Зона Алдарион

 
Зона Алдарион

 
Рейтинг: 3.00
(86)
Главна страница
Статии
Литература
Лeгeнди
Творчество
Екскурзия
News
Download
Речник
i АНКЕТИ !


Кое какво е? За контакти Запишете се! Мнения CHAT ПРИЯТЕЛИ

Статии / История и митологии в древността-3 част

История и митологии в древността-3 част
05.02.06 10:25

Автор:Iblis
още продължение - за викингите
СКАНДИНАВИЯ

Историческа и религиозна справка

Викингите произхождат от Дания, Швеция и Норвегия. Те завладяват постепенно огромна територия, която включва първоначално по-голямата част от Британските острови. По-късно прекосяват дръзко северната част на Атлантическия океан, порейки вълните със своите просторни, красиви и с много изчистени форми кораби, наречени "дракони". През 825 г.сл.Хр. населяват Исландия, а през 985 г.сл.Хр. завладяват части от Гренландия. Пет века преди Христофор Колумб, през 922 г.сл.Хр. малки групи се настаняват в отделни области на Северна Америка. "Корабите-дракони" имат плоско дъно, което им позволява да се приближават до всеки бряг и да плуват по пълноводните реки. Викингите притежавали невероятни навигаторски умения и изумителна дързост. През 845 г.сл.Хр. те атакуват френските брегове и даже дръзват да обсадят Париж, а по-късно масово се настаняват по двата бряга на Сена. През 911 г.сл.Хр. френският крал Шарл Простодушният, с договора от Сен-Клер сюр Епт, признава � олон за първи херцог на Нормандия. На френски "норд" означава "север" т.е. страна на хората от Север. Други викинги основават градове по поречието на руските реки, а малки групи достигат бреговете на Сицилия. Културата на викингите достига своя апогей между VII-ми и IX-ти век сл.Хр.

 Боговете на викингите са груби и жестоки. Те се вписват съвършено точно в представите на моряците-завоеватели. Викингите били от една страна безрасъдно смели, но от друга - много суеверни. Винаги търсели начин да запазят благоразположението на многобройните морски божества и преди всичко на Ниорд - богът на морето, символ на плодородието и плодовитостта. В техните представи, той бил стар мъдрец, който бди над крайбрежията и най-вече - над местата, където се лови риба. Те вярвали, че дълбоко в морската бездна, в своя величествен палат живеел Аегир, заедно с жена си - � ан и с деветте им дъщери. Викингите различавали девет вида вълни и били убедени, че всяка от тях била предизвиквана от една от тези девет дъщери. Това били скандинавските морски сирени, които прелъстявали моряците, за да ги отвлекът в океанските дълбини. Те смятали също така, че земята е плоска и кръгла, заобиколена отвсякъде с море. Според тях, в дълбоките океански бездни живеел Вселенският змей - Йормунганд, чието тяло опасвало цялата земя и че той предизвиквал силните морски бури. Тези морски божества олицетворявали богатствата и опасностите на моретата, а също (деветте дъщери на � ан) - магията, която винаги са упражнявали над хората.

 Интересно е обаче, че до сега не са открити никакви значими светилища или храмове. Не съществуват следи от религиозна архитектура на викингите. Открити са само няколко големи гробници, заобиколени с камъни. Изглежда те не са изпитвали необходимост да издигат специални сгради, за да упражняват религията си или за жертвоприношения. Най-често големите дървета и особено ясените, са служели за място, където се събирали. Празниците и съветите обикновено се провеждали в подножието на гигантски дървета. Огромният ясен, наречен Игдрасил, е смятан от тях за ос на света. Вероятно пак под тези дървета се събирали, за да се молят, но със сигурност не са строили нищо, наподобяващо египетските или елинските храмове. Това се обяснява с факта, че викингите живеели всред природата и в хармония с нея. Те не са имали духовенство, нито каквато и да е църковна йерархия, тъй както не са имали и крале. Възрастните мъже, старейшините на семействата или най-смелите войни се ползвали с голям морален, а може би и религиозен авторитет. Всеки се молел според разбиранията си, без да следва установени правила. Едва през 966 г.сл.Хр. Харалд Синият зъб се покръстил, а след това, малко по малко, всички викинги приели християнството, под влияние на католическите мисионери.

Сътворението

В началото, на земята нямало нищо. Съществувала само черната бездна Гинунгагап. На север от нея се простирало царството на студа Нифелхейм, а на юг - царството на огъня Муспелхейм. Но ето. че в царството на мразовете бликнал изворът Гергелмир, чиито води дали началото на могъщата река Еливагар. Тя потекла стремително на юг, пропадайки в бездната Гинунгагап. Жестокият студ превръщал водата й в лед, но изворът Гергелмир не преставал да бълва все нови и нови потоци. Ледените грамади растяли и се приближавали все повече и повече до Муспелхейм. Накрая, ледът достигнал толкова близо до царството на огъня, че започнал да се топи. Искрите, излитащи от Муспелхейм се смесили с топящия се лед и му вдъхнали живот. И тогава, над безкрайните ледени простори на Гинунгагап се издигнала исполинска фигура. Това бил великанът Имир, първото живо същество в света. От лявата ръка на Имир се появили момче и момиче, а от крака му се родил шестоглавия великан Трудгелмир. Така било поставено началото на рода на великаните - жестоки и коварни, като леда и пламъка, от които са произлезли. Заедно с великаните, от топящия се лед се появила и гигантската крава Аудумла. Четири реки от мляко потекли от вимето й, давайки храна на Имир и децата му. Понеже все още нямало пасища, Аудумла се хранела, облизвайки солените ледени грамади. Една от тези грамади постепенно се стопила и от нея се появил могъщият великан Бури. Неговият син Бор се оженил за великанката Бестла, която родила боговете Один, Вили и Ве. На новородените богове не се понравил света, в който трябвало да живеят, а и не искали да понасят тираничното господството на жестокия Имир. Те се опълчили срещу великана и след дълга и жестока борба, го убили. Имир бил толкова огромен, че в кръвта, която потекла от раните му, потънала кравата Аудумла и всички останали великани. Само внукът на Имир - великанът Бергелмир успял да построи лодка, с която се спасил заедно с жена си. Сега вече никой не пречел на боговете да уредят света според своето желание. От тялото на Имир те създали земята - кръгла и плоска. � азположили я всред огромното море, образувано от кръвта на великана. Нарекли земята Митгард, (Средна земя/страна). От черепа на Имир създали небесния свод, от костите му - планините, от косите - дърветата в горите, от зъбите му - скалите, а от мозъка - облаците. От искрите, излитащи от огнения Муспелхейм направили звездите и украсили с тях небето. След като сътворили света, Один и братята му решили да го населят. На брега видяли две дървета - ясен и елха. Отсекли ги и от ясена направили мъж, а от елхата - жена. Един от боговете им вдъхнал живот, другият им дал разум, а третият - кръв. Така се появили първите хора - мъжът Аск и жената Ембла. След всичко това, боговете се погрижили и за великаните. Отвъд морето, на север от Митгард, те създали страната Йотунхейм и я дали във владение на спасилия се великан Бергелмир и неговите потомци - ледените великани.

