на боговете). Представители на азите са Один, Тор, Фриг, Тир, Хеймдал.


АЗИ (АЕЗИР)

БАЛДЕР - бог на интелекта, мъдростта и пролетта. Син на Один и Фриг. Той е един от дванадесетте главни (след Один) богове. След � агнарок (Залезът на боговете), той и Ход се освободили от разрушения свят на мъртвите и помогнали за построяването на новия свят.

БРАГИ - бог на поетите. Един от дванадесетте главни богове. Син на Один и мъж на Идун. Всеки, който искал да стане поет, трябвало да моли за покровителството му.

ВАЛИ - един от дванадесетте главни богове. Владеел оръжието до съвършенство и в сраженията не отстъпвал даже на Тир, но не бил особено мъдър. Той убил Ход веднага след убийството на Балдер.

ВИДАР - наричали го Мълчаливият Аз, тъй като не обичал да говори, независимо, че бил много мъдър и храбър. Той бил син на Один и великанката Грид и бил почти толкова могъщ, колкото богът на гърмотевиците Тор. Той също е един от дванадесетте главни богове.

ИДУН - богиня на вечната младост, жена на Браги. Тя била скромна и тиха, но без нея азите нямало да бъдат живи. Тя имала кошница, пълна с ябълките на вечната младост, с които угощавала боговете. Кошницата била вълшебна и никога не се изпразвала.

ЛОКИ - бог на огъня, побратим на Один. Той бил великан, смел и красив, но много коварен. Макар и великан, азите го приели като свой и често попадали в беда заради него, но и често ги спасявал, благодарение на находчивостта си. Той също е един от дванадесетте главни богове. Той е вдъхновител на убийството на Балдер, заради което боговете го заточили в подземния свят. В дните на � агнарок (Залезът на боговете) е предводител на гигантите в битката им срещу боговете (азите). Локи убива Хеймдал, но самият той загива от копието му.

МАГНИ и МОДИ - синове на Тор. Магни е бог на физическата сила, а Моди е покровител на берсерките. Те оживяли след � агнарок и заедно с другите оцелели започнали да строят новия свят.

ОДИН - господар на Асгард, върховен бог на скандинавския пантеон. Той бил надарен със свръхчовешки качества, което обаче не му пречело да събира мъдрост и знания отвсякъде. Один канел във Валхала загиналите в битка храбри войни, а там им прислужвали Валкириите - девици-войни. Один често пътешествал всред хората, наблюдавал ги и ги съветвал. В миг на просветление, той разкрил на азите, ваните, гномите, гигантите и хората смисъла на руните. На плещите му стояли гарваните Хугин и Мунин, а в нозете му лежали вълците Гери и Фреки. Хугин и Мунин летели над цялата земя през деня, а Гери и Фреки я обикаляли през нощта и след това разказвали на господаря си какво са видяли и чули. Один носел на главата си крилат, златен шлем, а в ръката си държал копието Гунгнир, което не пропускало никога целта. Конят му Слейпнир, бил с осем крака и можел да препуска по земята, водата и въздуха. Господарят на света обикалял земята, яздейки жребеца си и невидим за хората, участвал в сраженията им, като помагал на по-достойните да победят. В  Рагнарок (Залеза на боговете), вълкът Фенрир убил Один, но преди това той забил копието си Гунгнир в гърдите му.

СИФ - богиня на плодородието, жена на Тор. По красота Сиф отстъпвала само на Фрея, но коси като нейните, нямал никой, защото били направени от златото на гномите.

ТОР - бог на гърмотевиците, син на Один и богинята на земята Йорд. Тор е висок, мускулест и червенокос. След Один, Тор е считан за най-могъщия бог. Още като дете, той поразявал всички със силата и мощта си. Не бил така мъдър, като баща си, но затова пък нямало по-силен от него в целия свят, а подвизите му били неизброими. Тор препускал по небето в своята, обкована с желязо колесница, впрегната в двата козела Тангниостр и Тангриснир. Те били по-бързи от вятъра и даже по-бързи от Слейпнир - жребеца на Один. Тор притежавал вълшебен пояс, който увеличавал двойно силата му. На ръцете си носел железни ръкавици, а вместо копие, меч или лък, използвал тежкия железен чук Мьолнер, с който можел да разбива и най-здравите скали. Тор рядко оставал в Асгард, защото дни и нощи се сражавал с великаните. Но когато над азите надвисвала опасност, било достатъчно да произнесат името му и той веднага се явявал на помощ. В дните на � агнарок (Залезът на боговете), Тор убил с чука си вселенския змей Йормунганд, но след като отстъпил девет крачки, паднал поразен от отровата му.

ТИР - бог на войната, син на Один и сестрата на морски великан. След Один, Тир бил трети по значение всред азите и най-храбрият бог. Той имал само лява ръка, защото загубил дясната, спасявайки боговете от гигантския вълк Фенрир. Това обаче, не му пречело да бъде изкусен войн и да участва във всички сражения. Тир е един от дванадесетте главни богове. В дните на � агнарок (Залезът на боговете), той и вълкът Гарм се убили взаимно.

ФОРСЕТИ - бог на правосъдието, син на Балдер.

