Зона Алдарион

 
Зона Алдарион

 
Рейтинг: 3.00
(86)
Главна страница
Статии
Литература
Лeгeнди
Творчество
Екскурзия
News
Download
Речник
i АНКЕТИ !


Кое какво е? За контакти Запишете се! Мнения CHAT ПРИЯТЕЛИ

Статии / История и митологии в древността-3 част

История и митологии в древността-3 част
05.02.06 10:25

Автор:Iblis
още продължение - за викингите
СКАНДИНАВИЯ

Историческа и религиозна справка

Викингите произхождат от Дания, Швеция и Норвегия. Те завладяват постепенно огромна територия, която включва първоначално по-голямата част от Британските острови. По-късно прекосяват дръзко северната част на Атлантическия океан, порейки вълните със своите просторни, красиви и с много изчистени форми кораби, наречени "дракони". През 825 г.сл.Хр. населяват Исландия, а през 985 г.сл.Хр. завладяват части от Гренландия. Пет века преди Христофор Колумб, през 922 г.сл.Хр. малки групи се настаняват в отделни области на Северна Америка. "Корабите-дракони" имат плоско дъно, което им позволява да се приближават до всеки бряг и да плуват по пълноводните реки. Викингите притежавали невероятни навигаторски умения и изумителна дързост. През 845 г.сл.Хр. те атакуват френските брегове и даже дръзват да обсадят Париж, а по-късно масово се настаняват по двата бряга на Сена. През 911 г.сл.Хр. френският крал Шарл Простодушният, с договора от Сен-Клер сюр Епт, признава � олон за първи херцог на Нормандия. На френски "норд" означава "север" т.е. страна на хората от Север. Други викинги основават градове по поречието на руските реки, а малки групи достигат бреговете на Сицилия. Културата на викингите достига своя апогей между VII-ми и IX-ти век сл.Хр.

 Боговете на викингите са груби и жестоки. Те се вписват съвършено точно в представите на моряците-завоеватели. Викингите били от една страна безрасъдно смели, но от друга - много суеверни. Винаги търсели начин да запазят благоразположението на многобройните морски божества и преди всичко на Ниорд - богът на морето, символ на плодородието и плодовитостта. В техните представи, той бил стар мъдрец, който бди над крайбрежията и най-вече - над местата, където се лови риба. Те вярвали, че дълбоко в морската бездна, в своя величествен палат живеел Аегир, заедно с жена си - � ан и с деветте им дъщери. Викингите различавали девет вида вълни и били убедени, че всяка от тях била предизвиквана от една от тези девет дъщери. Това били скандинавските морски сирени, които прелъстявали моряците, за да ги отвлекът в океанските дълбини. Те смятали също така, че земята е плоска и кръгла, заобиколена отвсякъде с море. Според тях, в дълбоките океански бездни живеел Вселенският змей - Йормунганд, чието тяло опасвало цялата земя и че той предизвиквал силните морски бури. Тези морски божества олицетворявали богатствата и опасностите на моретата, а също (деветте дъщери на � ан) - магията, която винаги са упражнявали над хората.

 Интересно е обаче, че до сега не са открити никакви значими светилища или храмове. Не съществуват следи от религиозна архитектура на викингите. Открити са само няколко големи гробници, заобиколени с камъни. Изглежда те не са изпитвали необходимост да издигат специални сгради, за да упражняват религията си или за жертвоприношения. Най-често големите дървета и особено ясените, са служели за място, където се събирали. Празниците и съветите обикновено се провеждали в подножието на гигантски дървета. Огромният ясен, наречен Игдрасил, е смятан от тях за ос на света. Вероятно пак под тези дървета се събирали, за да се молят, но със сигурност не са строили нищо, наподобяващо египетските или елинските храмове. Това се обяснява с факта, че викингите живеели всред природата и в хармония с нея. Те не са имали духовенство, нито каквато и да е църковна йерархия, тъй както не са имали и крале. Възрастните мъже, старейшините на семействата или най-смелите войни се ползвали с голям морален, а може би и религиозен авторитет. Всеки се молел според разбиранията си, без да следва установени правила. Едва през 966 г.сл.Хр. Харалд Синият зъб се покръстил, а след това, малко по малко, всички викинги приели християнството, под влияние на католическите мисионери.

Сътворението

В началото, на земята нямало нищо. Съществувала само черната бездна Гинунгагап. На север от нея се простирало царството на студа Нифелхейм, а на юг - царството на огъня Муспелхейм. Но ето. че в царството на мразовете бликнал изворът Гергелмир, чиито води дали началото на могъщата река Еливагар. Тя потекла стремително на юг, пропадайки в бездната Гинунгагап. Жестокият студ превръщал водата й в лед, но изворът Гергелмир не преставал да бълва все нови и нови потоци. Ледените грамади растяли и се приближавали все повече и повече до Муспелхейм. Накрая, ледът достигнал толкова близо до царството на огъня, че започнал да се топи. Искрите, излитащи от Муспелхейм се смесили с топящия се лед и му вдъхнали живот. И тогава, над безкрайните ледени простори на Гинунгагап се издигнала исполинска фигура. Това бил великанът Имир, първото живо същество в света. От лявата ръка на Имир се появили момче и момиче, а от крака му се родил шестоглавия великан Трудгелмир. Така било поставено началото на рода на великаните - жестоки и коварни, като леда и пламъка, от които са произлезли. Заедно с великаните, от топящия се лед се появила и гигантската крава Аудумла. Четири реки от мляко потекли от вимето й, давайки храна на Имир и децата му. Понеже все още нямало пасища, Аудумла се хранела, облизвайки солените ледени грамади. Една от тези грамади постепенно се стопила и от нея се появил могъщият великан Бури. Неговият син Бор се оженил за великанката Бестла, която родила боговете Один, Вили и Ве. На новородените богове не се понравил света, в който трябвало да живеят, а и не искали да понасят тираничното господството на жестокия Имир. Те се опълчили срещу великана и след дълга и жестока борба, го убили. Имир бил толкова огромен, че в кръвта, която потекла от раните му, потънала кравата Аудумла и всички останали великани. Само внукът на Имир - великанът Бергелмир успял да построи лодка, с която се спасил заедно с жена си. Сега вече никой не пречел на боговете да уредят света според своето желание. От тялото на Имир те създали земята - кръгла и плоска. � азположили я всред огромното море, образувано от кръвта на великана. Нарекли земята Митгард, (Средна земя/страна). От черепа на Имир създали небесния свод, от костите му - планините, от косите - дърветата в горите, от зъбите му - скалите, а от мозъка - облаците. От искрите, излитащи от огнения Муспелхейм направили звездите и украсили с тях небето. След като сътворили света, Один и братята му решили да го населят. На брега видяли две дървета - ясен и елха. Отсекли ги и от ясена направили мъж, а от елхата - жена. Един от боговете им вдъхнал живот, другият им дал разум, а третият - кръв. Така се появили първите хора - мъжът Аск и жената Ембла. След всичко това, боговете се погрижили и за великаните. Отвъд морето, на север от Митгард, те създали страната Йотунхейм и я дали във владение на спасилия се великан Бергелмир и неговите потомци - ледените великани.