Асгард, Ази и Вани

Високо, високо над облаците, толкова високо, че нито един смъртен не можел да я види, се простирала прекрасната страна на боговете Асгард. Ефирният, но много здрав мост-дъга Бифрост съединявал Асгард с Митгард - земята на хората. Лошо се пишело на онзи, който дръзнел да се изкачи по него. Червената ивица на моста-дъга бил вечният, никога не угасващ пламък. Той бил безвреден за боговете, но изгарял всеки смъртен, който се докоснел до него. В средата на Асгард се извисявал върхът на гигантския ясен Игдрасил. Клоните му се простирали над целия свят, а корените му лежали в три страни - Нифелхейм, Йотунхейм и Митгард. Измежду тях бликали чудесни извори. Първият - Гергелмир, се намирал в Нифелхейм. Това бил изворът на всички реки, които пълнели моретата. Вторият бил в Йотунхейм. Това бил изворът на мъдростта. Страшният, сляп великан Мимир, най-могъщият от всички великани, охранявал водите му и не позволявал никому да пие от него. Третият извор - Урд, се намирал в Митгард. Той бил толкова прозрачен и чист, че който се потопял в него, ставал бял като сняг. До този извор било обиталището на норните. Тук те разплитли нишките на съдбите на всяко човешко същество от първия ден до смъртта му. Ако някоя нишка се скъсала, човекът веднага умирал. Всред клоните на ясена Игдрасил, бърза като светкавица, подскачала катерицата � ататоск По листата на дървото проблясвали капки медовина - вълшебната напитка, утоляваща жаждата на боговете. Близо до върха на Игдрасил, на най-високото място в Асгард бил тронът на властелина на света и най-могъщия от боговете - Один. От тук той виждал всичко, което ставало в Асгард, Митгард и даже в далечния Йотунхейм. Один бил баща на азите и най-мъдрият между тях. Когато бил още млад, отишъл при великана Мимир и помолил да му разреши да се напие от водите на извора на мъдростта. Но великанът му казал: "Нищо не се дава даром, а особено мъдрост. Какво ще ми дадеш ти в замянаω" "Всичко, което поискаш" - отвърнал Один. "Тогава ми дай дясното си око" - поискал Мимир. Один се замислил и отговорил: "Добре, съгласен съм. Умният вижда с едно око повече, отколкото глупавият - с две." И след като се напил с водата на вълшебния извор, за него нямало повече тайни нито в настоящето, нито в бъдещето. На плещите на Один стояли гарваните Хугин и Мунин, а в нозете му лежали вълците Гери и Фреки. Хугин и Мунин летели над цялата земя през деня, а Гери и Фреки я обикаляли нощем и след това разказвали на господаря си какво са видяли и чули. Один носел на главата си крилат, златен шлем, а в ръката си държал копието Гунгнир, което не пропускало никога целта. Осмоногият му жребец Слейпнир можел да препуска по земята, водата и въздуха. Господарят на света обикалял земята, яздейки го невидим за хората и участвал в сраженията им, като помагал на по-достойните да победят. Дворецът на Один - Валхала, бил най-големият и най-красивият в Асгард. В него имало петстотин и четиридесет просторни зали, в които пирували храбрите войни, паднали достойно в битка с врага. Те се хранели с месото на огромния глиган Серимнир, когото изпичали всеки ден, а на следващия той оживявал, за да бъде изяден отново. И боговете и войните във Валхала пиели от изобилното, сладко като мед мляко на козата Хейдрун, която пасяла клонките на ясена Игдрасил. Само Один не се нуждаел от храна.
 Освен Один, в Асгард живеели още дванадесет богове-ази. Най-важен всред тях бил най-големият син на Один, могъщият чевенобрад бог на гърмотевиците Тор. Той не бил така мъдър, като баща си, но затова пък нямало по-силен от него в целия свят, а подвизите му били неизброими. Майка на Тор била богинята на земята Йорд. Той бил покровител на селяните и зорко пазел домовете и нивите им от нападенията на злите великани. Хората вярвали, че ако не бил Тор. великаните биха унищожили целия свят. Понеже бил огромен и много тежък, нямало кон, който би могъл да го издържи и затова ходел пеш или препускал по небето в своята, обкована с желязо колесница. Тя била впрегната в двата козела Тангниостр и Тангриснир. Те били по-бързи от вятъра и даже по-бързи от Слейпнир - осмоногия жребц на Один. Тор притежавал вълшебен пояс, който увеличавал двойно силата му. На ръцете си носел железни ръкавици, а вместо копие или меч размахвал тежкия железен чук Мьолнер, който можел да разбие на трески най-дебелите и здрави скали. Богът на гърмотевиците пребивавал рядко в Асгард, защото дни и нощи се сражавал с великаните на изток. Но ако азите били заплашени от някаква опасност, било достатъчно да произнесат гласно името му и той веднага идвал на помощ.

Балдер - бог-аз, син на Один и Фриг. Бог на интелекта, мъдростта и пролетта.

Тир - бог-аз, син на Один и сестрата на морския великан Гимир. Бог на войната. Най-храбрият между боговете.

Хеймдал - бог-аз, син на Один, наречен "Мъдрият Аз". Верният страж на моста-дъга.

Браги - бог-аз, син на Один, бог на поетите.

Ход (Ходер) - бог-аз, "Слепият Аз", син на Один. Притежавал огромна сила.

Видар - бог-аз, син на Один и великанката Грид, наречен "Мълчаливият Аз".

Вали - бог-аз, син на Один. Владеел оръжието до съвършенство.

Ниорд - бог-ван, покровител на мореплавателите и нему били подвластни морето и морските ветрове.

Фрейр (Фрей) - бог-ван, бог на плодородието и лятото, син на Ниорд.

Локи - не е нито аз, нито ван. Произхожда от рода на великаните, но боговете му разрешили да живее в Асгард заради ума и хитростта му. Бил красив, но зъл и коварен.

Фриг - богиня-аз, жена на Один и мъдра колкото него - главна богиня в Асгард. Покровителствала брака и семейството.

Фрейя - богиня-ван, дъщеря на Ниорд и сестра на Фрейр, богиня на любовта. В Асгард била първа след Фриг.

Идун - богиня-аз, жена на Браги, богиня на вечната младост.

Ейр - богиня, покровителка на лечителите.

Йорд - богиня на земята, майка на Тор.

Освен боговете и богините, в Асгард живееели прекрасни девици-войни - валкириите. Техен предводител била Фрейя. Те вземали невидимо участие във всяка битка, давайки победата на този, комуто я присъждали боговете. След края на битката отнасяли падналите войни-герои във Валхала и там прислужвали на пиршеството им.
Скандинавският пантеон

Скандинавските богове са разделени в две основни групи - "ази" (раса Аезир) и "вани" (раса Ванир). Ваните са земни богове, символизиращи богатството, плодородието и плодовитостта. Те са свързани със земята и морето. Най-главните вани са Аегир, Ниорд, Фрейр и Фрея. Азите са небесните богове, символизиращи мъдростта, мощта и войната. Те живеят дълго, но не са безсмъртни и загиват във времената на � агнарок (Залезът на боговете). Представители на азите са Один, Тор, Фриг, Тир, Хеймдал.


АЗИ (АЕЗИР)

БАЛДЕР - бог на интелекта, мъдростта и пролетта. Син на Один и Фриг. Той е един от дванадесетте главни (след Один) богове. След � агнарок (Залезът на боговете), той и Ход се освободили от разрушения свят на мъртвите и помогнали за построяването на новия свят.

БРАГИ - бог на поетите. Един от дванадесетте главни богове. Син на Один и мъж на Идун. Всеки, който искал да стане поет, трябвало да моли за покровителството му.

ВАЛИ - един от дванадесетте главни богове. Владеел оръжието до съвършенство и в сраженията не отстъпвал даже на Тир, но не бил особено мъдър. Той убил Ход веднага след убийството на Балдер.

ВИДАР - наричали го Мълчаливият Аз, тъй като не обичал да говори, независимо, че бил много мъдър и храбър. Той бил син на Один и великанката Грид и бил почти толкова могъщ, колкото богът на гърмотевиците Тор. Той също е един от дванадесетте главни богове.

ИДУН - богиня на вечната младост, жена на Браги. Тя била скромна и тиха, но без нея азите нямало да бъдат живи. Тя имала кошница, пълна с ябълките на вечната младост, с които угощавала боговете. Кошницата била вълшебна и никога не се изпразвала.

ЛОКИ - бог на огъня, побратим на Один. Той бил великан, смел и красив, но много коварен. Макар и великан, азите го приели като свой и често попадали в беда заради него, но и често ги спасявал, благодарение на находчивостта си. Той също е един от дванадесетте главни богове. Той е вдъхновител на убийството на Балдер, заради което боговете го заточили в подземния свят. В дните на � агнарок (Залезът на боговете) е предводител на гигантите в битката им срещу боговете (азите). Локи убива Хеймдал, но самият той загива от копието му.

МАГНИ и МОДИ - синове на Тор. Магни е бог на физическата сила, а Моди е покровител на берсерките. Те оживяли след � агнарок и заедно с другите оцелели започнали да строят новия свят.