ФРИГ - богиня на брака, семейството, жена на Один. Тя е господарка на живеещите в Асгард богини. Тя била толкова мъдра, колкото и нейния мъж. Подобно на Один, Фриг често се спускала на земята и предрешена бродела всред хората, слушайки за мъките и грижите им.

ХОД (ХОДЕР) - наречен Слепият бог, син на Один. Той обладавал огромна сила, но никога не напускал Асгард и рядко излизал от двореца си. Ход е един от дванадесетте главни богове. Заради убийството на Балдер, бил убит от Вали. След � агнарок (Залезът на боговете), той и Балдер успяват да се измъкнат от разрушения подземен свят и помагат да се построи новия свят.

ХЕЙМДАЛ - наречен Мъдрият бог, син на Один. Страж на моста-дъга Бифрост - входа към Асгард. Хеймдал спял малко, виждал всичко на сто дни път във всяка посока и можел да чуе как расте тревата. Той имал рог, наречен Гялар и когато го надуел, звукът му се чувал по целия свят. Хеймдал е един от дванадесетте главни богове. В дните на � агнарок (Залезът на боговете), той и главния му враг Локи се убили с копията си.

ХЕРМОД - вестителят на боговете. Името му е свързано с безуспешния опит, Балдер да бъде върнат от подземното царство на Хел.

ВАНИ (ВАНИР)

АЕГИР - бог на морето. Негова жена е морската богиня � ан. Те имали девет дъщери - Гялп, Грейп, Ейстла, Ейргява, Ангея, Атла, Улврун, Имд и Ярнсакса. И деветте заедно, като една същтност, са майки на Хеймдал.

НИОРД - покровител на мореплаването, на риболова, на корабостроенето и всички морски ветрове му били подвластни. Той бил по-богат от всички ази, а като всички вани бил много добър. Ниорд е един от дванадесетте главни богове.

УЛ (УЛЕР) - заварен син на Тор, син на Сиф. Забележителен стрелец с лък. Стрелите му винаги улучвали целта, независимо колко голяма и колко отдалечена била. Той бил един от дванадесетте главни богове.

ФРЕЙР (ФРЕЙ) - бог на плодородието, син на Ниорд. На Фрейр била подвластна слънчевата светлина. Той бил могъщ и прекрасен - отстъпвал по красота само на Балдер. Бил много добър, като баща си Ниорд и покровителствал мира на земята. Фрейр също бил един от дванадесетте главни богове. Във времената на � агнарок (Залезът на боговете) бил убит от огнения великан Сурт.

ФРЕЙЯ - богиня на любовта, дъщеря на Ниорд и сестра на Фрейр. В Асгард тя била първа богиня след Фриг. Фрейя нямала равна по красота нито всред боговете, нито всред хората, а сърцето й било толкова добро и нежно, че съчувствала на всяко страдание. Когато плачела, от очите й капели златни сълзи. Фрейя била също и предводителка на Валкирийте.

Митология на викингите

Богове-съперници

В скандинавската митология боговете били разделени в две големи семейства - Ази и Вани, както и в множество кланове. Те си съперничели, понякога дори враждували помежду си и населявали изворите, небесата или океаните. Главният бог Один бил смятан от повечето викинги за най-могъщ, но въпреки това било много трудно да бъде поставен над останалите богове. Например, през столетията Тор ставал все по-популярен, особено всред моряците и селяните, които го призовавали на помощ, вместо Один. Изобщо, в скандинавския пантеон не съществувала ясно изразена йерархия. Както в много политеистични религии, богините имали също важна роля и не са били ограничени с второстепенни функции. Огромното количество намерени статуи, посветени на богинята на плодородието Фрейя, позволяват да се приеме, че е била една от най-тачените.

Великани, джуджета и елфи

 Според викингите, както и според много други народи, боговете не са се появили първи на земята. Предхождали са ги груби на вид великани и всякакви чудовища. При викингите обаче, великаните не изчезнали, сразени навеки от боговете. Те били само отблъснати в далечни и негостоприемни области - страната на ледовете, страната на огъня и тъмните подземни светове. Великаните били опасни и необикновено жестоки, но някои от тях били много интелигентни. Като Мимир - пазачът на извора на мъдростта. Повечето великани обаче, живеели като зли диваци, заедно с опасни чудовища, с които сключвали съюзи. � азлични видове джуджета обитавали свят, паралелен на света на боговете и хората. Джуджетата-ковачи живеели изключително под земята, където майсторели оръжия и вълшебни накити. Те притежавали невероятни тайни умения за производството им. Други джуджета, наречени Коболди, живеели понякога в къщите на хората и нощем помагали в най-тежките домакински работи. Хората обаче, много рядко можели да ги видят. По принцип, джуджетата били приятели на хората и боговете, но най-често избягвали да ги срещат. Ако някой обаче им сторел зло, те умеели да се противопоставят и да си отмъщават. � азлични от джуджетата били елфите, които принадлежали към въздушните сфери и викингите се страхували от тях. Тези млади и красиви същества се появявали в лунните нощи, танцували по поляните и съблазнявали юношите, защото красотата им ги привличала неудържимо. Почти прозрачни и неуловими, те символизирали нощните сили и юношеските желания. Всеки, който се включвал в танца на елфите, напускал човешкия свят. Елфите се разпръсвали при първи петли.