Асгард, Ази и Вани

Високо, високо над облаците, толкова високо, че нито един смъртен не можел да я види, се простирала прекрасната страна на боговете Асгард. Ефирният, но много здрав мост-дъга Бифрост съединявал Асгард с Митгард - земята на хората. Лошо се пишело на онзи, който дръзнел да се изкачи по него. Червената ивица на моста-дъга бил вечният, никога не угасващ пламък. Той бил безвреден за боговете, но изгарял всеки смъртен, който се докоснел до него. В средата на Асгард се извисявал върхът на гигантския ясен Игдрасил. Клоните му се простирали над целия свят, а корените му лежали в три страни - Нифелхейм, Йотунхейм и Митгард. Измежду тях бликали чудесни извори. Първият - Гергелмир, се намирал в Нифелхейм. Това бил изворът на всички реки, които пълнели моретата. Вторият бил в Йотунхейм. Това бил изворът на мъдростта. Страшният, сляп великан Мимир, най-могъщият от всички великани, охранявал водите му и не позволявал никому да пие от него. Третият извор - Урд, се намирал в Митгард. Той бил толкова прозрачен и чист, че който се потопял в него, ставал бял като сняг. До този извор било обиталището на норните. Тук те разплитли нишките на съдбите на всяко човешко същество от първия ден до смъртта му. Ако някоя нишка се скъсала, човекът веднага умирал. Всред клоните на ясена Игдрасил, бърза като светкавица, подскачала катерицата � ататоск По листата на дървото проблясвали капки медовина - вълшебната напитка, утоляваща жаждата на боговете. Близо до върха на Игдрасил, на най-високото място в Асгард бил тронът на властелина на света и най-могъщия от боговете - Один. От тук той виждал всичко, което ставало в Асгард, Митгард и даже в далечния Йотунхейм. Один бил баща на азите и най-мъдрият между тях. Когато бил още млад, отишъл при великана Мимир и помолил да му разреши да се напие от водите на извора на мъдростта. Но великанът му казал: "Нищо не се дава даром, а особено мъдрост. Какво ще ми дадеш ти в замянаω" "Всичко, което поискаш" - отвърнал Один. "Тогава ми дай дясното си око" - поискал Мимир. Один се замислил и отговорил: "Добре, съгласен съм. Умният вижда с едно око повече, отколкото глупавият - с две." И след като се напил с водата на вълшебния извор, за него нямало повече тайни нито в настоящето, нито в бъдещето. На плещите на Один стояли гарваните Хугин и Мунин, а в нозете му лежали вълците Гери и Фреки. Хугин и Мунин летели над цялата земя през деня, а Гери и Фреки я обикаляли нощем и след това разказвали на господаря си какво са видяли и чули. Один носел на главата си крилат, златен шлем, а в ръката си държал копието Гунгнир, което не пропускало никога целта. Осмоногият му жребец Слейпнир можел да препуска по земята, водата и въздуха. Господарят на света обикалял земята, яздейки го невидим за хората и участвал в сраженията им, като помагал на по-достойните да победят. Дворецът на Один - Валхала, бил най-големият и най-красивият в Асгард. В него имало петстотин и четиридесет просторни зали, в които пирували храбрите войни, паднали достойно в битка с врага. Те се хранели с месото на огромния глиган Серимнир, когото изпичали всеки ден, а на следващия той оживявал, за да бъде изяден отново. И боговете и войните във Валхала пиели от изобилното, сладко като мед мляко на козата Хейдрун, която пасяла клонките на ясена Игдрасил. Само Один не се нуждаел от храна.
 Освен Один, в Асгард живеели още дванадесет богове-ази. Най-важен всред тях бил най-големият син на Один, могъщият чевенобрад бог на гърмотевиците Тор. Той не бил така мъдър, като баща си, но затова пък нямало по-силен от него в целия свят, а подвизите му били неизброими. Майка на Тор била богинята на земята Йорд. Той бил покровител на селяните и зорко пазел домовете и нивите им от нападенията на злите великани. Хората вярвали, че ако не бил Тор. великаните биха унищожили целия свят. Понеже бил огромен и много тежък, нямало кон, който би могъл да го издържи и затова ходел пеш или препускал по небето в своята, обкована с желязо колесница. Тя била впрегната в двата козела Тангниостр и Тангриснир. Те били по-бързи от вятъра и даже по-бързи от Слейпнир - осмоногия жребц на Один. Тор притежавал вълшебен пояс, който увеличавал двойно силата му. На ръцете си носел железни ръкавици, а вместо копие или меч размахвал тежкия железен чук Мьолнер, който можел да разбие на трески най-дебелите и здрави скали. Богът на гърмотевиците пребивавал рядко в Асгард, защото дни и нощи се сражавал с великаните на изток. Но ако азите били заплашени от някаква опасност, било достатъчно да произнесат гласно името му и той веднага идвал на помощ.

Балдер - бог-аз, син на Один и Фриг. Бог на интелекта, мъдростта и пролетта.

Тир - бог-аз, син на Один и сестрата на морския великан Гимир. Бог на войната. Най-храбрият между боговете.

Хеймдал - бог-аз, син на Один, наречен "Мъдрият Аз". Верният страж на моста-дъга.

Браги - бог-аз, син на Один, бог на поетите.

Ход (Ходер) - бог-аз, "Слепият Аз", син на Один. Притежавал огромна сила.

Видар - бог-аз, син на Один и великанката Грид, наречен "Мълчаливият Аз".

Вали - бог-аз, син на Один. Владеел оръжието до съвършенство.

Ниорд - бог-ван, покровител на мореплавателите и нему били подвластни морето и морските ветрове.

Фрейр (Фрей) - бог-ван, бог на плодородието и лятото, син на Ниорд.

Локи - не е нито аз, нито ван. Произхожда от рода на великаните, но боговете му разрешили да живее в Асгард заради ума и хитростта му. Бил красив, но зъл и коварен.

Фриг - богиня-аз, жена на Один и мъдра колкото него - главна богиня в Асгард. Покровителствала брака и семейството.

Фрейя - богиня-ван, дъщеря на Ниорд и сестра на Фрейр, богиня на любовта. В Асгард била първа след Фриг.

Идун - богиня-аз, жена на Браги, богиня на вечната младост.

Ейр - богиня, покровителка на лечителите.

Йорд - богиня на земята, майка на Тор.

Освен боговете и богините, в Асгард живееели прекрасни девици-войни - валкириите. Техен предводител била Фрейя. Те вземали невидимо участие във всяка битка, давайки победата на този, комуто я присъждали боговете. След края на битката отнасяли падналите войни-герои във Валхала и там прислужвали на пиршеството им.
Скандинавският пантеон

Скандинавските богове са разделени в две основни групи - "ази" (раса Аезир) и "вани" (раса Ванир). Ваните са земни богове, символизиращи богатството, плодородието и плодовитостта. Те са свързани със земята и морето. Най-главните вани са Аегир, Ниорд, Фрейр и Фрея. Азите са небесните богове, символизиращи мъдростта, мощта и войната. Те живеят дълго, но не са безсмъртни и загиват във времената на � агнарок (Залезът на боговете). Представители на азите са Один, Тор, Фриг, Тир, Хеймдал.


АЗИ (АЕЗИР)

БАЛДЕР - бог на интелекта, мъдростта и пролетта. Син на Один и Фриг. Той е един от дванадесетте главни (след Один) богове. След � агнарок (Залезът на боговете), той и Ход се освободили от разрушения свят на мъртвите и помогнали за построяването на новия свят.

БРАГИ - бог на поетите. Един от дванадесетте главни богове. Син на Один и мъж на Идун. Всеки, който искал да стане поет, трябвало да моли за покровителството му.

ВАЛИ - един от дванадесетте главни богове. Владеел оръжието до съвършенство и в сраженията не отстъпвал даже на Тир, но не бил особено мъдър. Той убил Ход веднага след убийството на Балдер.

ВИДАР - наричали го Мълчаливият Аз, тъй като не обичал да говори, независимо, че бил много мъдър и храбър. Той бил син на Один и великанката Грид и бил почти толкова могъщ, колкото богът на гърмотевиците Тор. Той също е един от дванадесетте главни богове.

ИДУН - богиня на вечната младост, жена на Браги. Тя била скромна и тиха, но без нея азите нямало да бъдат живи. Тя имала кошница, пълна с ябълките на вечната младост, с които угощавала боговете. Кошницата била вълшебна и никога не се изпразвала.

ЛОКИ - бог на огъня, побратим на Один. Той бил великан, смел и красив, но много коварен. Макар и великан, азите го приели като свой и често попадали в беда заради него, но и често ги спасявал, благодарение на находчивостта си. Той също е един от дванадесетте главни богове. Той е вдъхновител на убийството на Балдер, заради което боговете го заточили в подземния свят. В дните на � агнарок (Залезът на боговете) е предводител на гигантите в битката им срещу боговете (азите). Локи убива Хеймдал, но самият той загива от копието му.

МАГНИ и МОДИ - синове на Тор. Магни е бог на физическата сила, а Моди е покровител на берсерките. Те оживяли след � агнарок и заедно с другите оцелели започнали да строят новия свят.