ОДИН - господар на Асгард, върховен бог на скандинавския пантеон. Той бил надарен със свръхчовешки качества, което обаче не му пречело да събира мъдрост и знания отвсякъде. Один канел във Валхала загиналите в битка храбри войни, а там им прислужвали Валкириите - девици-войни. Один често пътешествал всред хората, наблюдавал ги и ги съветвал. В миг на просветление, той разкрил на азите, ваните, гномите, гигантите и хората смисъла на руните. На плещите му стояли гарваните Хугин и Мунин, а в нозете му лежали вълците Гери и Фреки. Хугин и Мунин летели над цялата земя през деня, а Гери и Фреки я обикаляли през нощта и след това разказвали на господаря си какво са видяли и чули. Один носел на главата си крилат, златен шлем, а в ръката си държал копието Гунгнир, което не пропускало никога целта. Конят му Слейпнир, бил с осем крака и можел да препуска по земята, водата и въздуха. Господарят на света обикалял земята, яздейки жребеца си и невидим за хората, участвал в сраженията им, като помагал на по-достойните да победят. В  Рагнарок (Залеза на боговете), вълкът Фенрир убил Один, но преди това той забил копието си Гунгнир в гърдите му.

СИФ - богиня на плодородието, жена на Тор. По красота Сиф отстъпвала само на Фрея, но коси като нейните, нямал никой, защото били направени от златото на гномите.

ТОР - бог на гърмотевиците, син на Один и богинята на земята Йорд. Тор е висок, мускулест и червенокос. След Один, Тор е считан за най-могъщия бог. Още като дете, той поразявал всички със силата и мощта си. Не бил така мъдър, като баща си, но затова пък нямало по-силен от него в целия свят, а подвизите му били неизброими. Тор препускал по небето в своята, обкована с желязо колесница, впрегната в двата козела Тангниостр и Тангриснир. Те били по-бързи от вятъра и даже по-бързи от Слейпнир - жребеца на Один. Тор притежавал вълшебен пояс, който увеличавал двойно силата му. На ръцете си носел железни ръкавици, а вместо копие, меч или лък, използвал тежкия железен чук Мьолнер, с който можел да разбива и най-здравите скали. Тор рядко оставал в Асгард, защото дни и нощи се сражавал с великаните. Но когато над азите надвисвала опасност, било достатъчно да произнесат името му и той веднага се явявал на помощ. В дните на � агнарок (Залезът на боговете), Тор убил с чука си вселенския змей Йормунганд, но след като отстъпил девет крачки, паднал поразен от отровата му.

ТИР - бог на войната, син на Один и сестрата на морски великан. След Один, Тир бил трети по значение всред азите и най-храбрият бог. Той имал само лява ръка, защото загубил дясната, спасявайки боговете от гигантския вълк Фенрир. Това обаче, не му пречело да бъде изкусен войн и да участва във всички сражения. Тир е един от дванадесетте главни богове. В дните на � агнарок (Залезът на боговете), той и вълкът Гарм се убили взаимно.

ФОРСЕТИ - бог на правосъдието, син на Балдер.

ФРИГ - богиня на брака, семейството, жена на Один. Тя е господарка на живеещите в Асгард богини. Тя била толкова мъдра, колкото и нейния мъж. Подобно на Один, Фриг често се спускала на земята и предрешена бродела всред хората, слушайки за мъките и грижите им.

ХОД (ХОДЕР) - наречен Слепият бог, син на Один. Той обладавал огромна сила, но никога не напускал Асгард и рядко излизал от двореца си. Ход е един от дванадесетте главни богове. Заради убийството на Балдер, бил убит от Вали. След � агнарок (Залезът на боговете), той и Балдер успяват да се измъкнат от разрушения подземен свят и помагат да се построи новия свят.

ХЕЙМДАЛ - наречен Мъдрият бог, син на Один. Страж на моста-дъга Бифрост - входа към Асгард. Хеймдал спял малко, виждал всичко на сто дни път във всяка посока и можел да чуе как расте тревата. Той имал рог, наречен Гялар и когато го надуел, звукът му се чувал по целия свят. Хеймдал е един от дванадесетте главни богове. В дните на � агнарок (Залезът на боговете), той и главния му враг Локи се убили с копията си.

ХЕРМОД - вестителят на боговете. Името му е свързано с безуспешния опит, Балдер да бъде върнат от подземното царство на Хел.

ВАНИ (ВАНИР)

АЕГИР - бог на морето. Негова жена е морската богиня � ан. Те имали девет дъщери - Гялп, Грейп, Ейстла, Ейргява, Ангея, Атла, Улврун, Имд и Ярнсакса. И деветте заедно, като една същтност, са майки на Хеймдал.

НИОРД - покровител на мореплаването, на риболова, на корабостроенето и всички морски ветрове му били подвластни. Той бил по-богат от всички ази, а като всички вани бил много добър. Ниорд е един от дванадесетте главни богове.

УЛ (УЛЕР) - заварен син на Тор, син на Сиф. Забележителен стрелец с лък. Стрелите му винаги улучвали целта, независимо колко голяма и колко отдалечена била. Той бил един от дванадесетте главни богове.

ФРЕЙР (ФРЕЙ) - бог на плодородието, син на Ниорд. На Фрейр била подвластна слънчевата светлина. Той бил могъщ и прекрасен - отстъпвал по красота само на Балдер. Бил много добър, като баща си Ниорд и покровителствал мира на земята. Фрейр също бил един от дванадесетте главни богове. Във времената на � агнарок (Залезът на боговете) бил убит от огнения великан Сурт.

ФРЕЙЯ - богиня на любовта, дъщеря на Ниорд и сестра на Фрейр. В Асгард тя била първа богиня след Фриг. Фрейя нямала равна по красота нито всред боговете, нито всред хората, а сърцето й било толкова добро и нежно, че съчувствала на всяко страдание. Когато плачела, от очите й капели златни сълзи. Фрейя била също и предводителка на Валкирийте.

Митология на викингите

Богове-съперници

В скандинавската митология боговете били разделени в две големи семейства - Ази и Вани, както и в множество кланове. Те си съперничели, понякога дори враждували помежду си и населявали изворите, небесата или океаните. Главният бог Один бил смятан от повечето викинги за най-могъщ, но въпреки това било много трудно да бъде поставен над останалите богове. Например, през столетията Тор ставал все по-популярен, особено всред моряците и селяните, които го призовавали на помощ, вместо Один. Изобщо, в скандинавския пантеон не съществувала ясно изразена йерархия. Както в много политеистични религии, богините имали също важна роля и не са били ограничени с второстепенни функции. Огромното количество намерени статуи, посветени на богинята на плодородието Фрейя, позволяват да се приеме, че е била една от най-тачените.

Великани, джуджета и елфи

 Според викингите, както и според много други народи, боговете не са се появили първи на земята. Предхождали са ги груби на вид великани и всякакви чудовища. При викингите обаче, великаните не изчезнали, сразени навеки от боговете. Те били само отблъснати в далечни и негостоприемни области - страната на ледовете, страната на огъня и тъмните подземни светове. Великаните били опасни и необикновено жестоки, но някои от тях били много интелигентни. Като Мимир - пазачът на извора на мъдростта. Повечето великани обаче, живеели като зли диваци, заедно с опасни чудовища, с които сключвали съюзи. � азлични видове джуджета обитавали свят, паралелен на света на боговете и хората. Джуджетата-ковачи живеели изключително под земята, където майсторели оръжия и вълшебни накити. Те притежавали невероятни тайни умения за производството им. Други джуджета, наречени Коболди, живеели понякога в къщите на хората и нощем помагали в най-тежките домакински работи. Хората обаче, много рядко можели да ги видят. По принцип, джуджетата били приятели на хората и боговете, но най-често избягвали да ги срещат. Ако някой обаче им сторел зло, те умеели да се противопоставят и да си отмъщават. � азлични от джуджетата били елфите, които принадлежали към въздушните сфери и викингите се страхували от тях. Тези млади и красиви същества се появявали в лунните нощи, танцували по поляните и съблазнявали юношите, защото красотата им ги привличала неудържимо. Почти прозрачни и неуловими, те символизирали нощните сили и юношеските желания. Всеки, който се включвал в танца на елфите, напускал човешкия свят. Елфите се разпръсвали при първи петли.