Смъртните богове

 Противно на повечето народи, викингите вярвали, че боговете им са смъртни. И не само смъртни, но и непрекъснато подлагани на опасности. Те стареели много бавно и не времето ги заплашвало, а непрекъснатите съюзи между великани и чудовища. Викингите смятали, че два гигантски вълка преследвали ежедневно слънцето и луната. Те вярвали, че ако успеят да ги настигнат и погълнат, това ще бъде краят на света. Те вярвали, че краят ще настъпи след атакуването и разрушаването на обителта на боговете - Асгард. Светът на боговете бил орисан да изчезне след последната битка, наречена � агнарок, в която всеки трябвало да даде доказателства за върховното качество на война - смелостта.

Новият свят

Но не всичко свършвало до тук. Няколко спасили се второстепенни богове се завърнали на земята, за да се опитат да създадат новия свят. Той щял да бъде населен от спасените по чудо под кората на ясена Игдрасил мъж и жена. При изграждането на новия живот, боговете и хората се ръководели от "Златните таблици", които някога принадлежали на Один. Така новият свят щял да израстне по-миролюбив и освободен от старите демони.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..30 край 
10140. stroossiz
21.02.18
17:49
продажа нежилой недвижимости в москве

http://voprosstroiki.brevndom.ru/

паттайя недвижимость цены для русских

http://postroi.rolsnaokna.ru/

2ghy486sexy
10139. JacobNut
21.02.18
16:22
I'm fascinated. I do not think I know anyone who understands so much about the topic. You should make a career of it, seriously, amazing site
http://www.newstyledesign.co.uk/the-kinds-of-essays-which-you-can-obtain-from-2/
10138. TrevorHurgy
21.02.18
15:12
Hey There. I found your blog the use of msn. That is a very neatly written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely return.
<a href=http://viagrasildenafilbsl.com/>otc viagra</a>
viagra without a doctor
<a href="http://viagrasildenafilbsl.com/">buy viagra</a>
10137. RositaAbesk
21.02.18
14:00
aol games free casino
<a href=http://casinobablogames.com/>free online casino slots</a>
<a href="http://casinobablogames.com/">kasino</a>
slot online
10136. TrevorHurgy
21.02.18
08:28
Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have created some nice procedures and we are looking to trade strategies with other folks, be sure to shoot me an email if interested.
<a href=http://viagrasildenafilbsl.com/>sildenafil 100mg price</a>
viagra what happens
<a href="http://viagrasildenafilbsl.com/">viagra tablets</a>
10135. karinvf69
21.02.18
07:59
My unruffled protrude:
http://candy.go.telrock.net
10134. JamesSpign
21.02.18
06:58
Грандис-запчасти для иномарок и всё для митцубиси


[URL=http://grandis-888.ru/> - интернет запчасти здесь[/URL -
10133. TrevorHurgy
21.02.18
04:47
cialis 100mg

<a href="http://cialismsnntx.com/">cialis generic</a>

is cialis covered by insurance

<a href=http://cialismsnntx.com/>generic cialis</a>
10132. stroossiz
21.02.18
03:57
север вахта слесарь ремонтник нпо

http://remontnik.vannrestav.ru/

авито саратов недвижимость квартиры покупка

http://remont.penoblokf.ru/

2ghy486sexy
10131. TrevorHurgy
21.02.18
03:15
cialis without a doctor prescription usa

<a href="http://cialismsnntx.com/">cialis prices</a>

how cialis works

<a href=http://cialismsnntx.com/>cialis without a doctor prescription</a>
10130. NathanCox
21.02.18
03:10
I read through this website and you have so much useful information, bookmarked :)
http://hotrodding.us/?p=4973
10129. TrevorHurgy
21.02.18
01:47
cialis 5 mg tablet

<a href="http://cialismsnntx.com/">cialis how long last
</a>

cialis manufacturer

<a href=http://cialismsnntx.com/>buy cialis online</a>
10128. CharlesCob
21.02.18
01:27
wh0cd1913938 <a href=http://clonidine.services/>our site</a> <a href=http://levitrageneric.store/>levitra</a> <a href=http://lisinopril.fun/>lisinopril 20 mg</a> <a href=http://propranololonline.store/>ordering propanalol</a>
10127. Marianolet
21.02.18
01:20
Sorry for off-topic, I am considering about making an informative site for college students. May probably start with submitting interesting information just like"An average human loses about 200 head hairs per day."Please let me know if you know where I can find some related info like right here

http://bollywooddigital.com/all-custom-essays-ought-to-stick-to-strict-essay-18/
http://www.jamiedaddo.com/writing-assignments-with-essay-solutions-is-easy-95/
10126. ddiiirresiz
21.02.18
01:20
porn tom welling
<a href=http://direst.ru/>http://direst.ru/</a> limousine sex xxx
asian male nude photo
10125. stroossiz
21.02.18
01:03
жесть во время войны видео

http://remontu.kanatn-stropa.ru/

автобус сидит простолюдин в глубокой задумчивости с пустыми глазами и эпоха от времени повторяет: начинать нафига я их позвал контролер не выдерживае

http://sprb.gidroizpodv.ru/

2ghy486sexy
10124. JosephHap
21.02.18
00:41
It's a great article. This site has lots of useful things, it made it easier for me in many ways.
http://www.woodandwinds.nl/nl/all-custom-essays-have-to-stick-to-strict-essay-5/
10123. TrevorHurgy
21.02.18
00:22
cialis overdose

