Зона Алдарион

 
Зона Алдарион

 
Рейтинг: 3.00
(86)
Главна страница
Статии
Литература
Лeгeнди
Творчество
Екскурзия
News
Download
Речник
i АНКЕТИ !


Кое какво е? За контакти Запишете се! Мнения CHAT ПРИЯТЕЛИ

Статии / История и митологии в древността-3 част

История и митологии в древността-3 част
05.02.06 10:25

Автор:Iblis
още продължение - за викингите
СКАНДИНАВИЯ

Историческа и религиозна справка

Викингите произхождат от Дания, Швеция и Норвегия. Те завладяват постепенно огромна територия, която включва първоначално по-голямата част от Британските острови. По-късно прекосяват дръзко северната част на Атлантическия океан, порейки вълните със своите просторни, красиви и с много изчистени форми кораби, наречени "дракони". През 825 г.сл.Хр. населяват Исландия, а през 985 г.сл.Хр. завладяват части от Гренландия. Пет века преди Христофор Колумб, през 922 г.сл.Хр. малки групи се настаняват в отделни области на Северна Америка. "Корабите-дракони" имат плоско дъно, което им позволява да се приближават до всеки бряг и да плуват по пълноводните реки. Викингите притежавали невероятни навигаторски умения и изумителна дързост. През 845 г.сл.Хр. те атакуват френските брегове и даже дръзват да обсадят Париж, а по-късно масово се настаняват по двата бряга на Сена. През 911 г.сл.Хр. френският крал Шарл Простодушният, с договора от Сен-Клер сюр Епт, признава � олон за първи херцог на Нормандия. На френски "норд" означава "север" т.е. страна на хората от Север. Други викинги основават градове по поречието на руските реки, а малки групи достигат бреговете на Сицилия. Културата на викингите достига своя апогей между VII-ми и IX-ти век сл.Хр.

 Боговете на викингите са груби и жестоки. Те се вписват съвършено точно в представите на моряците-завоеватели. Викингите били от една страна безрасъдно смели, но от друга - много суеверни. Винаги търсели начин да запазят благоразположението на многобройните морски божества и преди всичко на Ниорд - богът на морето, символ на плодородието и плодовитостта. В техните представи, той бил стар мъдрец, който бди над крайбрежията и най-вече - над местата, където се лови риба. Те вярвали, че дълбоко в морската бездна, в своя величествен палат живеел Аегир, заедно с жена си - � ан и с деветте им дъщери. Викингите различавали девет вида вълни и били убедени, че всяка от тях била предизвиквана от една от тези девет дъщери. Това били скандинавските морски сирени, които прелъстявали моряците, за да ги отвлекът в океанските дълбини. Те смятали също така, че земята е плоска и кръгла, заобиколена отвсякъде с море. Според тях, в дълбоките океански бездни живеел Вселенският змей - Йормунганд, чието тяло опасвало цялата земя и че той предизвиквал силните морски бури. Тези морски божества олицетворявали богатствата и опасностите на моретата, а също (деветте дъщери на � ан) - магията, която винаги са упражнявали над хората.

 Интересно е обаче, че до сега не са открити никакви значими светилища или храмове. Не съществуват следи от религиозна архитектура на викингите. Открити са само няколко големи гробници, заобиколени с камъни. Изглежда те не са изпитвали необходимост да издигат специални сгради, за да упражняват религията си или за жертвоприношения. Най-често големите дървета и особено ясените, са служели за място, където се събирали. Празниците и съветите обикновено се провеждали в подножието на гигантски дървета. Огромният ясен, наречен Игдрасил, е смятан от тях за ос на света. Вероятно пак под тези дървета се събирали, за да се молят, но със сигурност не са строили нищо, наподобяващо египетските или елинските храмове. Това се обяснява с факта, че викингите живеели всред природата и в хармония с нея. Те не са имали духовенство, нито каквато и да е църковна йерархия, тъй както не са имали и крале. Възрастните мъже, старейшините на семействата или най-смелите войни се ползвали с голям морален, а може би и религиозен авторитет. Всеки се молел според разбиранията си, без да следва установени правила. Едва през 966 г.сл.Хр. Харалд Синият зъб се покръстил, а след това, малко по малко, всички викинги приели християнството, под влияние на католическите мисионери.