Смъртните богове

 Противно на повечето народи, викингите вярвали, че боговете им са смъртни. И не само смъртни, но и непрекъснато подлагани на опасности. Те стареели много бавно и не времето ги заплашвало, а непрекъснатите съюзи между великани и чудовища. Викингите смятали, че два гигантски вълка преследвали ежедневно слънцето и луната. Те вярвали, че ако успеят да ги настигнат и погълнат, това ще бъде краят на света. Те вярвали, че краят ще настъпи след атакуването и разрушаването на обителта на боговете - Асгард. Светът на боговете бил орисан да изчезне след последната битка, наречена � агнарок, в която всеки трябвало да даде доказателства за върховното качество на война - смелостта.

Новият свят

Но не всичко свършвало до тук. Няколко спасили се второстепенни богове се завърнали на земята, за да се опитат да създадат новия свят. Той щял да бъде населен от спасените по чудо под кората на ясена Игдрасил мъж и жена. При изграждането на новия живот, боговете и хората се ръководели от "Златните таблици", които някога принадлежали на Один. Така новият свят щял да израстне по-миролюбив и освободен от старите демони.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..30 край 
9162. JamesExeks
19.01.18
04:54
fast payday loan <a href="https://onlineloansdirectlenders.stream">direct lenders of loans</a> direct payday lenders online [url=https://onlineloansdirectlenders.stream]small loans no credit check[/url] common application essay prompts <a href="https://commonapplicationessayprompts.science">common application essay prompts</a> primary homework help victorians [url=https://commonapplicationessayprompts.science]common application essay prompts[/url] same day payday loans online <a href="https://samedaypaydayloansonline.bid">15 minute loans direct lenders</a> installment loans no credit check [url=https://samedaypaydayloansonline.bid]same day payday loans online[/url] essays for money <a href="https://researchpaperproposal.trade">help homework math</a> critical essay [url=https://researchpaperproposal.trade]research paper proposal[/url] online essay <a href="https://researchessay.bid">research essay</a> research papers [url=https://researchessay.bid]research paper[/url] payday advance loans <a href="https://smallpaydayloans.bid">best payday loans online</a> payday loans online [url=https://smallpaydayloans.bid]small payday loans[/url] installment loan <a href="https://easyloans.webcam">payday loan</a> easy payday loans online [url=https://easyloans.webcam]easy loans[/url]
9161. asyyytsiz
19.01.18
03:35
Папик с чувством неоклассицизма натянул Кайли в заднюю дверь предварительно изнеможения

http://xxxbazi.sexfoto.club/

Презервативы с той отверстие она покупала сама. Ей нравилось извлекать и наивный крем, дабы спор происходил максимально приближенным к реальным условиям. Потом неожиданной смерти старушки в тумбочке были найдены более двух сотен неиспользованных презервативов, а также с десяток тюбиков крема. Старушка делала запасы для эпизод войны разве иных катаклизмов.

http://loveandsex.gamedirt4.ru/

С Димкой я кроме в школе в одном классе учился, а с Юрой мы уже в университете подружились. Они принесли бутылку коньяка, коробку конфет и открытку с поздравлениями. Мама шибко приготовила закусь и мы уселись изза питание праздновать мой число рождения. Перед тосты в мою почтение мы выпили эту бутылку и сообразно предложению мамы стали танцевать.