<a href="http://cialismsnntx.com/">cialis daily
</a>

cialis expiration

<a href=http://cialismsnntx.com/>cialis generic</a>
10122. ddiiirresiz
21.02.18
00:03
porn thumb series
<a href=http://direst.ru/>http://direst.ru/</a> lil kim xxx pic
celebrity clip free movie nude
10121. GordgAlish
20.02.18
23:22
На нашем сайте Вы найдете анкеты проституток Питера любого формата, если Вам по душе девочки с анальным сексом, выбирайте их в расширенном поиске или перейдите по ссылке поиск.
<a href=https://prostitutkipitera.pw>Проститутки Питера</a>
10120. TrevorHurgy
20.02.18
22:55
cialis black 800mg

<a href="http://cialismsnntx.com/">cialis without a doctor prescription</a>

cialis strength

<a href=http://cialismsnntx.com/>cialis without a doctor prescription</a>
10119. CharlesCob
20.02.18
12:52
wh0cd1913938 <a href=http://propecia.fun/>propecia</a> <a href=http://cipro500mg.store/>cipro 500 mg</a> <a href=http://seroquelonline.store/>buy seroquel online</a> <a href=http://cymbaltacost.store/>cymbalta prices</a> <a href=http://ventolin.services/>ventolin</a> <a href=http://cheaplevitra.store/>buy levitra cheap</a> <a href=http://eloconointment.shop/>elocon topical cream</a> <a href=http://genericlevaquin.store/>levaquin</a> <a href=http://elavil.store/>elavil</a> <a href=http://sildenafilonline.shop/>sildenafil</a> <a href=http://proscaronline.shop/>proscar</a> <a href=http://erythromycin500mg.shop/>erythromycin 500 mg</a> <a href=http://vpxl.fun/>vpxl</a>
10118. ittiiibsiz
20.02.18
10:53
comic porn super hero
<a href=http://itbui.ru/>http://itbui.ru/</a> babe free hot movie xxx
nude young girls free latina
10117. Lelandbot
20.02.18
09:39
Please let me know if you're looking for a article writer for your site. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Kudos!
<a href=http://levitravdnh.com/>levitra 20 mg</a>
10116. CarmenGot
20.02.18
08:00
<a href=http://pozdravhappy.ru>Прикольные поздравления на телефон</a>
10115. yolandald1
20.02.18
07:36
New adult blog website
marry a girl wholesale sex toy fashion dress online
http://sissytales.porndairy.in/?blog.angela
we buy art transgender information toddler easter outfits jaw surgery pictures prosperity definition ЩЃЫЊЩ„Щ… ШіЪ©ШіЫЊЫЊЫЊЫЊЫЊЫЊ discount bridal stores wedding shower photos
10114. MichaelFriew
20.02.18
06:32
wh0cd1913938 <a href=http://buystrattera.us.com/>Strattera</a> <a href=http://buycelebrex.us.com/>celebrex for sale</a> <a href=http://alli.us.org/>alli on sale</a> <a href=http://tetracycline2017.us.org/>tetracycline generic</a> <a href=http://buyalli.us.com/>Alli Pill</a> <a href=http://buycelexa.us.com/>celexa</a> <a href=http://buyprednisolone.us.com/>homepage here</a> <a href=http://buysingulair.us.org/>singulair 10mg price</a> <a href=http://buypaxil.us.com/>paxil 10mg</a>
10113. CanadaHurgy
20.02.18
06:25
I think the admin of this site is genuinely working hard for his web site, for the reason that here every stuff is quality based material.
<a href=http://canadianpharmacyntx.com/>online canadian pharmacies</a>
canadadrugs
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canada pharmacies online</a>
10112. CanadianDor
20.02.18
06:16
I've read some good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you set to make this type of magnificent informative site.
<a href=http://canadianpharmacymsn.com/>canadian pharmacies mail order</a>
canadian pharmacies online prescriptions
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">most reliable canadian pharmacies</a>
10111. CanadaHurgy
20.02.18
05:00
Pretty! This has been an extremely wonderful article. Thanks for providing this info.
<a href=http://canadianpharmacyntx.com/>canadian discount pharmacies</a>
top rated online canadian pharmacies
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">the canadian pharmacy</a>
10110. CanadaHurgy
20.02.18
03:35
I'm really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it's rare to see a great blog like this one nowadays.
<a href=http://canadianpharmacyntx.com/>canadian pharmacy meds</a>
canadapharmacy
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">buy prescription drugs from canada</a>
10109. RichardKes
20.02.18
02:31
Amazing site, how do you find all this information?I have read a few articles on your site and I really like your style. Thanks a million, keep up the great work.
http://suriijsenmore.nl/2016/11/29/simple-methods-to-create-an-amazing-admission-4/
10108. CanadaHurgy
20.02.18
02:12
Thankfulness to my father who stated to me concerning this weblog, this blog is truly remarkable.
<a href=http://canadianpharmacyntx.com/>canadian pharmacies legitimate</a>
canadapharmacy
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian pharmacies online prescriptions</a>
10107. Aaronwof
20.02.18
00:59
wh0cd1913938 <a href=http://elimitecream.shop/>elimite cream</a> <a href=http://metforminhcl500mg.com/>ordering metformin on line without a prescription</a> <a href=http://hydrochlorothiazide25mg.shop/>hydrochlorothiazide 25mg tablets</a> <a href=http://priceofviagra.store/>places to buy viagra</a> <a href=http://lasixonline.shop/>buy lasix without a doctor's prescription</a>
10106. CanadaHurgy
20.02.18
00:53
Thanks a lot for sharing this with all folks you really know what you are talking approximately! Bookmarked. Please additionally visit my website =). We will have a link alternate agreement between us
<a href=http://canadianpharmacyntx.com/>safe canadian online pharmacies</a>
canadian pharmacy uk delivery
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">discount canadian pharmacies</a>
10105. CanadianDor
20.02.18
00:38
Thank you for any other great post. The place else may just anybody get that kind of information in such an ideal method of writing? I've a presentation next week, and I am on the search for such info.
<a href=http://canadianpharmacymsn.com/>northwest pharmacy canada</a>
northwest pharmacy canada
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">online canadian pharmacy</a>
10104. CanadaHurgy
19.02.18
23:26
Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept
<a href=http://canadianpharmacyntx.com/>approved canadian online pharmacies</a>