ОДИН - господар на Асгард, върховен бог на скандинавския пантеон. Той бил надарен със свръхчовешки качества, което обаче не му пречело да събира мъдрост и знания отвсякъде. Один канел във Валхала загиналите в битка храбри войни, а там им прислужвали Валкириите - девици-войни. Один често пътешествал всред хората, наблюдавал ги и ги съветвал. В миг на просветление, той разкрил на азите, ваните, гномите, гигантите и хората смисъла на руните. На плещите му стояли гарваните Хугин и Мунин, а в нозете му лежали вълците Гери и Фреки. Хугин и Мунин летели над цялата земя през деня, а Гери и Фреки я обикаляли през нощта и след това разказвали на господаря си какво са видяли и чули. Один носел на главата си крилат, златен шлем, а в ръката си държал копието Гунгнир, което не пропускало никога целта. Конят му Слейпнир, бил с осем крака и можел да препуска по земята, водата и въздуха. Господарят на света обикалял земята, яздейки жребеца си и невидим за хората, участвал в сраженията им, като помагал на по-достойните да победят. В  Рагнарок (Залеза на боговете), вълкът Фенрир убил Один, но преди това той забил копието си Гунгнир в гърдите му.

СИФ - богиня на плодородието, жена на Тор. По красота Сиф отстъпвала само на Фрея, но коси като нейните, нямал никой, защото били направени от златото на гномите.

ТОР - бог на гърмотевиците, син на Один и богинята на земята Йорд. Тор е висок, мускулест и червенокос. След Один, Тор е считан за най-могъщия бог. Още като дете, той поразявал всички със силата и мощта си. Не бил така мъдър, като баща си, но затова пък нямало по-силен от него в целия свят, а подвизите му били неизброими. Тор препускал по небето в своята, обкована с желязо колесница, впрегната в двата козела Тангниостр и Тангриснир. Те били по-бързи от вятъра и даже по-бързи от Слейпнир - жребеца на Один. Тор притежавал вълшебен пояс, който увеличавал двойно силата му. На ръцете си носел железни ръкавици, а вместо копие, меч или лък, използвал тежкия железен чук Мьолнер, с който можел да разбива и най-здравите скали. Тор рядко оставал в Асгард, защото дни и нощи се сражавал с великаните. Но когато над азите надвисвала опасност, било достатъчно да произнесат името му и той веднага се явявал на помощ. В дните на � агнарок (Залезът на боговете), Тор убил с чука си вселенския змей Йормунганд, но след като отстъпил девет крачки, паднал поразен от отровата му.

ТИР - бог на войната, син на Один и сестрата на морски великан. След Один, Тир бил трети по значение всред азите и най-храбрият бог. Той имал само лява ръка, защото загубил дясната, спасявайки боговете от гигантския вълк Фенрир. Това обаче, не му пречело да бъде изкусен войн и да участва във всички сражения. Тир е един от дванадесетте главни богове. В дните на � агнарок (Залезът на боговете), той и вълкът Гарм се убили взаимно.

ФОРСЕТИ - бог на правосъдието, син на Балдер.

ФРИГ - богиня на брака, семейството, жена на Один. Тя е господарка на живеещите в Асгард богини. Тя била толкова мъдра, колкото и нейния мъж. Подобно на Один, Фриг често се спускала на земята и предрешена бродела всред хората, слушайки за мъките и грижите им.

ХОД (ХОДЕР) - наречен Слепият бог, син на Один. Той обладавал огромна сила, но никога не напускал Асгард и рядко излизал от двореца си. Ход е един от дванадесетте главни богове. Заради убийството на Балдер, бил убит от Вали. След � агнарок (Залезът на боговете), той и Балдер успяват да се измъкнат от разрушения подземен свят и помагат да се построи новия свят.

ХЕЙМДАЛ - наречен Мъдрият бог, син на Один. Страж на моста-дъга Бифрост - входа към Асгард. Хеймдал спял малко, виждал всичко на сто дни път във всяка посока и можел да чуе как расте тревата. Той имал рог, наречен Гялар и когато го надуел, звукът му се чувал по целия свят. Хеймдал е един от дванадесетте главни богове. В дните на � агнарок (Залезът на боговете), той и главния му враг Локи се убили с копията си.

ХЕРМОД - вестителят на боговете. Името му е свързано с безуспешния опит, Балдер да бъде върнат от подземното царство на Хел.

ВАНИ (ВАНИР)

АЕГИР - бог на морето. Негова жена е морската богиня � ан. Те имали девет дъщери - Гялп, Грейп, Ейстла, Ейргява, Ангея, Атла, Улврун, Имд и Ярнсакса. И деветте заедно, като една същтност, са майки на Хеймдал.

НИОРД - покровител на мореплаването, на риболова, на корабостроенето и всички морски ветрове му били подвластни. Той бил по-богат от всички ази, а като всички вани бил много добър. Ниорд е един от дванадесетте главни богове.

УЛ (УЛЕР) - заварен син на Тор, син на Сиф. Забележителен стрелец с лък. Стрелите му винаги улучвали целта, независимо колко голяма и колко отдалечена била. Той бил един от дванадесетте главни богове.

ФРЕЙР (ФРЕЙ) - бог на плодородието, син на Ниорд. На Фрейр била подвластна слънчевата светлина. Той бил могъщ и прекрасен - отстъпвал по красота само на Балдер. Бил много добър, като баща си Ниорд и покровителствал мира на земята. Фрейр също бил един от дванадесетте главни богове. Във времената на � агнарок (Залезът на боговете) бил убит от огнения великан Сурт.

ФРЕЙЯ - богиня на любовта, дъщеря на Ниорд и сестра на Фрейр. В Асгард тя била първа богиня след Фриг. Фрейя нямала равна по красота нито всред боговете, нито всред хората, а сърцето й било толкова добро и нежно, че съчувствала на всяко страдание. Когато плачела, от очите й капели златни сълзи. Фрейя била също и предводителка на Валкирийте.

Митология на викингите

Богове-съперници

В скандинавската митология боговете били разделени в две големи семейства - Ази и Вани, както и в множество кланове. Те си съперничели, понякога дори враждували помежду си и населявали изворите, небесата или океаните. Главният бог Один бил смятан от повечето викинги за най-могъщ, но въпреки това било много трудно да бъде поставен над останалите богове. Например, през столетията Тор ставал все по-популярен, особено всред моряците и селяните, които го призовавали на помощ, вместо Один. Изобщо, в скандинавския пантеон не съществувала ясно изразена йерархия. Както в много политеистични религии, богините имали също важна роля и не са били ограничени с второстепенни функции. Огромното количество намерени статуи, посветени на богинята на плодородието Фрейя, позволяват да се приеме, че е била една от най-тачените.

Великани, джуджета и елфи

 Според викингите, както и според много други народи, боговете не са се появили първи на земята. Предхождали са ги груби на вид великани и всякакви чудовища. При викингите обаче, великаните не изчезнали, сразени навеки от боговете. Те били само отблъснати в далечни и негостоприемни области - страната на ледовете, страната на огъня и тъмните подземни светове. Великаните били опасни и необикновено жестоки, но някои от тях били много интелигентни. Като Мимир - пазачът на извора на мъдростта. Повечето великани обаче, живеели като зли диваци, заедно с опасни чудовища, с които сключвали съюзи. � азлични видове джуджета обитавали свят, паралелен на света на боговете и хората. Джуджетата-ковачи живеели изключително под земята, където майсторели оръжия и вълшебни накити. Те притежавали невероятни тайни умения за производството им. Други джуджета, наречени Коболди, живеели понякога в къщите на хората и нощем помагали в най-тежките домакински работи. Хората обаче, много рядко можели да ги видят. По принцип, джуджетата били приятели на хората и боговете, но най-често избягвали да ги срещат. Ако някой обаче им сторел зло, те умеели да се противопоставят и да си отмъщават. � азлични от джуджетата били елфите, които принадлежали към въздушните сфери и викингите се страхували от тях. Тези млади и красиви същества се появявали в лунните нощи, танцували по поляните и съблазнявали юношите, защото красотата им ги привличала неудържимо. Почти прозрачни и неуловими, те символизирали нощните сили и юношеските желания. Всеки, който се включвал в танца на елфите, напускал човешкия свят. Елфите се разпръсвали при първи петли.

Смъртните богове

 Противно на повечето народи, викингите вярвали, че боговете им са смъртни. И не само смъртни, но и непрекъснато подлагани на опасности. Те стареели много бавно и не времето ги заплашвало, а непрекъснатите съюзи между великани и чудовища. Викингите смятали, че два гигантски вълка преследвали ежедневно слънцето и луната. Те вярвали, че ако успеят да ги настигнат и погълнат, това ще бъде краят на света. Те вярвали, че краят ще настъпи след атакуването и разрушаването на обителта на боговете - Асгард. Светът на боговете бил орисан да изчезне след последната битка, наречена � агнарок, в която всеки трябвало да даде доказателства за върховното качество на война - смелостта.