Сътворението

В началото, на земята нямало нищо. Съществувала само черната бездна Гинунгагап. На север от нея се простирало царството на студа Нифелхейм, а на юг - царството на огъня Муспелхейм. Но ето. че в царството на мразовете бликнал изворът Гергелмир, чиито води дали началото на могъщата река Еливагар. Тя потекла стремително на юг, пропадайки в бездната Гинунгагап. Жестокият студ превръщал водата й в лед, но изворът Гергелмир не преставал да бълва все нови и нови потоци. Ледените грамади растяли и се приближавали все повече и повече до Муспелхейм. Накрая, ледът достигнал толкова близо до царството на огъня, че започнал да се топи. Искрите, излитащи от Муспелхейм се смесили с топящия се лед и му вдъхнали живот. И тогава, над безкрайните ледени простори на Гинунгагап се издигнала исполинска фигура. Това бил великанът Имир, първото живо същество в света. От лявата ръка на Имир се появили момче и момиче, а от крака му се родил шестоглавия великан Трудгелмир. Така било поставено началото на рода на великаните - жестоки и коварни, като леда и пламъка, от които са произлезли. Заедно с великаните, от топящия се лед се появила и гигантската крава Аудумла. Четири реки от мляко потекли от вимето й, давайки храна на Имир и децата му. Понеже все още нямало пасища, Аудумла се хранела, облизвайки солените ледени грамади. Една от тези грамади постепенно се стопила и от нея се появил могъщият великан Бури. Неговият син Бор се оженил за великанката Бестла, която родила боговете Один, Вили и Ве. На новородените богове не се понравил света, в който трябвало да живеят, а и не искали да понасят тираничното господството на жестокия Имир. Те се опълчили срещу великана и след дълга и жестока борба, го убили. Имир бил толкова огромен, че в кръвта, която потекла от раните му, потънала кравата Аудумла и всички останали великани. Само внукът на Имир - великанът Бергелмир успял да построи лодка, с която се спасил заедно с жена си. Сега вече никой не пречел на боговете да уредят света според своето желание. От тялото на Имир те създали земята - кръгла и плоска. � азположили я всред огромното море, образувано от кръвта на великана. Нарекли земята Митгард, (Средна земя/страна). От черепа на Имир създали небесния свод, от костите му - планините, от косите - дърветата в горите, от зъбите му - скалите, а от мозъка - облаците. От искрите, излитащи от огнения Муспелхейм направили звездите и украсили с тях небето. След като сътворили света, Один и братята му решили да го населят. На брега видяли две дървета - ясен и елха. Отсекли ги и от ясена направили мъж, а от елхата - жена. Един от боговете им вдъхнал живот, другият им дал разум, а третият - кръв. Така се появили първите хора - мъжът Аск и жената Ембла. След всичко това, боговете се погрижили и за великаните. Отвъд морето, на север от Митгард, те създали страната Йотунхейм и я дали във владение на спасилия се великан Бергелмир и неговите потомци - ледените великани.