canadian pharmacies
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian pharmacy viagra brand</a>
10103. CanadianDor
19.02.18
23:13
At this moment I am going to do my breakfast, after having my breakfast coming again to read other news.
<a href=http://canadianpharmacymsn.com/>canadian pharmacies</a>
canada pharmacies
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canadian pharmacies online</a>
10102. CanadaHurgy
19.02.18
21:59
Hello colleagues, its great piece of writing on the topic of cultureand entirely defined, keep it up all the time.
<a href=http://canadianpharmacyntx.com/>aarp recommended canadian pharmacies</a>
canadian pharmacies online
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian drugstore</a>
10101. CanadianDor
19.02.18
21:49
Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you're just too excellent. I really like what you've acquired here, certainly like what you're stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I can't wait to read much more from you. This is really a terrific web site.
<a href=http://canadianpharmacymsn.com/>canadian pharmacies shipping to usa</a>
the canadian pharmacy
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">top rated online canadian pharmacies</a>
10100. MichaelFriew
19.02.18
20:36
wh0cd1913938 <a href=http://buycleocin.us.org/>cleocin t gel price</a> <a href=http://tetracycline2017.us.org/>tetracycline</a> <a href=http://buysildenafil.us.com/>sildenafil citrate tablets 100mg</a> <a href=http://buyvpxl.us.org/>vpxl</a> <a href=http://crestorgeneric.us.com/>crestor 10 mg</a> <a href=http://buytadalis.us.org/>tadalis sx</a>
10099. CanadaHurgy
19.02.18
20:32
What's up Dear, are you genuinely visiting this website regularly, if so then you will absolutely take good know-how.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]canada pharmacies online[/url]
best canadian pharmacies
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian pharmacies that are legit</a>
10098. CanadianDor
19.02.18
20:25
Hi, its good post on the topic of media print, we all be familiar with media is a enormous source of facts.
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]canadian online pharmacies[/url]
canadian pharmacy viagra brand
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">global pharmacy canada</a>
10097. CanadaHurgy
19.02.18
19:05
Hey! I understand this is sort of off-topic but I had to ask. Does managing a well-established website like yours take a large amount of work? I'm completely new to blogging but I do write in my diary everyday. I'd like to start a blog so I can easily share my personal experience and thoughts online. Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring blog owners. Appreciate it!
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]canadian pharmacy no prescription[/url]
canada pharmacies
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canada pharmacies online prescriptions</a>
10096. CanadianDor
19.02.18
19:00
Hello, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]top rated online canadian pharmacies[/url]
canadian pharmacy online
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">list of reputable canadian pharmacies</a>
10095. ittiiibsiz
19.02.18
18:18
free hero porn super
[url=http://itbui.ru/]http://itbui.ru/[/url] hot xxx clip
nicole kidman nudes
10094. Aaronwof
19.02.18
17:40
wh0cd1913938 [url=http://plavix.fun/]medication plavix[/url] [url=http://genericlevaquin.store/]levaquin[/url] [url=http://sildenafil.fun/]sildenafil citrate[/url]
10093. CanadaHurgy
19.02.18
17:38
Keep on working, great job!
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]canadian pharmacy viagra[/url]
trust pharmacy canada
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canada drug</a>
10092. CanadianDor
19.02.18
17:37
Excellent website. Lots of helpful information here. I am sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you for your effort!
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]canadian online pharmacies[/url]
canadian pharmacy viagra brand
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canada online pharmacies</a>
10091. Aaronwof
19.02.18
16:28
wh0cd1913938 [url=http://genericeurax.store/]eurax[/url]
10090. CanadianDor
19.02.18
16:14
If you are going for finest contents like myself, simply pay a visit this site everyday as it provides quality contents, thanks
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]top rated online canadian pharmacies[/url]
canadian drugs
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canadian cialis</a>
10089. CanadaHurgy
19.02.18
16:11
This post offers clear idea in favor of the new viewers of blogging, that really how to do blogging and site-building.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]approved canadian online pharmacies[/url]
highest rated canadian pharmacies
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian drugstore</a>
10088. CanadianDor
19.02.18
14:51
You need to be a part of a contest for one of the best sites on the internet. I'm going to recommend this web site!
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]canadian viagra[/url]
legitimate canadian mail order pharmacies
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">no 1 canadian pharcharmy online</a>
10087. CanadaHurgy
19.02.18
14:44
Hello Dear, are you in fact visiting this web site regularly, if so after that you will definitely take good experience.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]canadian pharmacies online prescriptions[/url]
canadian pharmacy uk delivery
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian drugstore</a>
10086. CanadianDor
19.02.18
13:29
I am really inspired with your writing talents and also with the structure for your blog. Is this a paid subject or did you modify it yourself? Either way stay up the excellent high quality writing, it is rare to look a nice weblog like this one nowadays..
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]canadian pharmacy[/url]
canada drugs
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canada drugs online</a>