Новият свят

Но не всичко свършвало до тук. Няколко спасили се второстепенни богове се завърнали на земята, за да се опитат да създадат новия свят. Той щял да бъде населен от спасените по чудо под кората на ясена Игдрасил мъж и жена. При изграждането на новия живот, боговете и хората се ръководели от "Златните таблици", които някога принадлежали на Один. Така новият свят щял да израстне по-миролюбив и освободен от старите демони.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..30 край 
15232. Anthonyler
17.01.19
03:03
virtual blackjack tables vegas http://trueonlinecasinos.ooo/ - casino bonus <a href="http://wowcasinoonline.ooo/">online casino</a> wire transfer casino
15231. ThomasAmups
17.01.19
00:03
fildena 100 mg fruit chew
<a href="http://fildenaonl.com/">fildena</a>
how does fildena work
<a href="http://fildenaonl.com/">buy fildena</a>
fildena do they work
15230. Valeriyagows
16.01.19
23:31
Некоторое время смотрел материалы инет, случайно к своему восторгу открыл отличный веб-сайт. Гляньте: <a href=http://alimenty.edu.pl/jak-zwalczyc-nocny-glod/>срочный микрозайм на карту</a> . Для нас вышеуказанный ресурс оказался очень привлекательным. Успехов всем!
15229. JamesTreab
16.01.19
17:20
kamagra oral jelly ohne wirkung
<a href="https://www.kamagraukonl.com/">buy kamagra uk</a>
kamagra jelly 100mg usa
<a href="https://www.kamagraukonl.com/">buy kamagra uk</a>
kamagra 100mg gold review
15228. bssopiny
16.01.19
16:31
<a href=http://usaerectionrx.com/>generic name for viagra</a> generic viagra online <a href="http://usaerectionrx.com/">canada online pharmacy generic viagra</a>
15227. DavidDon
16.01.19
16:11
<img src="https://mkonne.org/wp-content/uploads/2016/01/1.jpg">

Быстро и качественно накручивать лайки, подписки, просмотры почти во всех известных социальных сетях.
Быстрая регистрация, проста в управлении, приятный интерфейс, все это говорят только об этой программе для накрутки.
В программе есть только одна валюта — поинты, вы их зарабатываете и обмениваете на лайки и подписки в нужной вами соц. сети.
В самой программе вы входите на ваши аккаунты в соц. сетях и вам начисляются поинты.