3rrt4356gh8
9160. Fastest Payday Loan
19.01.18
03:01
loans for people with poor credit <a href="https://cashloans.us.com">get cash now</a> loan cash [url=https://cashloans.us.com]cash loans[/url]
9159. luisavi4
19.01.18
02:13
New adult blog website
carrie moretz work shoes for women transgender transgender
http://dailyfeminisation.yopoint.in/?view.anais
photos de sexy girl trans meet solutions poverty expo congress hotel budapest political issues in africa iron curler kids shoes online australia maid for you inc
9158. JamesExeks
19.01.18
02:01
research essay <a href="https://researchessay.cricket">research papers</a> help me to do my homework [url=https://researchessay.cricket]assignment online help[/url] free webcam porn <a href="https://freewebcamporn.bid">cam porn</a> free webcam porn [url=https://freewebcamporn.bid]cam sites[/url] karen dreams webcam <a href="https://sexchat.cricket">webcam sex chat</a> adult webcams [url=https://sexchat.cricket]adult webcams[/url] help me with my geometry homework <a href="https://collegeessayhelp.cricket">help on homework math</a> writing a hypothesis for a research paper [url=https://collegeessayhelp.cricket]college essay help[/url] write my research paper cheap <a href="https://essaywriting.stream">essay writing</a> dissertation writing [url=https://essaywriting.stream]vikings homework help[/url] free adult web cam <a href="https://freecamporn.science">free porn show</a> show girls [url=https://freecamporn.science]free webcam porn[/url] free chat rooms <a href="https://freechatrooms.bid">erotic chat rooms</a> free chat rooms [url=https://freechatrooms.bid]show girls[/url] payday loan online <a href="https://fastpaydayloans.cricket">online pay day loans</a> fast online payday loans [url=https://fastpaydayloans.cricket]fast payday loans[/url] fast payday loan <a href="https://fastestpaydayloan.stream">fastest payday loan</a> payday loan online [url=https://fastestpaydayloan.stream]best payday loan[/url]
9157. Money Loan
19.01.18
01:21
get a loan online <a href="https://personalloansonline.us.org">personal loans online</a> personal loans online [url=https://personalloansonline.us.org]personal loans online[/url]
9156. Online Loan
19.01.18
01:18
advance payday loans <a href="https://paydayloan.us.org">payday loan online lenders</a> hassle free payday loans [url=https://paydayloan.us.org]no fax payday loan[/url]
9155. Instant Online Loans
19.01.18
01:10
payday loans no credit check <a href="https://paydayloansonline.us.org">payday loans online</a> payday loans online [url=https://paydayloansonline.us.org]no credit check payday loans[/url]
9154. Online Payday Loan
19.01.18
00:37
personal loans bad credit <a href="https://personalloans.us.org">bad credit personal loans</a> bad credit personal loans guaranteed approval [url=https://personalloans.us.org]loans personal[/url]
9153. Instant Online Loans
18.01.18
23:36
payday loans instant approval <a href="http://loansinstantapproval.us.com">apply for a personal loan</a> instant loans online [url=http://loansinstantapproval.us.com]fast money[/url]
9152. JamesExeks
18.01.18
23:31
essay help <a href="https://illustrationessay.trade">illustration essay</a> do my algebra homework [url=https://illustrationessay.trade]buy an essay[/url] quick loans 100 approval <a href="https://quickloans.trade">quick loans</a> quick loans [url=https://quickloans.trade]quick loans 100 approval[/url] faxless payday loans <a href="https://samedaypaydayloansonline.bid">same day payday loans online</a> same day payday loans online [url=https://samedaypaydayloansonline.bid]same day payday loans online[/url] cam sites <a href="https://camsites.cricket">cam sites</a> cam sites [url=https://camsites.cricket]pussy cam[/url]
9151. Assignments Help
18.01.18
23:16
top essay writing services <a href="https://writemypaper.us.com">academic papers</a> write my paper [url=https://writemypaper.us.com]write my papers[/url]
9150. Online Essay Writing
18.01.18
22:20
term paper writer <a href="https://termpaper.us.com">term paper writer</a> cheap term paper [url=https://termpaper.us.com]write a term paper[/url]
9149. Buy Papers Online
18.01.18
21:21
best essay writing service <a href="https://essaywritingservices.us.org">college essay writing service</a> research paper writing service [url=https://essaywritingservices.us.org]proofreading service[/url]
9148. Quick Loan
18.01.18
20:29
need money today <a href="https://installmentloans.us.com">online installment loans</a> installment loans [url=https://installmentloans.us.com]bad credit installment loans guaranteed[/url]
9147. Fastest Payday Loan
18.01.18
20:21
online payday loans no credit check <a href="https://paydayloansonline.us.org">payday loans online no credit check</a> where to get a personal loan [url=https://paydayloansonline.us.org]payday loans online no credit check[/url]
9146. BeverlyNok
18.01.18
18:32
Модная женская одежд из Европы по низким ценам
Купить можно в Санкт-Петербурге и Ленинградской области
Доставка в любую точку России
Принимаем все виды оплаты
Индивидуальных пошив платьев
http://cherryblossomsdress.ru/
9145. Online Payday Loan
18.01.18
18:20
online loan <a href="https://onlineloan.us.com">online loan</a> discover personal loans [url=https://onlineloan.us.com]online loan application[/url]
9144. Quick Loan
18.01.18
16:21
get a bank account <a href="https://paydayloan.us.org">same day loans no credit</a> faxless payday loans [url=https://paydayloan.us.org]faxless payday loans[/url]
9143. Getting A Loan
18.01.18
15:56
payday loans maryland <a href="https://cashadvanceloan.us.com">advance cash</a> online payday loans utah [url=https://cashadvanceloan.us.com]personal loan no credit check[/url]
9142. Loan Cash
18.01.18
15:30
1000 dollar loan <a href="https://paydayloan.us.org">payday loans no fax</a> payday loan [url=https://paydayloan.us.org]no fax payday loan[/url]
9141. Payday Loan Online
18.01.18
14:33
payday loans online <a href="https://paydayloansonline.us.org">payday loans online</a> no credit check payday loans instant approval [url=https://paydayloansonline.us.org]payday loans online[/url]
9140. Online Essay Writers
18.01.18
13:56
write a comparison essay <a href="https://researchessay.us.com">write a research paper</a> research essay [url=https://researchessay.us.com]write my research paper[/url]
9139. Assignment Helpers
18.01.18
13:26
argument essay <a href="https://argumentessay.us.com">an argumentative essay</a> key to writing a good essay [url=https://argumentessay.us.com]argumentative essays[/url]
9138. Ebonyhon
18.01.18
13:04
Отличие вышек-тур от строительных лесов
Строительные вышки туры, по сути, имеют такое же назначение, как и строительные леса, но отличаются от них жесткостью конструкции, позволяющей выставлять вышки на высоту, не закрепляясь к фасаду. Это значительно расширяет сферу их применения при локальных строительных работах, как на фасаде, так и при монтажных работах с перекрытиями.
Благодаря своей сборно-разборной конструкции, оснащенной колесами на жестком основании вышки туры позволяют достаточно быстро производить их установку и демонтаж, а также имеют высокую мобильность и легкую транспортабельность, что зачастую является необходимым условием при внутренней отделке строительных объектов. Смотрите цены и характеристики, покупайте:
<a href=https://baraholka.onliner.by/viewtopic.php?t=20976571>вышка тура псрв</a> и
<a href=https://baraholka.onliner.by/viewtopic.php?t=20975605>леса рамные</a>
В целях безопасности работников вышки оснащены опорными винтами, которые регулируют вертикальное положение, когда вышка тура используется на неровной поверхности и стабилизаторами, которые надежно фиксируют конструкцию при работе на большой высоте. Настил, на котором находятся рабочие, снабжен боковыми ограждениями, что обеспечивает дополнительную безопасность.
Так же вышки-туры передвижные оборудованы колесами, выполненными из высокопрочного материала, которые выдерживают общую распределенную нагрузку до 720 кг. и фиксируются тормозами.
Разные размеры и ярусная, модульная конструкция строительных вышек позволяют выбрать именно тот вариант, который максимально подойдет для выполнения необходимых Вам работ.
9137. Online Payday Loan
18.01.18
10:39
loans for bad credit <a href="https://loansforbadcredit.us.org">loans for bad credit</a> online loans for bad credit [url=https://loansforbadcredit.us.org]loans for bad credit[/url]
9136. Pay Day Loans
18.01.18
10:30
payday loans denver <a href="https://loansonline.us.com">payday loans online</a> loans online [url=https://loansonline.us.com]paperless payday loans[/url]
9135. Write Essay Online
18.01.18
09:42
term paper <a href="https://termpaper.us.com">term paper writer</a> term paper help [url=https://termpaper.us.com]write a term paper[/url]
9134. Loan
18.01.18
09:35
payday advance <a href="https://paydayadvance.us.com">payday advance</a> payday advance [url=https://paydayadvance.us.com]no interest loan[/url]
9133. Write Essays Online
18.01.18
08:57
paper writing service <a href="https://paperwritingservice.us.com">the best essay writing service</a> help writing a conclusion [url=https://paperwritingservice.us.com]paper writing service[/url]
9132. Paydayloan
18.01.18
08:44
payday advance <a href="https://paydayadvance.us.com">tax anticipation loan</a> advance payday loan [url=https://paydayadvance.us.com]fast cash advance[/url]
9131. Getting A Loan
18.01.18
07:25
cash advance installment loan <a href="https://personalloansonline.us.org">unsecured personal loans</a> best personal loans [url=https://personalloansonline.us.org]quickcash[/url]
9130. JamesExeks
18.01.18
07:14
online loans no credit check instant approval <a href="https://loansonlinebadcredit.webcam">advance payday loans online</a> instant online payday loan [url=https://loansonlinebadcredit.webcam]online loans direct lenders[/url] hot webcam girls <a href="https://hotwebcamgirls.science">bbw webcam</a> free sex webcam [url=https://hotwebcamgirls.science]hot webcam girls[/url] payday loans lenders <a href="https://paydayloanslenders.stream">payday loans lenders</a> loan cash [url=https://paydayloanslenders.stream]payday loans lenders[/url] payday loan online <a href="https://fastestpaydayloan.bid">direct lender</a> payday advance loan [url=https://fastestpaydayloan.bid]fastest payday loan[/url] show girls <a href="https://freesexwebcam.webcam">free sex webcam</a> free webcam sex [url=https://freesexwebcam.webcam]free webcam sex[/url] pay day lenders <a href="https://shorttermloansdirectlenders.webcam">short term loans direct lenders</a> short term loans direct lenders [url=https://shorttermloansdirectlenders.webcam]online payday loans direct lenders[/url] research essay <a href="https://researchessay.cricket">best research paper writing service</a> math help homework [url=https://researchessay.cricket]research papers[/url]
9129. Buy Essays Papers
18.01.18
07:03
homework help <a href="https://homeworkhelp.us.com">college admissions assistance</a> history assignment help [url=https://homeworkhelp.us.com]do my homework[/url]
9128. A Payday Loan
18.01.18
06:37
small loans australia <a href="https://onlineloan.us.com">debt relief</a> 3000 loan [url=https://onlineloan.us.com]colorado payday loans[/url]
9127. Personal Loans
18.01.18
04:39
personal loans no credit <a href="https://personalloans.us.org">personal loans bad credit</a> new payday loans [url=https://personalloans.us.org]payday loans online bad credit[/url]
9126. Buying Essay
18.01.18
03:53
argument essay <a href="https://argumentessay.us.com">write an argumentative essay</a> argumentative essays [url=https://argumentessay.us.com]an argumentative essay[/url]
9125. JamesExeks
18.01.18
02:30
payday loans direct lenders <a href="https://paydayloanslenders.stream">payday loans direct lenders</a> payday loans direct lenders only [url=https://paydayloanslenders.stream]direct lenders payday loans[/url] loan cash <a href="https://onlinepaydayloansdirectlenders.science">loans with no credit check</a> direct lenders online loans [url=https://onlinepaydayloansdirectlenders.science]loans online bad credit[/url] small payday loans <a href="https://smallpaydayloans.cricket">small payday loans</a> payday loans lenders [url=https://smallpaydayloans.cricket]easy payday loans[/url] argument essay <a href="https://illustrationessay.bid">mba essay</a> argument essay [url=https://illustrationessay.bid]illustration essay[/url] sex chat <a href="https://sexchat.cricket">sex chat</a> sex chat [url=https://sexchat.cricket]sex chat[/url] online loan <a href="https://paydayloansdirectlenders.stream">payday loans direct lenders</a> payday lenders direct [url=https://paydayloansdirectlenders.stream]payday loan direct lenders[/url] online essay <a href="https://buyessayonline.stream">college paper</a> essay online [url=https://buyessayonline.stream]buy essay online[/url]
9124. Online Payday Loans
18.01.18
01:59
payday loan <a href="https://paydayloan.us.org">payday loans no fax</a> payday loans no fax [url=https://paydayloan.us.org]payday loan[/url]
9123. Best Essay Writer
18.01.18
01:32
essays <a href="https://essays.us.com">write essays for me</a> writing essays [url=https://essays.us.com]help me write my essay[/url]
9122. Loans Online
18.01.18
01:28
advance payday loan <a href="https://paydayadvance.us.com">payday advance</a> holiday loan [url=https://paydayadvance.us.com]advance payday[/url]
9121. Jamespop
17.01.18
21:04
Автошот by KIVA - на данный момент это самый лучший автошот, с большим изобилием функций! Как работает автошот? При попадании врага в перекрестие прицела, совершается автоматический выстрел. Время реакции программы 0,02 сек (Реакции человека от 0.8 секунды до 1.2). Работет на всех версиях Windows x64
[url=https://cheater24.ru/page/warface/kiva.html]Купить автошот для варфейс[/url]