10085. CanadaHurgy
19.02.18
13:18
Howdy, I think your site could possibly be having browser compatibility issues. When I take a look at your site in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it's got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, excellent site!
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]discount canadian pharmacies[/url]
online canadian pharmacy
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">buy prescription drugs from canada</a>
10084. derrickzn11
19.02.18
12:56
Chit my modish engagement
http://photo.lube.sexblog.top/?post.alma
and tube porn 50 plues porn mai yu porn free video young seducing mature porn porn star alphabetically
10083. CharlesCob
19.02.18
12:17
wh0cd1913938 [url=http://genericavana.store/]buy avana[/url] [url=http://reviacost.store/]revia[/url] [url=http://elocongeneric.shop/]elocon 0.1 cream[/url] [url=http://cardura.fun/]cardura for bph[/url] [url=http://valtrex.fun/]valtrex[/url] [url=http://colchicine.services/]colchicine probenecid[/url] [url=http://effexor.fun/]effexor[/url] [url=http://metforminhcl.shop/]metformin[/url] [url=http://cymbalta.fun/]cymbalta[/url] [url=http://microzide.shop/]hydrochlorothiazide tab 25mg[/url] [url=http://aciclovir.store/]acyclovir[/url] [url=http://ampicillin.fun/]principen[/url] [url=http://acyclovir.fun/]generic acyclovir[/url]
10082. CanadianDor
19.02.18
12:07
When I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you can remove me from that service? Many thanks!
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]list of reputable canadian pharmacies[/url]
canadian pharmacies legitimate
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canadian pharmacies online</a>
10081. CanadaHurgy
19.02.18
11:54
Thanks for the auspicious writeup. It in reality used to be a entertainment account it. Look complex to far introduced agreeable from you! However, how could we keep up a correspondence?
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]canadapharmacy[/url]
canadian drug store
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">trust pharmacy canada</a>
10080. AntonJah
19.02.18
11:35
Уже более 5 лет компания «Александрия – БлиГ» занимает лидирующие позиции на украинском рынке спиртных напитков - [url=http://pshenichnaya-vodka.in.ua/]водка пшеничная 10 л оптом[/url]. И это не удивительно, ведь производитель заботится о своих покупателях, предоставляя качественную продукцию. Водка «Пшеничная», производством которой занимается ООО «Александрия – БлиГ», создается с помощью новейшего оборудования, высококачественного сырья, современных технологий обработки натуральных ингредиентов по специальной рецептуре. Все это позволяет обеспечить 100% безопасность употребляемого продукта.
***Если нужно водка пшеничная 10 л оптом, то читайте у нас на сайте [url=http://pshenichnaya-vodka.in.ua/4-otzyvy.html]коментарии от продавцев[/url]
[b]Николаевич: [/b]
Пили как-то из таких 10 литровых пакетов с краниками в коробке. На коробке даже производитель не указан. Жесткач такой. Я первую рюмку чуть обратно не вернул. Потом норм вроде. , можно позвонить напрямую 063 419 87 20
или на сайте [url=http://pshenichnaya-vodka.in.ua/?do=feedback]посмотреть контакты[/url]
10079. Edwincen
19.02.18
10:52
[url=http://mysite.ru/]http://mysite.ru/[/url]
10078. CanadianDor
19.02.18
10:46
Hi there, I log on to your blogs like every week. Your humoristic style is awesome, keep it up!
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]no 1 canadian pharcharmy online[/url]
canadadrugs price list
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">pharmacy canada</a>
10077. CanadaHurgy
19.02.18
10:32
You can definitely see your skills in the article you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren't afraid to say how they believe. At all times go after your heart.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]online canadian pharmacies[/url]
canada pharmacies
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">online pharmacies</a>
10076. CanadianDor
19.02.18
09:25
I like the helpful information you provide for your articles. I'll bookmark your blog and take a look at again right here frequently. I am slightly certain I'll be told a lot of new stuff right right here! Good luck for the following!
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]cialis canadian pharmacy[/url]
most reliable canadian pharmacies
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canadian online pharmacy</a>
10075. CanadaHurgy
19.02.18
09:10
An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who had been conducting a little research on this. And he actually bought me dinner because I discovered it for him... lol. So let me reword this.... Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this issue here on your site.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]the canadian pharmacy[/url]
discount canadian pharmacies
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canada drug pharmacy</a>
10074. CanadianDor
19.02.18
08:05
Saved as a favorite, I love your site!
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]canada online pharmacies[/url]
best canadian pharmacies online
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canadian online pharmacy</a>
10073. CanadaHurgy
19.02.18
07:50
Great post. I was checking continuously this weblog and I'm inspired! Extremely useful information specifically the final phase :) I maintain such information much. I used to be seeking this certain information for a very long time. Thank you and good luck.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]the canadian pharmacy[/url]
canadian online pharmacy
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">buy prescription drugs from canada</a>
10072. AnnaPerova
19.02.18
07:25
http://mapclub.ru/component/content/article/36-texts-/677-2017-11-27-18-11-54.html
http://dreamstroi.ru/83-nebo-blizhe-s-kissandfly.html
http://canax.ru/index.php?productID=100005
http://exportmebel.ru/index.php?productID=83061
10071. CanadianDor
19.02.18
06:44
Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any tips?