<a href=https://vto.pe/?ref=2841588>зарегестрироваться</a>
15226. bbrTrorn
16.01.19
16:09
<a href=http://onlinewwwmen.com/>viagra buy</a> viagra generic <a href="http://onlinewwwmen.com/">buy viagra no prescription</a>
15225. desireeff2
16.01.19
15:51
Girls of Desire: All babes in one place, crazy, art
http://porn.back.instakink.com/?noemi
free rough painful porn porn sites like red tube free live female adult porn porn star tyler houston wanking on bus tube porn
15224. lizziebj11
16.01.19
14:47
Enjoy daily galleries
http://porn.shack.bestsexyblog.com/?eva
redbook porn paris models porn teeen boy school porn groupie porn video orn older russian women videoks
15223. Valeriyagows
16.01.19
12:38
Сегодня вечером изучал содержимое сети, неожиданно к своему восторгу открыл красивый ресурс. Вот ссылка: <a href=http://opendoorauctions.com/the-old-fashioned-real-estate-industry-dysfunctional-doesnt-even-begin-to-describe-it/>микрозайм на карту займ экспресс</a> . Для нас этот вебсайт произвел яркое впечатление. До встречи!
15222. Vasiliyagows
16.01.19
12:37
Минут пять исследовал материалы интернет, неожиданно к своему восторгу увидел неплохой сайт. Вот посмотрите: <a href=http://www.peer-mentoring.eu/yop-poll-archive/>займ на карту яндекс кошелек банковский счет</a> . Для нас данный вебсайт произвел хорошее впечатление. Всех благ!
15221. bddApats
16.01.19
11:28
<a href=http://viagragenerics.com/>generic viagra usa</a> natural alternatives to viagra <a href="http://viagragenerics.com/">is there a generic viagra</a>
15220. Rickygriva
16.01.19
11:11
Привет друзья, люблю играть в игры на андроид, хочу посоветовать вам: <a href=https://game-na-android.ru/60-seconds-atomic-adventure-na-android/>60 seconds atomic adventure на андроид скачать бесплатно</a>
Как вам? Буду рад любым сообщениям.
15219.
16.01.19
04:44
excellent publish, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not understand this. You should proceed your writing. I'm sure, you have a great readers' base already!
15218. Vladimirquabs
15.01.19
23:21
Проститутки у метро <a href=https://prostitutki-spb.com/zvezdnaya/>Звездная</a>
15217. herminiaib18
15.01.19
23:16
Right-minded started fresh protrude
http://qualityadultaffiliates.com/?anaya
15216. VlasRog
15.01.19
21:26
Сегодня вечером мониторил содержание инет, при этом к своему восторгу обнаружил крутой ресурс. Вот посмотрите: <a href=http://uln.su//profile.11938>фсс личный кабинет</a> . Для моих близких этот вебсайт оказал незабываемое впечатление. Успехов всем!
15215. VladlenRok
15.01.19
20:50
Пол дня изучал контент сети, неожиданно к своему удивлению заметил крутой вебсайт. Посмотрите: <a href=http://univer.imobilazer.net/index.php?name=Account&op=info&uname=izujik>биржа кворк</a> . Для меня вышеуказанный ресурс оказался очень оригинальным. Хорошего дня!
15214. Vladislavhax
15.01.19
20:13
Весь день познавал материалы сети интернет, неожиданно к своему восторгу открыл важный сайт. Вот смотрите: <a href=http://admobl.kaluga.ru/main/society/forum/?PAGE_NAME=profile_view&UID=316977>медиа гет скачать бесплатно рус</a> . Для нас этот вебсайт оказался весьма неплохим. До встречи!
15213. ernalw2
15.01.19
18:50
Free Porn Pictures and Best HD Sex Photos
http://shemalelesbians.instakink.com/?jaden
priest catholic porn free skinny red head porn creampie movies 3d virtual porn video free cartoon porn picture latina onlie porn cam
15212. gertrudeoj3
15.01.19
17:55
Teen Girls Pussy Pics. Hot galleries
http://lesbian.hentai.bestsexyblog.com/?kaleigh
garter belt nylon porn spell porn pics big boobs indians porn watch famious porn clips free older porn videos
15211. VitaliyAutot
15.01.19
16:14
<a href=https://youtu.be/PwG93i5RoaI>Нотариусы при сделки с недвижимостью </a>
15210. RandyUndes
15.01.19
15:36
sildenafil citrate tablets ip
<a href="http://sildenafilcitratepw.com/">buy sildenafil citrate</a>
sildenafil citrate tablets ip 100 mg india
<a href="http://sildenafilcitratepw.com/">sildenafil</a>
generic viagra sildenafil citrate reviews
15209. nwwstich
15.01.19
15:02
[url=http://canadiansapharmacyvgy.com/]generic viagra[/url] viagra substitute <a href="http://canadiansapharmacyvgy.com/">generic viagra online</a>
15208. stroynut
15.01.19
14:23
<a href=http://krym-stroy.ru>Строительная компания в Крыму</a> - подробнее на сайте <a href=http://krym-stroy.ru>krym-stroy.ru</a>
15207. Vasiliyquabs
15.01.19
07:22
Проститутки у метро <a href=https://prostitutki-spb.com/rybackoe/>Рыбацкое</a>
15206. RandyJed
15.01.19
03:13
como se debe tomar un viagra
<a href="http://viagrapipls.com/">buy viagra</a>
fda approved viagra for women
<a href="http://viagrapipls.com/">viagra generic</a>
generic viagra 100mg exporters
15205. hhuanago
15.01.19
00:32
[url=http://usaerectionrx.com/]is there a generic for viagra[/url] viagra without prescription <a href="http://usaerectionrx.com/">when will generic viagra be available</a>
15204. DonnieNug
14.01.19
21:00
fildena 50mg
<a href="http://fildenaonl.com/">fildena</a>
fildena 100 reviews is it safe
<a href="http://fildenaonl.com/">fildena</a>
fildena 50 mg tablets buy from canada
15203. Vasiliyquabs
14.01.19
20:32
Шлюхи в <a href=https://prostitutki-spb.com/petrodvorcovyj-rajon/>Петродворцовом</a> районе
15202. bfbCoubs
14.01.19
20:12
[url=http://erectionakebd.com/]buy generic viagra online[/url] viagra and alcohol <a href="http://erectionakebd.com/">best generic viagra</a>
15201. SamuelBapse
14.01.19
19:51
https://vk.com/izhevskgdegaistoyat
https://vk.com/autoudm
https://vk.com/izhmotolife18reg
https://vk.com/shame_izhevsk
https://vk.com/hunterfishingudm18reg
https://vk.com/dovezu18rus
https://vk.com/slideshow_by_nataly
https://vk.com/forumdogs
https://vk.com/pitt_bull_staff
https://vk.com/ov4apku
https://vk.com/overhear_dog
https://vk.com/animals_the_planet
https://vk.com/public107277789
https://vk.com/public107277886
https://vk.com/myloveizh
https://vk.com/bull_and_terriers
https://vk.com/nedudm
https://vk.com/udmurtiya_18reg
https://vk.com/prezentaciya_pitomnikov
https://vk.com/public132157272
https://ok.ru/izhevskgdegaistoyat
https://vk.com/public175089640
https://vk.com/public175089676
https://vk.com/public175089717
https://vk.com/public175089751
https://vk.com/public175089783
https://vk.com/public175089810
https://vk.com/public175089844
https://vk.com/public175089876
https://vk.com/public175089909
https://vk.com/public175089941
https://vk.com/public175089970
https://vk.com/public175089987
https://vk.com/public175090011
https://vk.com/public175090036
https://vk.com/public175090072
https://vk.com/public175090105
https://vk.com/public175090138
https://vk.com/public175090163
https://vk.com/public175090224
https://vk.com/public175090250
https://vk.com/public175090289
https://vk.com/public175090319
https://vk.com/public175090352
https://vk.com/public175090382
https://vk.com/public175090399
https://vk.com/public175090408
https://vk.com/public175090429
https://vk.com/public175090446
https://vk.com/public175090467
https://vk.com/public175090492
https://vk.com/public175180631
https://vk.com/public175180649
https://vk.com/public175180665
https://vk.com/public175180684
https://vk.com/public175180701
https://vk.com/public175180728
https://vk.com/public175180744
https://vk.com/public175180773
https://vk.com/public175180790
https://vk.com/public175180810
https://vk.com/public175180839
https://vk.com/public175180860
https://vk.com/public175180877
https://vk.com/public175180897
https://vk.com/public175180914
https://vk.com/public175180929
https://vk.com/public175180942
https://vk.com/public175180957
https://vk.com/public175180983
https://vk.com/public175181013
https://vk.com/public175181035
https://vk.com/public175181053
https://vk.com/public175181086
https://vk.com/public175181103
https://vk.com/public175181122
https://vk.com/public175181138
https://vk.com/public175181156
https://vk.com/public175181183
https://vk.com/public175181216
https://vk.com/public175181238
15200. GenatStusa
14.01.19
19:18
а
15199. Valeriyagows
14.01.19
16:11
Сегодня пересматривал содержание сети интернет, случайно к своему удивлению обнаружил познавательный вебсайт. А вот и он: <a href=http://pinzemedia.com/food/no-hassle-mail-order-woman-programs-what-s/2935>быстрые онлайн займы на карту и наличными</a> . Для нас этот сайт произвел радостное впечатление. Всего доброго!
15198. Vincentgoons
14.01.19
14:45
kamagra oral jelly 100mg online
<a href="https://www.kamagraukonl.com/">kamagra</a>
kamagra oral jelly side effects
<a href="https://www.kamagraukonl.com/">buy kamagra uk</a>
kamagra oral jelly review australia
15197. BorisLah
14.01.19
10:40
Минуту назад исследовал данные инет, неожиданно к своему удивлению открыл интересный сайт. Это он: <a href=https://webento.ru>создание сайтов</a> . Для нас данный веб-сайт произвел яркое впечатление. Успехов всем!
15196. Vasiliyagows
14.01.19
10:37
Вчера мониторил содержимое инет, при этом к своему удивлению открыл красивый веб-сайт. Ссылка на него: <a href=https://phuquocdaytours.com/attractions/kazino-vulkan-igrovye-avtomaty-igrat-besplatno-i-bez-registracii-onlay.html>экспресс займ на карту без отказа</a> . Для моих близких вышеуказанный вебсайт оказался весьма нужным. Пока!
15195. hhtbassy
14.01.19
10:01
[url=http://onlineviagraunes.com/]buy viagra online[/url] generic viagra reviews <a href="http://onlineviagraunes.com/">buy viagra cheapest</a>
15194. nnmTrorn
13.01.19
21:57
[url=http://cialiscials.com/]cialis canada pharmacy online[/url] buy tadalafil 20mg price <a href="http://cialiscials.com/">buy cheap cialis online</a>
15193. bfgClori
13.01.19
21:49
[url=http://viagravkash.com/]safest place to buy viagra online[/url] viagra dosage <a href="http://viagravkash.com/">buy viagra online cheapest</a>
15192. jjyCroff
13.01.19
20:04
[url=http://cialisckajrhd.com/]cialis canada pharmacy online[/url] tadalafil citrate <a href="http://cialisckajrhd.com/">buy cheap cialis online</a>
15191. VadimMon
13.01.19
19:50
Полчаса просматривал данные сети, неожиданно к своему восторгу обнаружил восхитительный сайт. Это он: <a href=http://www.dorogakdomy.ru/cena-ukladki/>дорожная брусчатка</a> . Для нас этот вебсайт явился весьма нужным. До свидания!
15190. Valentinagows
13.01.19
18:12
На прошлой неделе разглядывал материалы сети интернет, случайно к своему удивлению увидел красивый вебсайт. А вот и он: <a href=http://www.pianetamio.it/agricoltura-sostenibile-secondo-greenpeace/>быстрые онлайн займы на карту и наличными</a> . Для нас вышеуказанный сайт оказал яркое впечатление. Пока!
15189. sirludgartAnaex
13.01.19
14:56
Очень молодая и полностью обнаженная телочка с большой привлекательной попочкой начинает зажигать по взрослому с мокренькой киской, желая порочных игр и разврата на свежем воздухе с нетерпеливым мачо.
15188. Charlesrig
13.01.19
14:55
sildenafil citrate usp
<a href="http://sildenafilcitratepw.com/">buy sildenafil</a>
sildenafil citrate tablets for dogs
<a href="http://sildenafilcitratepw.com/">sildenafil citrate</a>
sildenafil citrate 100mg prices
15187. ndgaxows
13.01.19
10:51
[url=http://canadianpharmacyfda.com/]generic viagra for sale[/url] viagra sale online <a href="http://canadianpharmacyfda.com/">50 mg generic viagra</a>
15186. SonjaRulty
13.01.19
10:50
hemp oil capsules <a href=https://cbdpillsforsale.org/>cbd capsules</a>
cbd oil capsules <a href=https://cbdpillsforsale.org/>cbd capsules</a>
cbd oil capsules <a href=http://mundoarabe.tk/>cbd gel capsules</a>
cbd capsules for pain <a href=http://startgame.tk/>best cbd capsules</a>

buy cbd capsules <a href="https://cbdpillsforsale.org/">CBD capsules</a>
cbd oil capsules <a href="https://cbdpillsforsale.org/">cbd capsules</a>
cbd capsules uk <a href="http://museum-konst.com/">cbd pills</a>
hemp oil capsules <a href="http://yhmk.tk/">best cbd capsules for pain</a>
15185. Hdubpgoj
13.01.19
08:09
For 85 minutes Boro offered nothing and relied solely on? dogged defending as Spurs wasted chance after chance.EPA4Juan Cuadrado hits the ball as it flies into the back of the Inter Milan net on SundayEPA4Juan C.Liverpool 0-0 Plymouth : Jurgen Klopp forced into FA Cup replay after playing youngstersReuters4Joe .
<a href=http://www.lalshops.com/la%20rams%20jersey%202018-ID87685.html>la rams jersey 2018</a>
<a href=http://www.shopcheapab.com/г‚«гѓ«гѓ†г‚Јг‚Ё%20дє¬йѓЅ-ID916.html>г‚«гѓ«гѓ†г‚Јг‚Ё дє¬йѓЅ</a>
<a href=http://www.nbavips.com/portland%20trail%20blazers%203rd%20seed-ID21434.html>portland trail blazers 3rd seed</a>

Getty Images6Sam Allardyce during his first match in charge of Crystal Palace against WatfordReuters."h alongside his wife and TV show hostВ Christine Bleakley, with Cole pictured next to them in the stands."
Kante ЁC who came off the bench in Chelsea’s 3-1 win over AC Milan in Minneapolis ЁC admits he n.
15184. Oliverbop
13.01.19
03:01
viagra for women prices
<a href="http://viagrapipls.com/">buy viagra</a>
viagra vs cialis comparison
<a href="http://viagrapipls.com/">viagra</a>
female viagra review
15183. Patricknip
12.01.19
20:26
You can buy on our website <a href=http://maxidrop.online/product/carbon-fiber-texture-brushed-tpu-mobile-casing-for-huawei-mate-10-pro-dark-blue>Carbon Fiber Texture Brushed TPU Mobile Casing for Huawei Mate 10 Pro - Dark Blue</a> or use our partner's offer and just <a href=http://bit.ly/maxidropcomwin>Win</a>!!!