Асгард, Ази и Вани

Високо, високо над облаците, толкова високо, че нито един смъртен не можел да я види, се простирала прекрасната страна на боговете Асгард. Ефирният, но много здрав мост-дъга Бифрост съединявал Асгард с Митгард - земята на хората. Лошо се пишело на онзи, който дръзнел да се изкачи по него. Червената ивица на моста-дъга бил вечният, никога не угасващ пламък. Той бил безвреден за боговете, но изгарял всеки смъртен, който се докоснел до него. В средата на Асгард се извисявал върхът на гигантския ясен Игдрасил. Клоните му се простирали над целия свят, а корените му лежали в три страни - Нифелхейм, Йотунхейм и Митгард. Измежду тях бликали чудесни извори. Първият - Гергелмир, се намирал в Нифелхейм. Това бил изворът на всички реки, които пълнели моретата. Вторият бил в Йотунхейм. Това бил изворът на мъдростта. Страшният, сляп великан Мимир, най-могъщият от всички великани, охранявал водите му и не позволявал никому да пие от него. Третият извор - Урд, се намирал в Митгард. Той бил толкова прозрачен и чист, че който се потопял в него, ставал бял като сняг. До този извор било обиталището на норните. Тук те разплитли нишките на съдбите на всяко човешко същество от първия ден до смъртта му. Ако някоя нишка се скъсала, човекът веднага умирал. Всред клоните на ясена Игдрасил, бърза като светкавица, подскачала катерицата � ататоск По листата на дървото проблясвали капки медовина - вълшебната напитка, утоляваща жаждата на боговете. Близо до върха на Игдрасил, на най-високото място в Асгард бил тронът на властелина на света и най-могъщия от боговете - Один. От тук той виждал всичко, което ставало в Асгард, Митгард и даже в далечния Йотунхейм. Один бил баща на азите и най-мъдрият между тях. Когато бил още млад, отишъл при великана Мимир и помолил да му разреши да се напие от водите на извора на мъдростта. Но великанът му казал: "Нищо не се дава даром, а особено мъдрост. Какво ще ми дадеш ти в замянаω" "Всичко, което поискаш" - отвърнал Один. "Тогава ми дай дясното си око" - поискал Мимир. Один се замислил и отговорил: "Добре, съгласен съм. Умният вижда с едно око повече, отколкото глупавият - с две." И след като се напил с водата на вълшебния извор, за него нямало повече тайни нито в настоящето, нито в бъдещето. На плещите на Один стояли гарваните Хугин и Мунин, а в нозете му лежали вълците Гери и Фреки. Хугин и Мунин летели над цялата земя през деня, а Гери и Фреки я обикаляли нощем и след това разказвали на господаря си какво са видяли и чули. Один носел на главата си крилат, златен шлем, а в ръката си държал копието Гунгнир, което не пропускало никога целта. Осмоногият му жребец Слейпнир можел да препуска по земята, водата и въздуха. Господарят на света обикалял земята, яздейки го невидим за хората и участвал в сраженията им, като помагал на по-достойните да победят. Дворецът на Один - Валхала, бил най-големият и най-красивият в Асгард. В него имало петстотин и четиридесет просторни зали, в които пирували храбрите войни, паднали достойно в битка с врага. Те се хранели с месото на огромния глиган Серимнир, когото изпичали всеки ден, а на следващия той оживявал, за да бъде изяден отново. И боговете и войните във Валхала пиели от изобилното, сладко като мед мляко на козата Хейдрун, която пасяла клонките на ясена Игдрасил. Само Один не се нуждаел от храна.
 Освен Один, в Асгард живеели още дванадесет богове-ази. Най-важен всред тях бил най-големият син на Один, могъщият чевенобрад бог на гърмотевиците Тор. Той не бил така мъдър, като баща си, но затова пък нямало по-силен от него в целия свят, а подвизите му били неизброими. Майка на Тор била богинята на земята Йорд. Той бил покровител на селяните и зорко пазел домовете и нивите им от нападенията на злите великани. Хората вярвали, че ако не бил Тор. великаните биха унищожили целия свят. Понеже бил огромен и много тежък, нямало кон, който би могъл да го издържи и затова ходел пеш или препускал по небето в своята, обкована с желязо колесница. Тя била впрегната в двата козела Тангниостр и Тангриснир. Те били по-бързи от вятъра и даже по-бързи от Слейпнир - осмоногия жребц на Один. Тор притежавал вълшебен пояс, който увеличавал двойно силата му. На ръцете си носел железни ръкавици, а вместо копие или меч размахвал тежкия железен чук Мьолнер, който можел да разбие на трески най-дебелите и здрави скали. Богът на гърмотевиците пребивавал рядко в Асгард, защото дни и нощи се сражавал с великаните на изток. Но ако азите били заплашени от някаква опасност, било достатъчно да произнесат гласно името му и той веднага идвал на помощ.

Балдер - бог-аз, син на Один и Фриг. Бог на интелекта, мъдростта и пролетта.

Тир - бог-аз, син на Один и сестрата на морския великан Гимир. Бог на войната. Най-храбрият между боговете.

Хеймдал - бог-аз, син на Один, наречен "Мъдрият Аз". Верният страж на моста-дъга.

Браги - бог-аз, син на Один, бог на поетите.

Ход (Ходер) - бог-аз, "Слепият Аз", син на Один. Притежавал огромна сила.

Видар - бог-аз, син на Один и великанката Грид, наречен "Мълчаливият Аз".

Вали - бог-аз, син на Один. Владеел оръжието до съвършенство.