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]northwest pharmacy[/url]
canadian pharmacies
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">list of approved canadian pharmacies</a>
10070. TobacZem
19.02.18
06:30
Не пойму, зачем такие сложности[url=http://agrolinepro.ru/upakovka-sigaret].[/url]
10069. CanadianDor
19.02.18
05:23
I absolutely love your blog and find many of your post's to be exactly what I'm looking for. Would you offer guest writers to write content available for you? I wouldn't mind composing a post or elaborating on a lot of the subjects you write with regards to here. Again, awesome website!
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]top rated online canadian pharmacies[/url]
canadian pharmacies legitimate
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">list of reputable canadian pharmacies</a>
10068. CanadaHurgy
19.02.18
05:08
What's up, its fastidious paragraph regarding media print, we all know media is a wonderful source of data.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]discount canadian pharmacies[/url]
canadian drug store
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canada drug</a>
10067. CanadianDor
19.02.18
04:02
Hi Dear, are you genuinely visiting this site regularly, if so then you will definitely obtain nice experience.
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]best canadian pharmacies online[/url]
discount canadian pharmacies
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canadian pharmacy uk delivery</a>
10066. CanadaHurgy
19.02.18
03:47
all the time i used to read smaller content which as well clear their motive, and that is also happening with this article which I am reading at this time.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]canadian pharmacy viagra brand[/url]
list of approved canadian pharmacies
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">trust pharmacy canada</a>
10065. CanadianDor
19.02.18
02:42
I think this is among the so much important information for me. And i am happy studying your article. But should remark on some general things, The website taste is wonderful, the articles is really excellent : D. Excellent activity, cheers
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]online canadian pharmacy[/url]
canadadrugs price list
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canadian pharmacies</a>
10064. CanadaHurgy
19.02.18
02:27
It's going to be end of mine day, except before finish I am reading this impressive paragraph to increase my experience.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]canadian pharmacy viagra[/url]
canadian pharmacy uk delivery
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">highest rated canadian pharmacies</a>
10063. CanadianDor
19.02.18
01:23
Hi this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]canadian viagra[/url]
most reliable canadian pharmacies
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canadian pharmacies</a>
10062. CanadaHurgy
19.02.18
01:08
Thank you for every other informative blog. Where else may I am getting that kind of information written in such an ideal manner? I've a undertaking that I am simply now working on, and I've been at the look out for such info.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]canada drug pharmacy[/url]
canada pharmacies online
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canada drugs</a>
10061. CanadianDor
19.02.18
00:05
I do not even understand how I finished up right here, but I believed this post used to be good. I don't realize who you're but certainly you're going to a well-known blogger should you aren't already. Cheers!
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]most reliable canadian pharmacies[/url]
list of approved canadian pharmacies
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canadian pharmacies shipping to usa</a>
10060. CanadaHurgy
18.02.18
23:48
Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Bless you
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]discount canadian pharmacies[/url]
canadian cialis
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian pharmacies that are legit</a>
10059. CanadianDor
18.02.18
22:48
Hi to all, it's truly a nice for me to pay a quick visit this website, it consists of useful Information.
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]canadian online pharmacy[/url]
trust pharmacy canada
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">no 1 canadian pharcharmy online</a>
10058. CanadaHurgy
18.02.18
22:30
Good article! We will be linking to this great post on our site. Keep up the great writing.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]the canadian pharmacy[/url]
northwest pharmacy
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian pharmacy no prescription</a>
10057. CanadianDor
18.02.18
21:30
Thanks for sharing your thoughts about %meta_keyword%. Regards
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]global pharmacy canada[/url]
canadian pharmacies mail order
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">cialis canadian pharmacy</a>
10056. CanadaHurgy
18.02.18
21:12
We are a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with useful information to work on. You've performed an impressive activity and our whole neighborhood might be grateful to you.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]buy prescription drugs from canada[/url]
canadian online pharmacy
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian drug store</a>
10055. CanadianDor
18.02.18
20:13
Hi there would you mind letting me know which hosting company you're using? I've loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good web hosting provider at a fair price? Kudos, I appreciate it!
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]canadian pharmacies shipping to usa[/url]
trust pharmacy canada
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canadian pharmacies</a>
10054. DrakeGames
18.02.18
20:06
Всем привет! Недавно купил PS4 Удивлен неприятно стал ценами на игры но нашел ссылку на магазин с дешевыми аккаунтами PSN хочу купить здесь аккаунты!!