Функции

-Автошот Вкл/Выкл клавиша CapsLock

-WallHack/ВХ F8

-Spread/Точность F9

-Recoil/Отдача F10

-Radar/Радар F11
9120. Random Assignments
17.01.18
20:51
homework help quick <a href="https://homeworkhelp.us.com">help with my homework</a> homework help online [url=https://homeworkhelp.us.com]can you help me with my homework[/url]
9119. Pay Day Loan
17.01.18
20:46
personal loans <a href="https://personalloans.us.org">installment credit</a> personal loans [url=https://personalloans.us.org]direct cash[/url]
9118. Pay Day Loans
17.01.18
20:30
personal loans for poor credit <a href="https://personalloans.us.org">personal loans with bad credit</a> very poor credit personal loans [url=https://personalloans.us.org]payday loans 100 approved[/url]
9117. A Payday Loan
17.01.18
20:27
online loan <a href="https://onlineloan.us.com">lowest personal loan rates</a> online loan [url=https://onlineloan.us.com]online loan[/url]
9116. Loan
17.01.18
20:22
loans online direct <a href="https://loansonline.us.com">direct payday lenders only</a> best online loans instant approval [url=https://loansonline.us.com]online loan[/url]
9115. Easy Payday Loan
17.01.18
17:24
bad credit installment loans <a href="https://installmentloans.us.com">starter loans</a> online installment loans [url=https://installmentloans.us.com]installment loans[/url]
9114. Pay Day Loan
17.01.18
14:44
payday advance <a href="https://paydayadvance.us.com">poor credit loans guaranteed approval</a> loans without credit checks [url=https://paydayadvance.us.com]advance payday loan[/url]
9113. Best Payday Loan
17.01.18
14:22
loans personal <a href="https://personalloans.us.org">personal loans for poor credit</a> personal loans [url=https://personalloans.us.org]personal loans[/url]
9112. Elmerkipse
17.01.18
13:49
Приветствую всех! прикольный у вас сайт!
Нашел интересную базу кино: [url=http://kinobunker.net/]2017 в хорошем качестве лучшие фантастика[/url]
Здесь: http://kinobunker.net/drama/4830-dvoynik-ringer-sezon-1-2011.html Смотреть Двойник / Ringer (Сезон 1) (2011) онлайн бесплатно
Тут: http://kinobunker.net/drama/9388-chelovek-v-vysokom-zamke-the-man-in-the-high-castle-sezon-1-2-2015.html
Тут: http://kinobunker.net/komediya/ Новинки в хорошем качестве hd лучшие комедии
Тут: [url=http://kinobunker.net/melodrama/] 2017 в хорошем качестве лучшие мелодрамы [/url]
Здесь: [url=http://kinobunker.net/uzhasy/] 2017 список лучшие ужасы [/url] 2017 список лучшие ужасы
9111. Best Payday Loan
17.01.18
13:47
bad credit loans uk <a href="https://personalloans.us.org">personal loans</a> personal loans for bad credit [url=https://personalloans.us.org]personal loans[/url]
9110. Cash Loan
17.01.18
11:33
first payday loan <a href="https://paydayloansonline.us.org">payday loans online no credit check</a> nevada payday loans [url=https://paydayloansonline.us.org]how to get money[/url]
9109. kanoInsog
17.01.18
10:57
[url=http://bit.ly/2m9B7mu][img]http://i.imgur.com/xcgvAeu.jpg[/img][/url]

looking for someone to type my Personal Statement plz
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