Ниорд - бог-ван, покровител на мореплавателите и нему били подвластни морето и морските ветрове.

Фрейр (Фрей) - бог-ван, бог на плодородието и лятото, син на Ниорд.

Локи - не е нито аз, нито ван. Произхожда от рода на великаните, но боговете му разрешили да живее в Асгард заради ума и хитростта му. Бил красив, но зъл и коварен.

Фриг - богиня-аз, жена на Один и мъдра колкото него - главна богиня в Асгард. Покровителствала брака и семейството.

Фрейя - богиня-ван, дъщеря на Ниорд и сестра на Фрейр, богиня на любовта. В Асгард била първа след Фриг.

Идун - богиня-аз, жена на Браги, богиня на вечната младост.

Ейр - богиня, покровителка на лечителите.

Йорд - богиня на земята, майка на Тор.

Освен боговете и богините, в Асгард живееели прекрасни девици-войни - валкириите. Техен предводител била Фрейя. Те вземали невидимо участие във всяка битка, давайки победата на този, комуто я присъждали боговете. След края на битката отнасяли падналите войни-герои във Валхала и там прислужвали на пиршеството им.
Скандинавският пантеон

Скандинавските богове са разделени в две основни групи - "ази" (раса Аезир) и "вани" (раса Ванир). Ваните са земни богове, символизиращи богатството, плодородието и плодовитостта. Те са свързани със земята и морето. Най-главните вани са Аегир, Ниорд, Фрейр и Фрея. Азите са небесните богове, символизиращи мъдростта, мощта и войната. Те живеят дълго, но не са безсмъртни и загиват във времената на � агнарок (Залезът на боговете). Представители на азите са Один, Тор, Фриг, Тир, Хеймдал.


АЗИ (АЕЗИР)

БАЛДЕР - бог на интелекта, мъдростта и пролетта. Син на Один и Фриг. Той е един от дванадесетте главни (след Один) богове. След � агнарок (Залезът на боговете), той и Ход се освободили от разрушения свят на мъртвите и помогнали за построяването на новия свят.

БРАГИ - бог на поетите. Един от дванадесетте главни богове. Син на Один и мъж на Идун. Всеки, който искал да стане поет, трябвало да моли за покровителството му.

ВАЛИ - един от дванадесетте главни богове. Владеел оръжието до съвършенство и в сраженията не отстъпвал даже на Тир, но не бил особено мъдър. Той убил Ход веднага след убийството на Балдер.

ВИДАР - наричали го Мълчаливият Аз, тъй като не обичал да говори, независимо, че бил много мъдър и храбър. Той бил син на Один и великанката Грид и бил почти толкова могъщ, колкото богът на гърмотевиците Тор. Той също е един от дванадесетте главни богове.

ИДУН - богиня на вечната младост, жена на Браги. Тя била скромна и тиха, но без нея азите нямало да бъдат живи. Тя имала кошница, пълна с ябълките на вечната младост, с които угощавала боговете. Кошницата била вълшебна и никога не се изпразвала.

ЛОКИ - бог на огъня, побратим на Один. Той бил великан, смел и красив, но много коварен. Макар и великан, азите го приели като свой и често попадали в беда заради него, но и често ги спасявал, благодарение на находчивостта си. Той също е един от дванадесетте главни богове. Той е вдъхновител на убийството на Балдер, заради което боговете го заточили в подземния свят. В дните на � агнарок (Залезът на боговете) е предводител на гигантите в битката им срещу боговете (азите). Локи убива Хеймдал, но самият той загива от копието му.

МАГНИ и МОДИ - синове на Тор. Магни е бог на физическата сила, а Моди е покровител на берсерките. Те оживяли след � агнарок и заедно с другите оцелели започнали да строят новия свят.