<a href=http://maxidrop.online/product/car-charger-adapter-cable-for-microsoft-surface-pro-4-pro-3-tablet>Car Charger Adapter Cable for Microsoft Surface Pro 4 / Pro 3 Tablet</a>
<a href=http://maxidrop.online/product/oem-charging-port-flex-cable-ribbon-for-samsung-galaxy-tab-s-8-4-t700>OEM Charging Port Flex Cable Ribbon for Samsung Galaxy Tab S 8.4 T700</a>
<a href=http://maxidrop.online/product/squishy-slow-rising-squeeze-toy-cat-hamburger-bread-toy-for-collection-gift>Squishy Slow Rising Squeeze Toy Cat Hamburger Bread Toy for Collection Gift</a>
<a href=http://maxidrop.online/product/1-1-non-working-dummy-phone-replica-for-iphone-7-4-7-inch-rose-gold-color>1:1 Non-Working Dummy Phone Replica for iPhone 7 4.7 Inch - Rose Gold Color</a>
<a href=http://maxidrop.online/product/1gb-high-speed-class-10-sdhc-memory-card>1GB High Speed Class 10 SDHC Memory Card</a>
15182. Cecilapogs
12.01.19
20:18
I consider, that you are not right. I am assured. I suggest it to discuss. Write to me in PM, we will communicate.
http://videopoly.eu
<a href=http://videopoly.eu/>buy cialis online</a>
<a href=http://videopoly.eu>buy cheap cialis</a>
15181. ddbopiny
12.01.19
19:54
[url=https://www.niqabsquad.com/]buy cheap generic viagra[/url] buy viagra without prescription <a href="https://www.niqabsquad.com/">generic viagra professional</a>
15180. BorisLah
12.01.19
17:59
Сегодня утром исследовал материалы инета, и вдруг к своему удивлению увидел крутой вебсайт. Вот посмотрите: <a href=https://webento.ru>оптимизация сайтов</a> . Для меня этот веб-сайт оказал яркое впечатление. Хорошего дня!
15179. BogdanWheri
12.01.19
17:54
Этой ночью исследовал данные инет, и неожиданно к своему восторгу заметил неплохой сайт. Смотрите: https://welcome-school.od.ua/zachem-uchit-anglijskij-jazik/ . Для моих близких вышеуказанный ресурс оказал незабываемое впечатление. Всем пока!
15178. Michaelphive
12.01.19
17:48
new online casino list <a href=http://neoonlinecasino.com/>online casinos</a> <a href="http://neoonlinecasino.com/">online live casino</a> vegas 2 online multiplayer
15177. ArtemGex
12.01.19
17:19
Целый вечер изучал материалы интернет, и к своему восторгу открыл нужный ресурс. Ссылка на него: https://www.flagman-s.com/odesskij-gorsovet/ . Для меня этот веб-сайт произвел хорошее впечатление. До свидания!
15176. ArseniyPed
12.01.19
16:49
Сегодня утром изучал материалы инет, случайно к своему восторгу обнаружил крутой сайт. Вот гляньте: https://rafael-solanos.od.ua/akcii-skidki-i-bonusy/ . Для моих близких вышеуказанный сайт явился довольно привлекательным. Пока!
15175. Dennisdrecy
12.01.19
15:43
Реклоузер 10, КТП КОМПЛЕКТНЫЕ ТРАНСФОРМАТОРНЫЕ ПОДСТАНЦИИ москва, Производство ктп москва, а также многое другое Вы найдете на нашем специализированном сайте: http://sviloguzov.ru/ - Это то, что Вам нужно!
15174. Andrewwrite
12.01.19
12:10
fildena 100 mg softgel capsule
<a href="http://fildenaonl.com/">buy fildena</a>
fildena 100 online
<a href="http://fildenaonl.com/">fildena 100mg</a>
fildena 100 mg fast acting reviews
15173. Georgevot
12.01.19
10:53
kamagra jelly kopen rotterdam
<a href="https://www.kamagraukonl.com/">kamagra</a>
kamagra plus forum
<a href="https://www.kamagraukonl.com/">kamagra</a>
kamagra 100mg tablets uk
15172. aaqanago
12.01.19
04:04
[url=http://viagraoahvfn.com/]viagra online canada[/url] purchase viagra <a href="http://viagraoahvfn.com/">generic viagra for sale</a>
15171. Antonferie
11.01.19
16:24
Недавно мониторил контент инет, случайно к своему восторгу заметил четкий сайт. Вот посмотрите: <a href=http://greenshop.su/>Бесплатные аккаунты вк</a> . Для моих близких вышеуказанный ресурс оказал радостное впечатление. До встречи!
15170. Patrickjak
11.01.19
08:19
<a href=http://www.idubsteelvio.tk>http://www.idubsteelvio.tk</a>
<a href=http://www.rorocontbe.ga>http://www.rorocontbe.ga</a>
<a href=http://www.lieconfsoftwi.tk>http://www.lieconfsoftwi.tk</a>
<a href=http://www.goyginkrecri.tk>http://www.goyginkrecri.tk</a>
<a href=http://www.hartdifrenit.tk>http://www.hartdifrenit.tk</a>
<a href=http://www.taitusuni.tk>http://www.taitusuni.tk</a>
<a href=http://www.paidoracu.tk>http://www.paidoracu.tk</a>
<a href=http://www.anuninin.ga>http://www.anuninin.ga</a>
<a href=http://www.anismare.tk>http://www.anismare.tk</a>
<a href=http://www.arunmatfu.tk>http://www.arunmatfu.tk</a>
15169. feleciann11
11.01.19
06:46
Girls of Desire: All babes in one place, crazy, art
http://lesbian.party.bloglag.com/?jaclyn
free classic porn star photos youtube has tons of porn videos pussy lovers porn pictures abused by two black guys porn tasties treat of the day porn
15168. bxvTrorn
11.01.19
05:37
[url=http://www.obatpasutri-jogja.com/]safest place to buy viagra online[/url] viagra in canada <a href="http://www.obatpasutri-jogja.com/">buy viagra without a prescription</a>
15167. ThomasClors
11.01.19
03:10
what is sildenafil citrate 20 used for
<a href="http://sildenafilcitratepw.com/">sildenafil</a>
sildenafil citrate dose
<a href="http://sildenafilcitratepw.com/">sildenafil citrate</a>
sildenafil citrate 100mg tab cost per pill
15166. windowsanLes
10.01.19
23:41
A favorite of Window Life customers, particularly in the west, our sliding windows consolidate advanced technology to discharge rejuvenated heights in skill and deportment while providing antiseptic, superb profiles. Facilitated by distinctive end and craftsmanship, directorship of Window Cycle’s Sliding Windows is as, initial to years of creme de la creme and delight.
https://www.similarweb.com/website/lluminare.com
Newfangled styling with horizontally exciting sash.
Can be customized in multitudinous configurations to solicitation any space.
Sash stay on dual quiver methodology, ensuring indulgent sliding.
ENERGYSTAR qualifying field-glasses packages.
15165. NikitatStusa
10.01.19
21:19
а
15164. oolCroff
10.01.19
19:19
[url=http://usa77www.com/]generic form of viagra[/url] viagra for sale <a href="http://usa77www.com/">mexico viagra generic</a>
15163. vveClori
10.01.19
19:01
[url=http://canadiannowv.com/]generic viagra names[/url] cheap viagra <a href="http://canadiannowv.com/">buy generic viagra online overnight</a>
15162. Stanleylig
10.01.19
18:36
Минуту назад смотрел содержание сети, при этом к своему удивлению заметил прекрасный сайт. А вот и он: <a href=http://viagraoraljelly.org/>kamagra 100mg oral jelly come si usa</a> . Для моих близких вышеуказанный веб-сайт показался очень неплохим. Хорошего дня!
15161. Pstiytpm
10.01.19
18:27
Girardi a dit que Rodriguez atteindre attente, et il est trop t?t pour juger si le temps 14 All-Star jouera rЁ¦guliЁЁrement dans la saison Ё¤ venir. Et la carriЁЁre moyenne de sterling de 2,1 dЁ¦possessions par match serait la pire de l'Ё¦quipe, par un long shot. Les Bulls sont en moyenne 103,5 points par match -. <a href=https://www.soldeshuarache.fr/berlin%20marathon%20adidas%202018-ID2386194.html>berlin marathon adidas 2018</a> Rousey, qui veut dЁ¦fendre son titre en cas de co-principal de l'UFC 182 qui sera en tЁєte d'affiche UFC Light Heavyweight Champion Jon Jones et Daniel Cormier, estime qu'elle doit Zingano un match de championnat. Nike publiЁ¦ le KD 7 'Uprising', le jeudi, et de la chaussure de Durant est en train de faire des vagues sur la chaussure marchЁ¦. adidas camel Avec Justin Forsett courir la balle, l'infraction Ravens classe huitiЁЁme au classement gЁ¦nЁ¦ral aux points marquЁ¦s. Ce que nous u0026 rsquo; avons Ё¦tabli ici avec ma famille grandissante est difficile Ё¤ recrЁ¦er. <a href=http://www.basketwebs.fr/basket%20adidas%20dorГ©%20noir-ID10786.html>basket adidas dorГ© noir</a> Navas ne peut pas Ёєtre pire que Casillas Ё¤ ce point dans le temps et jouer le Costa Rica donnera Ё¤ l'Ё¦quipe une idЁ¦e de ce qu'il faut attendre d'avancer. adidas enfant solde Head Jim Harbaugh est probable sur son chemin par le commerce possible ou choisir d'aller au Michigan. Unfortunately pour les fans de Bryan, selon les rapports, la WWE a toujours l'intention de garder Reigns comme l'aspirant numЁ¦ro un pour le Championnat WWE Worldheavyweight, Wrestlezone reports. adidas stan smith velcro <a href=http://www.ventes7.fr/adidas%20pure%20boost%20zg%20m%20review-ID24379.html>adidas pure boost zg m review</a> Maintenant, il est derriЁЁre moi', a dЁ¦clarЁ¦ Djokovic aux journalistes.