looking for someone to write my Dissertation on Economics asap
order Literature Review on Astronomy please
write my Dissertation Conclusion on Violence In Media for $10
need someone to type my Literature Review on tax cheap
proofread Thesis Proposal on Euthanasia for $10
do my Thesis on social Security Numbers for 10
need someone to type my Dissertation Abstract on elections
edit my Dissertation Chapter on criminal record for cheap
write Research Paper on Violence In Media for 10
type Thesis on Brothels due soon
how to buy Course Work on Mandatory for money
need someone to write Dissertation Chapter on equality cheap
edit Case Study on Euthanasia now
buy Dissertation Methodology on Biology due soon
need someone to type Dissertation Methodology on Religious studies for money
looking for Thesis on ability
order Dissertation Conclusion on sport
need Dissertation Conclusion on Art
custom Research Paper on Political science cheap
looking for someone to do my Thesis on gender equality please
write my Essay on Capital Punishment online
looking for someone to type my Report on Minors for me
make Thesis on Sex Education for cheap
need someone to type Course Work on Statistics for money
how to purchase Dissertation Results on Economics for cheap
make Dissertation Introduction on Chivalry asap
how to buy Research Paper about me due soon
looking for someone to type my Dissertation Results on Gay marriage cheap
proofread my Creative Writing on Cloning cheap
edit Personal Statement on Psychology for $10
edit my Dissertation Methodology on life sentence please
edit my Essay on Cloning for money
how to order Dissertation Hypothesis on Management online
how to buy Dissertation Conclusion on Criminology due soon
need Term Paper on Immigration plz
need someone to do my Research Paper on Mandatory for money
looking for someone to do Essay on Advertising asap
how to purchase Thesis on criminal record
write my Personal Statement on gender equality due tomorrow
make my Literature Review on Religious studies for me
buy Creative Writing on video games
need someone to make my Research Proposal about me
custom Dissertation Introduction on Sex Education asap
need someone to do my Report on Cigarette Smoking online
looking for someone to make Essay on Capital Punishment please
how to buy Essay on Linguistics asap
need Dissertation Hypothesis on lifestyle for $10
make Dissertation Introduction on Adoption for money
type my Dissertation Abstract on English plz
need someone to write Personal Statement on Voting now
9108. Online Essay Writers
17.01.18
10:50
college essays <a href="https://collegeessays.us.com">college essays</a> college essays [url=https://collegeessays.us.com]college essay help[/url]
9107. JamesExeks
17.01.18
07:13
easy loans <a href="https://easyloans.webcam">easy payday loans</a> easy loans [url=https://easyloans.webcam]easy loans[/url] quick loans <a href="https://quickloans.science">cash til payday loan</a> loans online [url=https://quickloans.science]cash loans[/url] online loans direct lenders <a href="https://onlineloansdirectlenders.stream">direct online lenders</a> payday loans online direct lenders [url=https://onlineloansdirectlenders.stream]online loans direct lenders[/url] best payday loans online <a href="https://thebestonlinepaydayloans.trade">best payday loans online</a> online loan [url=https://thebestonlinepaydayloans.trade]advance payday loans[/url]
9106. Online Lenders
17.01.18
06:11
now payday <a href="https://paydayadvance.us.com">advance america cash advance</a> advance payday [url=https://paydayadvance.us.com]utah payday loans[/url]
9105. JaneExeks
17.01.18
04:03
loan <a href="https://loan.us.org">loan</a> loan [url=https://loan.us.org]cash loans[/url]
9104. Custom Essays
17.01.18
03:04
maths homework helper <a href="https://essay.us.org">writing a college level essay</a> can someone do my assignment [url=https://essay.us.org]term papers for sale online[/url]
9103. Best Payday Loan
17.01.18
02:47
installment loans <a href="https://installmentloans.us.com">installment loan</a> unsecured loan [url=https://installmentloans.us.com]instant approval bad credit loans[/url]
9102. Ebonyhon
17.01.18
01:53
Отличие вышек-тур от строительных лесов
Строительные вышки туры, по сути, имеют такое же назначение, как и строительные леса, но отличаются от них жесткостью конструкции, позволяющей выставлять вышки на высоту, не закрепляясь к фасаду. Это значительно расширяет сферу их применения при локальных строительных работах, как на фасаде, так и при монтажных работах с перекрытиями.
Благодаря своей сборно-разборной конструкции, оснащенной колесами на жестком основании вышки туры позволяют достаточно быстро производить их установку и демонтаж, а также имеют высокую мобильность и легкую транспортабельность, что зачастую является необходимым условием при внутренней отделке строительных объектов. Смотрите цены и характеристики, покупайте:
<a href=https://baraholka.onliner.by/viewtopic.php?t=20976571>вышка тура псрв</a> и<a href=https://baraholka.onliner.by/viewtopic.php?t=20564883>строительные леса рб купить</a>
В целях безопасности работников вышки оснащены опорными винтами, которые регулируют вертикальное положение, когда вышка тура используется на неровной поверхности и стабилизаторами, которые надежно фиксируют конструкцию при работе на большой высоте. Настил, на котором находятся рабочие, снабжен боковыми ограждениями, что обеспечивает дополнительную безопасность.
Так же вышки-туры передвижные оборудованы колесами, выполненными из высокопрочного материала, которые выдерживают общую распределенную нагрузку до 720 кг. и фиксируются тормозами.
Разные размеры и ярусная, модульная конструкция строительных вышек позволяют выбрать именно тот вариант, который максимально подойдет для выполнения необходимых Вам работ.
9101. Essay Buy
17.01.18
00:02
dissertation writer <a href="https://researchpaper.us.com">research papers</a> research paper [url=https://researchpaper.us.com]need help on homework[/url]
9100. Loans For Bad Credit
16.01.18
20:26
direct online payday loans <a href="https://cashadvanceloan.us.com">advance loan</a> express cash advance [url=https://cashadvanceloan.us.com]express cash advance[/url]
9099. Homework Charts
16.01.18
20:05
woodlands school homework help <a href="https://essay.us.org">essay writer</a> people doing homework [url=https://essay.us.org]essay[/url]
9098. JaneExeks
16.01.18
19:49
writing my essay for me <a href="https://essaywritingservice.us.org">paper writing service</a> writing my paper [url=https://essaywritingservice.us.org]essay writing service[/url]
9097. Online Lenders
16.01.18
19:17
personal loans with bad credit <a href="https://personalloans.us.org">online payday loans kansas</a> personal loans [url=https://personalloans.us.org]best payday loan lender[/url]
9096. Payday Loans
16.01.18
16:13
online loan <a href="https://onlineloan.us.com">loans companies</a> loans definition [url=https://onlineloan.us.com]loan site[/url]
9095. Assignments Help
16.01.18
15:58
argumentative essay <a href="https://argumentativeessay.us.com">best dissertation services</a> argumentative essay [url=https://argumentativeessay.us.com]paper writing[/url]
9094. JamesExeks
16.01.18
13:34
best payday loans online <a href="https://easyonlinepaydayloans.bid">easy online payday loans</a> payday loans online no credit check [url=https://easyonlinepaydayloans.bid]easy payday loans[/url] essay prompts <a href="https://essayprompts.cricket">essay prompts</a> essay prompts [url=https://essayprompts.cricket]uk essay help[/url] payday loans online direct lenders <a href="https://onlineloansdirectlenders.stream">online loans direct lenders</a> online loans direct lenders [url=https://onlineloansdirectlenders.stream]online loans direct lenders[/url] cam sites <a href="https://adultcamsites.trade">nude shows</a> adult cam [url=https://adultcamsites.trade]adult cam sites[/url] fetish cams <a href="https://freesexcamchat.cricket">webcam asian</a> live free sex chat [url=https://freesexcamchat.cricket]free sex cam chat[/url] writing my paper <a href="https://bestessaywritingservice.science">writing my paper</a> best essay writing service [url=https://bestessaywritingservice.science]writing my essay[/url] quick loans <a href="https://quickloans.trade">quick loans</a> online loans [url=https://quickloans.trade]payday loans[/url]
9093. JaneExeks
16.01.18
12:39
instant payday loans no credit check <a href="https://paydayloan.us.org">no fax payday loans</a> faxless payday loans [url=https://paydayloan.us.org]payday loan[/url]
9092. Speedycash
16.01.18
11:19
loans online no credit check <a href="https://loansnocreditcheck.us.com">get cash now</a> easy loans no credit check [url=https://loansnocreditcheck.us.com]quick loans no credit check[/url]
9091. Pay Day Loan
16.01.18
10:25
bad credit personal loans guaranteed approval <a href="https://personalloans.us.org">personal loans</a> installment sale [url=https://personalloans.us.org]bad credit personal loans[/url]
9090. Speedy Cash
16.01.18
06:36
online installment loans <a href="https://installmentloans.us.com">installment loans</a> installment loans guaranteed [url=https://installmentloans.us.com]quick personal loans online[/url]
9089. Michaelelogy
16.01.18
05:28
Привет! прикольный у вас сайт!
Нашел интересную базу кино: [url=http://kinoklan.net/]лучшаЯ фантастика 2017 список[/url]
Тут: http://kinoklan.net/boevik/2678-perevozchik-transporter-the-series-2012.html [b] Смотреть Перевозчик / Transporter: The Series (2012) онлайн бесплатно [/b]
Здесь: http://kinoklan.net/boevik/10269-kapitan-amerika-captain-america-1944.html
http://kinoklan.net/multfilmy/ [b] 2017 список лучшие мультфильмы [/b]
[url=http://kinoklan.net/uzhasy/] лучшие ужасы 2017 в хорошем качестве hd [/url]
[url=http://kinoklan.net/uzhasy/] лучшие ужасы 2017 список [/url] лучшие ужасы 2017 список
9088. JaneExeks
16.01.18
05:03
payday loans no credit check same day <a href="https://paydayloansonline.us.org">no credit check payday loans instant approval</a> no credit check payday loans [url=https://paydayloansonline.us.org]no credit check payday loans[/url]
9087. JamesExeks
16.01.18
04:27
cash advance loan <a href="https://cashadvancelenders.trade">quick loans 100 approval</a> cash advance lenders [url=https://cashadvancelenders.trade]cash advance lenders[/url] online loan <a href="https://easypaydayloansonline.science">pay day lenders</a> easy payday loans online [url=https://easypaydayloansonline.science]direct lenders payday loans[/url] students doing homework <a href="https://illustrationessay.trade">illustration essay</a> illustration essay [url=https://illustrationessay.trade]illustration essay[/url] online payday loans for bad credit <a href="https://paydayloansforbadcredit.stream">payday bad credit loan</a> payday loans for bad credit [url=https://paydayloansforbadcredit.stream]payday loans for bad credit[/url] adult webcam sites <a href="https://adultcamsites.trade">adult webcam sites</a> adult cam sites [url=https://adultcamsites.trade]free sex cam chat[/url] easy online payday loans <a href="https://easyonlinepaydayloans.bid">pay day loan</a> direct lender payday loans [url=https://easyonlinepaydayloans.bid]easy online payday loans[/url] hart doing a literature review <a href="https://collegepaper.trade">college essays</a> college essays [url=https://collegepaper.trade]dissertation literature review help[/url]
9086.
16.01.18
04:01
casino games free
casino games slots
casino games free
online casino slots
9085. Payday Loan
16.01.18
01:34
loans no credit check lenders <a href="https://onlineloan.us.com">loan site</a> online loan [url=https://onlineloan.us.com]installment loans online direct lender[/url]
9084. Money Loan
16.01.18
01:22
maryland payday loans <a href="https://cashadvanceloan.us.com">cash advance loan</a> cash advance loan [url=https://cashadvanceloan.us.com]cash advance loan[/url]
9083. Direct Lenders
15.01.18
19:43
loans online direct <a href="https://loansonline.us.com">quick online loans instant approval</a> payday loan centers [url=https://loansonline.us.com]payday loans online[/url]
9082. alexzw69
15.01.18
17:52
My new blog project
best weed seeds to grow free of synonyms cocktail dresses cheap
http://feminisation.xblog.in/?page.anjali
fat lady porns transvestite beauty contest discrete sex toys transgender surgery male to female before andf after photos singles ads fem dom strapon discount adult diapers трансгендер видео
9081. Money Loan
15.01.18
17:43
personal loans <a href="https://personalloans.us.org">bad credit personal loans guaranteed approval</a> get loan online [url=https://personalloans.us.org]payday loans 100 approved[/url]
9080. asyyytsiz
15.01.18
16:17
Томясь в ожидании отмашки к старту, мучитель по-джентльменски набросился на балду не падающим леденцом в задок

http://sexvuku.xyz/

Напоследок он нащупал впадина, которое початок мокнуть вообще с затвердением её соска. Незнакомка как-то томно застонала и согнула в колене вторую ногу, слегка прижав к постели ногу Стаса.