ОДИН - господар на Асгард, върховен бог на скандинавския пантеон. Той бил надарен със свръхчовешки качества, което обаче не му пречело да събира мъдрост и знания отвсякъде. Один канел във Валхала загиналите в битка храбри войни, а там им прислужвали Валкириите - девици-войни. Один често пътешествал всред хората, наблюдавал ги и ги съветвал. В миг на просветление, той разкрил на азите, ваните, гномите, гигантите и хората смисъла на руните. На плещите му стояли гарваните Хугин и Мунин, а в нозете му лежали вълците Гери и Фреки. Хугин и Мунин летели над цялата земя през деня, а Гери и Фреки я обикаляли през нощта и след това разказвали на господаря си какво са видяли и чули. Один носел на главата си крилат, златен шлем, а в ръката си държал копието Гунгнир, което не пропускало никога целта. Конят му Слейпнир, бил с осем крака и можел да препуска по земята, водата и въздуха. Господарят на света обикалял земята, яздейки жребеца си и невидим за хората, участвал в сраженията им, като помагал на по-достойните да победят. В  Рагнарок (Залеза на боговете), вълкът Фенрир убил Один, но преди това той забил копието си Гунгнир в гърдите му.

СИФ - богиня на плодородието, жена на Тор. По красота Сиф отстъпвала само на Фрея, но коси като нейните, нямал никой, защото били направени от златото на гномите.

ТОР - бог на гърмотевиците, син на Один и богинята на земята Йорд. Тор е висок, мускулест и червенокос. След Один, Тор е считан за най-могъщия бог. Още като дете, той поразявал всички със силата и мощта си. Не бил така мъдър, като баща си, но затова пък нямало по-силен от него в целия свят, а подвизите му били неизброими. Тор препускал по небето в своята, обкована с желязо колесница, впрегната в двата козела Тангниостр и Тангриснир. Те били по-бързи от вятъра и даже по-бързи от Слейпнир - жребеца на Один. Тор притежавал вълшебен пояс, който увеличавал двойно силата му. На ръцете си носел железни ръкавици, а вместо копие, меч или лък, използвал тежкия железен чук Мьолнер, с който можел да разбива и най-здравите скали. Тор рядко оставал в Асгард, защото дни и нощи се сражавал с великаните. Но когато над азите надвисвала опасност, било достатъчно да произнесат името му и той веднага се явявал на помощ. В дните на � агнарок (Залезът на боговете), Тор убил с чука си вселенския змей Йормунганд, но след като отстъпил девет крачки, паднал поразен от отровата му.

ТИР - бог на войната, син на Один и сестрата на морски великан. След Один, Тир бил трети по значение всред азите и най-храбрият бог. Той имал само лява ръка, защото загубил дясната, спасявайки боговете от гигантския вълк Фенрир. Това обаче, не му пречело да бъде изкусен войн и да участва във всички сражения. Тир е един от дванадесетте главни богове. В дните на � агнарок (Залезът на боговете), той и вълкът Гарм се убили взаимно.

ФОРСЕТИ - бог на правосъдието, син на Балдер.

ФРИГ - богиня на брака, семейството, жена на Один. Тя е господарка на живеещите в Асгард богини. Тя била толкова мъдра, колкото и нейния мъж. Подобно на Один, Фриг често се спускала на земята и предрешена бродела всред хората, слушайки за мъките и грижите им.

ХОД (ХОДЕР) - наречен Слепият бог, син на Один. Той обладавал огромна сила, но никога не напускал Асгард и рядко излизал от двореца си. Ход е един от дванадесетте главни богове. Заради убийството на Балдер, бил убит от Вали. След � агнарок (Залезът на боговете), той и Балдер успяват да се измъкнат от разрушения подземен свят и помагат да се построи новия свят.

ХЕЙМДАЛ - наречен Мъдрият бог, син на Один. Страж на моста-дъга Бифрост - входа към Асгард. Хеймдал спял малко, виждал всичко на сто дни път във всяка посока и можел да чуе как расте тревата. Той имал рог, наречен Гялар и когато го надуел, звукът му се чувал по целия свят. Хеймдал е един от дванадесетте главни богове. В дните на � агнарок (Залезът на боговете), той и главния му враг Локи се убили с копията си.

ХЕРМОД - вестителят на боговете. Името му е свързано с безуспешния опит, Балдер да бъде върнат от подземното царство на Хел.

ВАНИ (ВАНИР)

АЕГИР - бог на морето. Негова жена е морската богиня � ан. Те имали девет дъщери - Гялп, Грейп, Ейстла, Ейргява, Ангея, Атла, Улврун, Имд и Ярнсакса. И деветте заедно, като една същтност, са майки на Хеймдал.