[url=http://Psn-Market.com/]Купить аккаунты PS4 [/url]
10053. CanadaHurgy
18.02.18
19:55
Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog site is in the exact same area of interest as yours and my users would definitely benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]canada pharmacies online[/url]
global pharmacy canada
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian pharmacies on line</a>
10052. CanadianDor
18.02.18
18:55
Asking questions are actually pleasant thing if you are not understanding anything entirely, except this post gives good understanding even.
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]canadian pharmacy uk delivery[/url]
canadian pharmacies shipping to usa
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">best canadian pharmacies online</a>
10051. CanadaHurgy
18.02.18
18:37
My family members always say that I am killing my time here at web, but I know I am getting know-how everyday by reading thes good articles.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]online pharmacies[/url]
canadian pharmacies vipps
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian pharmacy no prescription</a>
10050. CanadianDor
18.02.18
17:39
Hey fantastic blog! Does running a blog like this require a great deal of work? I've absolutely no expertise in coding however I was hoping to start my own blog soon. Anyways, if you have any recommendations or tips for new blog owners please share. I know this is off subject however I just needed to ask. Many thanks!
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]best canadian pharmacies online[/url]
canadapharmacy
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canadian pharmacies shipping to usa</a>
10049. CanadaHurgy
18.02.18
17:19
You are so awesome! I don't suppose I've truly read something like this before. So wonderful to discover someone with some original thoughts on this topic. Seriously.. many thanks for starting this up. This web site is something that is required on the internet, someone with a bit of originality!
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]canadian pharmacies legitimate[/url]
canada pharmacy online
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian pharmacies online prescriptions</a>
10048. CanadianDor
18.02.18
16:22
Appreciate this post. Will try it out.
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]canadian online pharmacies[/url]
northwestpharmacy
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canadian pharmacy uk delivery</a>
10047. CanadaHurgy
18.02.18
16:03
I'm extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it's rare to see a nice blog like this one today.
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]canada drug[/url]
canada pharmacies online
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian pharmacies online prescriptions</a>
10046. CanadianDor
18.02.18
15:06
WOW just what I was searching for. Came here by searching for %meta_keyword%
[url=http://canadianpharmacymsn.com/]canadian pharmacies shipping to usa[/url]
canadian pharmacy
<a href="http://canadianpharmacymsn.com/">canada online pharmacies</a>
10045. CanadaHurgy
18.02.18
14:46
Very rapidly this web site will be famous amid all blogging viewers, due to it's fastidious articles
[url=http://canadianpharmacyntx.com/]canada pharmacy online[/url]
canada pharmacy online
<a href="http://canadianpharmacyntx.com/">canadian pharmacy meds</a>
10044. KennethRib
18.02.18
13:08
wh0cd1913938 [url=http://nexiumonline.store/]nexium[/url] [url=http://levofloxacin.store/]levaquin[/url]
10043. Lincolndravy
18.02.18
11:32
You only have to play around with names to attain a best gangster name. You might also pick the drip-feed option, in that event the followers won't be added all at precisely the same time and instead they'll be given to you gradually daily. Fantastic posts take time to create, so should you end up frequently forgetting it may be time to create a content calendar.
Free [url=http://pagebin.com/3CpfAXeq] instagram messaging online[/url] from real people!
Eventually, you can want to go convinced into making a obtain best location to purchase instagram followers. The action of paying for buy ig likes followers is a truly reasonably peaceful buy followers instagram a region of the social bookmarking conversation for a couple of years now. It's possible to discover almost nothing unique to find the followers.
There are a lot websites buy instagram followers that are likely to let you be spend an entire lot with no results. As an issue of actuality you can begin making cash with the buy fb fans at this time whilst not having to invest hardly any money at all. A typical Instagram buy instagram likes owner will see that countless folks comply with your snap shots and will come to truly feel mental wellness pressure to take part in the crowd.
10042. Alfredblomi
18.02.18
11:17
wh0cd1913938 [url=http://cialiscost.fun/]cialis[/url]
10041. CharlesCob
18.02.18
04:58
wh0cd1913938 [url=http://lotrisone.fun/]lotrisone[/url] [url=http://viagracanada.store/]viagra pharmacy[/url] [url=http://neurotin.shop/]order neurontin[/url] [url=http://lisinopril20mg.store/]lisinopril 20 mg[/url] [url=http://eloconsteroidcream.shop/]elocon steroid cream[/url] [url=http://lasixwaterpill.store/]lasix water pill[/url] [url=http://proscar.services/]proscar[/url]
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1113