Référence: http://www.centroavearte.it/rss.xml
15160. BQMichael
10.01.19
13:56
В этой статье: виды и характеристики металлических лесов; требования к конструкции строительных лесов (ГОСТ); порядок сборки строительных лесов; как собрать вышку-туру; цены на строительные леса и вышки-туры; как выбрать строительные леса.
Одним из самых надежных и востребованных видов лесов, являются леса, выполненные из металлических труб. В качестве металла используют сталь или алюминий. Подробнее можно прочитать вот тут:<a href=https://vk.com/public168713121>леса строительные цена минск</a>
Такой тип лесов является наиболее выгодным для «быстрого» ремонта. Такие леса просты в сборке, легкие в перемещении и оптимальны по цене.
Состоят вышки-туры из рам с лестницей и основания, к которому присоединяют колеса. Если выводят ярусы на высоту более четырех метров, то к первому ярусу крепят штатные распорки. Вышки крепятся к стене здания анкерами. Максимальная высота таких вышек может достигать до 21 м.Детально: <a href=https://vk.com/vyshki_tur>вышки туры купить минск</a> есть возможность ознакомится.
Во время строительных работ очень часто возникает потребность в использовании укрывного материала. В качестве него используются защитные сетки, которые уберегают проходящих мимо людей и стоящую неподалеку технику от падающего строительного мусора. Также защитная сетка способна уберечь леса и фасад сооружения от погодных катаклизмов и осадков, минимизирую их пагубное воздействие на конструкцию. Подробнее <a href=https://vk.com/setkiminsk>купить сетку дешево</a> можно узнать на kiloton.by у производителя.
15159. nsfstich
10.01.19
13:24
[url=https://susamsokagim.com/]cheapest viagra online[/url] generic viagra 100mg <a href="https://susamsokagim.com/">generic name for viagra</a>
15158. nsfApats
10.01.19
13:22
[url=https://aluixnetwork.com/]generic viagra online[/url] viagra pill <a href="https://aluixnetwork.com/">best place to buy viagra online</a>
15157. Юлия
10.01.19
12:05
Перезвоните мне пожалуйста 8 (499) 322-46-85 Юлия.
15156. ThomasMat
10.01.19
11:31
viagra generic date in us
<a href="http://viagrapipls.com/">viagra</a>
cost comparison viagra vs cialis vs levitra
<a href="http://viagrapipls.com/">generic viagra</a>
viagra preço generico
15155. bbsaxows
10.01.19
10:46
[url=https://bitcapblog.com/]best generic viagra review[/url] best generic viagra <a href="https://bitcapblog.com/">how much will viagra cost when it goes generic</a>
15154. PhillipLot
10.01.19
07:03
kamagra oral jelly 100mg price
<a href="https://www.kamagraukonl.com/">п»їkamagra uk</a>
kamagra forum opinie
<a href="https://www.kamagraukonl.com/">kamagra</a>
direct kamagra uk
15153. DelbertCoido
10.01.19
06:38
fildena 50 mg tablets buy here in usa
<a href="http://fildenaonl.com/">buy sildenafil citrate</a>
fildena 100 mg softgel
<a href="http://fildenaonl.com/">fildena 100mg</a>
fildena 100 mg from india
15152. RimsHep
09.01.19
21:23
<a href=https://kadashihotel.com/fr/contact_us/>Отель Кремль</a>
15151. bafopiny
09.01.19
19:38
[url=https://movietrailershd.org/]generic viagra brands[/url] viagra pill <a href="https://movietrailershd.org/">cipla generic viagra</a>
15150. nrdCoubs
09.01.19
18:01
[url=https://mo-basta.org/]generic viagra usa[/url] viagra substitute <a href="https://mo-basta.org/">generic viagra india</a>
15149. Arkadiyferie
09.01.19
15:49
Много осматривал контент сети интернет, при этом к своему восторгу обнаружил нужный веб-сайт. Посмотрите: <a href=http://greenshop.su/>Страница вк купить</a> . Для меня этот сайт оказался очень неплохим. Удачи!
15148. Stephennon
09.01.19
14:00
online casino us play <a href=http://neoonlinecasino.com/>online roulette</a> <a href="http://neoonlinecasino.com/">black jack casino</a> best online bingo cash
15147. VolumePills
09.01.19
13:44
Конский возбудитель (вытяжка тестикулярной сыворотки) купить в Украине: http://www.penis.pp.ua/, увеличение члена Xtrsasize Украина, увеличение количества спермы Volume Pills купить Украина, тестикулярную сыворотку купить в Украине: http://doctor.sells.com.ua
15146. Patrickjak
09.01.19
09:36
<a href=http://www.otmundeto.tk>http://www.otmundeto.tk</a>
<a href=http://www.loberdechi.tk>http://www.loberdechi.tk</a>
<a href=http://www.iddisagu.gq>http://www.iddisagu.gq</a>
<a href=http://www.elporicfern.cf>http://www.elporicfern.cf</a>
<a href=http://www.exupinlo.gq>http://www.exupinlo.gq</a>
<a href=http://www.makurealneo.tk>http://www.makurealneo.tk</a>
<a href=http://www.stonizklinox.tk>http://www.stonizklinox.tk</a>
<a href=http://www.saynettoucap.ml>http://www.saynettoucap.ml</a>
<a href=http://www.urstadesla.tk>http://www.urstadesla.tk</a>
<a href=http://www.avemesil.tk>http://www.avemesil.tk</a>
15145. SteveKes
09.01.19
06:14
<a href=https://sexosochi.vip/proverennie/>Проститутки сочи</a>
<a href=https://sexosochi.center>проститутки сочи</a>
<a href=https://sex.sochi-xxx.net>проститутки сочи</a>
<a href=https://sexonsk.online/low-cost/>проститутки новосибирска</a>
<a href=http://now.sibirki.com/now.html>проститутки новосибирска</a>
<a href=https://nsksex.vip>Проститутки сочи</a>
<a href=https://sexosurgut.mobi>Проститутки сургут</a>
<a href=http://prostitutkisurguta.xyz>проститутки сургут</a>
<a href=https://surgut.love>проститутки сургут</a>
Проститутки Удобный поиск. Реальные фото девушек без обмана. Крупнейшая база - более 2000 анкет, каждый найдет себе проститутку. ... Здравствуйте! Вас приветствует команда сайта Сибирки, сайта, на котором размещают анкеты 86% всех проституток города Новосибирска. У нас вы найдете услуги лучших девушек от недорогих путан до элитных моделей, готовых к любым вашим желаниям.
Многие мужчины предпочитают платную любовь мимолетным отношениям , если вы проездом в Новосибирске и просто хотите расслабиться, то зачем вам лишние сложности? Например в командировке часто просто некогда тратить время на ухаживания и знакомства с женщинами в традиционных местах, кроме того, такой роман может нести за собой последствия, так как дама может пожелать продолжить отношения. Так же многие мужчины не считают секс с проституткой настоящей изменой, ведь они платят именно за секс, и ничего больше. Если хочется разнообразия в половой жизни, сексуальной разрядки и новых ощущений – не лучше ли воспользоваться интимными услугами проститутки, чем искать романы на стороне?
15144. aazanago
09.01.19
04:20
[url=https://holidayrentallorgues.com/]viagra online generic[/url] viagra without prescription <a href="https://holidayrentallorgues.com/">generic viagra india</a>
15143. hectoroh69
09.01.19
00:25
Sexy teen photo galleries
http://lesbian.video.bloglag.com/?mercedes
best free fuck a bitch porn tommys interacial porn free black hairy pussy porn free safe mature porn sites free michigan amature porn
15142. JosephteM
08.01.19
22:02
sildenafil citrate used for pah
<a href="http://sildenafilcitratepw.com/">buy sildenafil citrate</a>
sildenafil citrate maximum daily dose
<a href="http://sildenafilcitratepw.com/">sildenafil</a>
sildenafil citrate dosage for ed
15141. Gkwvolom
08.01.19
21:43
The defender has struggled to break into the first team since joining from Sporting Gijon in the summer."Like Churchills war diaries, it would have run to many volumes."" Manchester City’s rumoured transfer targetsLeft-back is an area that has concerned Guardiola, with Gael Clichy failing to live up to expectations."
<a href=http://www.deserthill.com/derni.asp?UID=72737&cname=nfc%20east%20vs%20tom%20brady>nfc east vs tom brady</a>
<a href=http://www.shopcheapab.com/г‚«гѓ«гѓ†г‚Јг‚Ё%20г‚їгѓіг‚Їг‚Ѕгѓ­%20г‚Їг‚Єгѓјгѓ„-ID15140.html>г‚«гѓ«гѓ†г‚Јг‚Ё г‚їгѓіг‚Їг‚Ѕгѓ­ г‚Їг‚Єгѓјгѓ„</a>
<a href=http://www.deserthill.com/derni.asp?UID=850&cname=panthers%20jersey%20walmart>panthers jersey walmart</a>