http://music2z.com/free-mp3/powderfinger/14850/idontremember.html
http://www.felipe.org.mx/2017/05/16/hello-world/#comment-847
http://modnoivygodno.ru/products/palto-zhenskoe-uteplennoe-opulence/
http://xgarett.com/2017/09/05/2017-09-05/

Потом свадьбы мы с Олей поехали в Анапу, хотелось покупаться в море. Был август, мы купили путевку в низкий пансионат с полным пансионом. Жизнь, питание и никакой культурной программы, сами себя должны были веселить. Пансионат находился не в самой Анапе, а на Пионерском проспекте среди Анапой и Витязево.

http://www.hnjhzn.com/home.php?mod=space&uid=3459
http://bpproduction.cz/blog/post/2015/01/karkuliny
http://tru.reviews/b-16-reasons-your-practice-needs-positive-reviews/
http://sportido.com/blog/surfing-in-india/comment-page-6918#comment-569391
9079. Online Loan
15.01.18
14:08
loan on line <a href="https://onlineloan.us.com">online loan</a> 3000 loan [url=https://onlineloan.us.com]online loan[/url]
9078. kanoInsog
15.01.18
12:47
purchase Dissertation Conclusion on equality due tomorrow
My blog [url=http://bots1.zzz.com.ua/index.php?r=aldarion.dir.bg]make my Dissertation Results on Cheating for cheap [/url]
9077. asyyytsiz
15.01.18
12:16
Сделав жест прелюбодеяния, Джозеф с энтузиазмом оттрахал пилотку настырным фитилем в сраку

http://ssit.zhenskiy-tualet.ru/

Я знал, который она уйдет для работу, а самоуправно вернулся восвояси – у меня был отгул. Волнению моему не было предела, когда я отматывал камеру с записью назад. Заварив себе кофе, я занялся просмотром.

http://kafponline.org/NewsPublications/KAFPInstantNews/138400.aspx
http://kj.dtd001.com/home.php?mod=space&uid=1874
http://www.presidentesargentinos.com/foro/las-paso-2015-y-elecciones-presidenciales-2015-group7/el-pro-forum36/que-significa-el-cambio-para-mejor-thread73.2456/
http://sekiryu.blog.jp/archives/33859122.html?1515868855#comment-form

Я низко наклонилась к его паху и вдохнула дух очень возбужденного мужчины. Морда сам наполнился слюной. Я лизала перед тех пор, пока он вполне не стал мокрый. Слюны оказалось беспричинно море, сколько часть стекла на яички и волосы лобка. Я взяла его в уста так глубоко вроде могла, не делая неприятного проникновения в горло. Мужчина часто-часто задышал и огулом напрягся. Я вынула член изо рта и взяла его в правую руку и начала оживленно скользить по стволу, ноготками левой руки ущипнув бугорок промеж ног под яичками. Антон выгнулся бедрами вверх, густая струя ударила его в сердце, достав приблизительно накануне шеи. Было три выброса. Он залил себе грудь, затем жизнь и потом совсем капелька волосы лобка, где уже были лекарство моей слюны. Потом чего без сил опустился на диван, блаженно улыбаясь.

http://www.carlosfrog.com/home.php?mod=space&uid=31376
http://www.ostvik.se/forum/index.php?action=profile;u=2930
http://lerom-samara.ru/blog/otzivi/
http://www.meeboard.com/view.asp?user=pitbullhouse96&uid=457&groupid=1&rid=394&qid=377&pgno=1496
9076. Quick Loan
15.01.18
07:51
payday advance <a href="https://paydayadvance.us.com">payday advance</a> payday advances [url=https://paydayadvance.us.com]advance payday[/url]
9075. Payday Loans
15.01.18
07:33
loans bad credit <a href="https://loansforbadcredit.us.org">personal loans with bad credit</a> loans for bad credit [url=https://loansforbadcredit.us.org]loans for bad credit[/url]
9074. BrianLic
15.01.18
06:40
Привет всем участникам! интересный у вас сайт!
Нашел интересную базу кино: [url=http://kinokub.net/]комедии 2017 список лучших[/url]
Тут: http://kinokub.net/news/11105-dzhonni-depp-i-marion-kotiyyar-uvyaznut-v-seks-skandale-i-politike.html [b] Джонни Депп и Марион Котийяр увязнут в секс-скандале и политике [/b]
Здесь: http://kinokub.net/news/1101-planeta-kino-imax-gotovit-syurprizy-ko-dnyu-vlyublennyh.html
http://kinokub.net/komediya/ [b] 2017 в хорошем качестве лучшие комедии [/b]
[url=http://kinokub.net/uzhasy/] 2017 смотреть лучшие ужасы [/url]
[url=http://kinokub.net/uzhasy/] Лучшие ужасы 2017 в хорошем качестве hd [/url] Лучшие ужасы 2017 в хорошем качестве hd
9073. Ofismebnut
15.01.18
06:24
Офиская мебель на заказ Нижний Новгород - [url=http://mebelnayafirma.ru]mebelnayafirma.ru[/url]

[url=http://mebelnayafirma.ru] офисная мебель[/url]
9072. Payday Loan
15.01.18
05:13
cash installment loan <a href="https://onlineloan.us.com">loans for christmas</a> loan application online [url=https://onlineloan.us.com]loan site[/url]
9071. JamesExeks
15.01.18
05:10
research paper <a href="https://researchessay.cricket">research essay</a> research paper [url=https://researchessay.cricket]research papers[/url] best online payday loans <a href="https://thebestonlinepaydayloans.loan">the best online payday loans</a> easy payday loan [url=https://thebestonlinepaydayloans.loan]online payday loan application[/url] college essay <a href="https://scholarshipessay.science">write essay</a> scholarship essay [url=https://scholarshipessay.science]research paper writing help[/url]
9070. Online Loan
15.01.18
04:37
money loans no credit check <a href="https://loansnocreditcheck.us.com">payday loan online</a> loans no credit check [url=https://loansnocreditcheck.us.com]personal loan lenders[/url]
9069. youtubersuper
15.01.18
02:49
Я извиняюсь, но, по-моему, Вы не правы. Давайте обсудим.

[youtube]1qt0XUk3AUI[/youtube]

youtuber-super.blogspot blogger google bitcoin-prog.blogspot Bitcoin

https://www.youtube.com/watch?v=1qt0XUk3AUI MIHEA

https://www.youtube.com/watch?v=0ZiUA6nc2Sk MIHEA

https://www.youtube.com/watch?v=DBWrsxyaJgU MIHEA
9068. Online Payday Loan
15.01.18
02:19
payday loans online <a href="https://paydayloansonline.us.org">payday loans online</a> no credit check payday loans instant approval [url=https://paydayloansonline.us.org]payday loans online[/url]
9067. Cash Advance
15.01.18
00:09
personal loans no credit check <a href="https://loansnocreditcheck.us.com">money loans no credit check</a> no teletrack faxless payday loans [url=https://loansnocreditcheck.us.com]loans online no credit check[/url]
9066. Payday Express
14.01.18
23:31
advance payday loan <a href="https://paydayadvance.us.com">fast cash advance</a> payday advances [url=https://paydayadvance.us.com]payday advances[/url]
9065. Loans Online
14.01.18
22:52
fast cash advance <a href="https://paydayadvance.us.com">payday advances</a> advance paycheck [url=https://paydayadvance.us.com]payday advance[/url]
9064. Online Essay
14.01.18
22:48
do my assignment online <a href="https://essaywritingservice.us.org">essay writing service</a> common application essays [url=https://essaywritingservice.us.org]paper writing service[/url]
9063. Fastest Payday Loan
14.01.18
22:38
how to get a payday loan online <a href="https://onlineloan.us.com">online loan</a> online cash advance [url=https://onlineloan.us.com]specialized loan services[/url]
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1798