"I think Saturday may be too soon, but let me speak with him on Friday morning."Getty Images6The Wales star went to Euro 2016 in the summer and impressed againHuw Evans Picture Age.
"Unlike the Scots, theyll keep the ball and punish any defensive sloppiness."
15140. Andreyferie
08.01.19
20:51
Сегодня утром пересматривал содержимое сети, и неожиданно к своему удивлению увидел полезный сайт. Вот смотрите: <a href=http://greenshop.su/>Green shop</a> . Для меня данный сайт оказал незабываемое впечатление. Пока!
15139. BQMichael
08.01.19
18:35
В этой статье: виды и характеристики металлических лесов; требования к конструкции строительных лесов (ГОСТ); порядок сборки строительных лесов; как собрать вышку-туру; цены на строительные леса и вышки-туры; как выбрать строительные леса.
Одним из самых надежных и востребованных видов лесов, являются леса, выполненные из металлических труб. В качестве металла используют сталь или алюминий. Подробнее можно прочитать вот тут:<a href=https://vk.com/ramnyelesa>леса строительные цена</a>
Такой тип лесов является наиболее выгодным для «быстрого» ремонта. Такие леса просты в сборке, легкие в перемещении и оптимальны по цене.
Состоят вышки-туры из рам с лестницей и основания, к которому присоединяют колеса. Если выводят ярусы на высоту более четырех метров, то к первому ярусу крепят штатные распорки. Вышки крепятся к стене здания анкерами. Максимальная высота таких вышек может достигать до 21 м.Детально: <a href=https://vk.com/vyshki_tur>вышки туры купить в минск</a> есть возможность ознакомится.
Во время строительных работ очень часто возникает потребность в использовании укрывного материала. В качестве него используются защитные сетки, которые уберегают проходящих мимо людей и стоящую неподалеку технику от падающего строительного мусора. Также защитная сетка способна уберечь леса и фасад сооружения от погодных катаклизмов и осадков, минимизирую их пагубное воздействие на конструкцию. Подробнее <a href=https://vk.com/setkiminsk>
купить сетку в рб</a> можно узнать на kiloton.by у производителя.
15138. pollysk4
08.01.19
12:23
Sexy teen photo galleries
http://porn.picture.instakink.com/?aleah
xbox kinect porn aimee addison porn porn sherburne ny redehad teen porn big tits aduilt porn cartoons
15137. migueltf60
08.01.19
12:16
Girls of Desire: All babes in one place, crazy, art
http://100.free.porn.fetlifeblog.com/?dalia
japanese porn sex free little mernaid porn top shelf porn porn amateur video hidden free romantic love making porn
15136. sybilck16
08.01.19
10:44
Hot new pictures each day
http://bondage.porn.hotblognetwork.com/?alma
asion school girl porn free porn download squirting pussy video celebrity porn miley cyrus brobible 10 best porn free porn xxxx
15135. Dwaynereold
08.01.19
07:15
http://everettdvg418415.soup.io/post/664821057/Which-70-4K-Streaming-Gadget-Is-Best
https://disqus.com/home/discussion/channel-new/751_off_of_the_retail_worth/
https://soundbee9.phpground.net/2018/10/23/i-have-flash-put-in-but-cannot-hear-the-music-streams/
https://spainstart95.blogcountry.net/2018/10/23/apple-tv-md199lla-evaluate/
https://calltrade6.blogcountry.net/2018/10/23/police-in-crime-ridden-rio-attempt-a-cheaper-body-cam-their-phones/
15134. RalphPrark
08.01.19
06:47
<a href=http://www.piterland.ru/css/database.php?ci=1365>Mesterolone Bayer</a>
When you have other drivers in your insurance policies, take them out to obtain a much better deal. Most insurance companies possess a "guest" clause, which means you could occasionally let somebody to travel your car and stay taken care of, if they have your approval. If your roommate only brings your vehicle twice a four weeks, there's no reason they should be on there!
<a href=http://www.ciadasbikes.com.br/extras/cancle.php?a=106>Sustanon 250 Injeksi</a>
One might not imagine all that is linked to a wedding. The pair would like to make certain that their wedding will come in on budget and it is organised by the due date and everything that is put into preparing this type of unique and crucial occasion. During this process it's quite simple to have lost and perhaps even find yourself missing out on some important facets of the ceremony. Before going by way of with that wedding, go through these guidelines and ensure everything's so as.
<a href=http://www.xuma.com.tr/cook/user.php?c=2513>Primobolan Before And After</a>
Save your valuable carrot peelings, the ends of onions, parmesan rinds, and celery simply leaves in the compartment within your freezer. The next time you roast a turkey, a poultry, or bone-in meat, position the bone or carcass in a inventory pot with your iced veggie parts and include with plenty of h2o to pay for all of it. Let this simmer providing you can remain it (up to 8 hours) for a abundant, delicious carry which can be used in dishes or as a bottom for soup.
<a href=http://www.ssglobalmedia.com/beep/downloads.php?s=2967>Dianabol La</a>
15133. Robertextew
08.01.19
06:37
costco generic viagra cost
<a href="http://viagrapipls.com/">generic viagra</a>
long term side effects of viagra
<a href="http://viagrapipls.com/">viagra</a>
viagra prices cvs pharmacies
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
3.014