НИОРД - покровител на мореплаването, на риболова, на корабостроенето и всички морски ветрове му били подвластни. Той бил по-богат от всички ази, а като всички вани бил много добър. Ниорд е един от дванадесетте главни богове.

УЛ (УЛЕР) - заварен син на Тор, син на Сиф. Забележителен стрелец с лък. Стрелите му винаги улучвали целта, независимо колко голяма и колко отдалечена била. Той бил един от дванадесетте главни богове.

ФРЕЙР (ФРЕЙ) - бог на плодородието, син на Ниорд. На Фрейр била подвластна слънчевата светлина. Той бил могъщ и прекрасен - отстъпвал по красота само на Балдер. Бил много добър, като баща си Ниорд и покровителствал мира на земята. Фрейр също бил един от дванадесетте главни богове. Във времената на � агнарок (Залезът на боговете) бил убит от огнения великан Сурт.

ФРЕЙЯ - богиня на любовта, дъщеря на Ниорд и сестра на Фрейр. В Асгард тя била първа богиня след Фриг. Фрейя нямала равна по красота нито всред боговете, нито всред хората, а сърцето й било толкова добро и нежно, че съчувствала на всяко страдание. Когато плачела, от очите й капели златни сълзи. Фрейя била също и предводителка на Валкирийте.

Митология на викингите

Богове-съперници

В скандинавската митология боговете били разделени в две големи семейства - Ази и Вани, както и в множество кланове. Те си съперничели, понякога дори враждували помежду си и населявали изворите, небесата или океаните. Главният бог Один бил смятан от повечето викинги за най-могъщ, но въпреки това било много трудно да бъде поставен над останалите богове. Например, през столетията Тор ставал все по-популярен, особено всред моряците и селяните, които го призовавали на помощ, вместо Один. Изобщо, в скандинавския пантеон не съществувала ясно изразена йерархия. Както в много политеистични религии, богините имали също важна роля и не са били ограничени с второстепенни функции. Огромното количество намерени статуи, посветени на богинята на плодородието Фрейя, позволяват да се приеме, че е била една от най-тачените.

Великани, джуджета и елфи

 Според викингите, както и според много други народи, боговете не са се появили първи на земята. Предхождали са ги груби на вид великани и всякакви чудовища. При викингите обаче, великаните не изчезнали, сразени навеки от боговете. Те били само отблъснати в далечни и негостоприемни области - страната на ледовете, страната на огъня и тъмните подземни светове. Великаните били опасни и необикновено жестоки, но някои от тях били много интелигентни. Като Мимир - пазачът на извора на мъдростта. Повечето великани обаче, живеели като зли диваци, заедно с опасни чудовища, с които сключвали съюзи. � азлични видове джуджета обитавали свят, паралелен на света на боговете и хората. Джуджетата-ковачи живеели изключително под земята, където майсторели оръжия и вълшебни накити. Те притежавали невероятни тайни умения за производството им. Други джуджета, наречени Коболди, живеели понякога в къщите на хората и нощем помагали в най-тежките домакински работи. Хората обаче, много рядко можели да ги видят. По принцип, джуджетата били приятели на хората и боговете, но най-често избягвали да ги срещат. Ако някой обаче им сторел зло, те умеели да се противопоставят и да си отмъщават. � азлични от джуджетата били елфите, които принадлежали към въздушните сфери и викингите се страхували от тях. Тези млади и красиви същества се появявали в лунните нощи, танцували по поляните и съблазнявали юношите, защото красотата им ги привличала неудържимо. Почти прозрачни и неуловими, те символизирали нощните сили и юношеските желания. Всеки, който се включвал в танца на елфите, напускал човешкия свят. Елфите се разпръсвали при първи петли.

Смъртните богове

 Противно на повечето народи, викингите вярвали, че боговете им са смъртни. И не само смъртни, но и непрекъснато подлагани на опасности. Те стареели много бавно и не времето ги заплашвало, а непрекъснатите съюзи между великани и чудовища. Викингите смятали, че два гигантски вълка преследвали ежедневно слънцето и луната. Те вярвали, че ако успеят да ги настигнат и погълнат, това ще бъде краят на света. Те вярвали, че краят ще настъпи след атакуването и разрушаването на обителта на боговете - Асгард. Светът на боговете бил орисан да изчезне след последната битка, наречена � агнарок, в която всеки трябвало да даде доказателства за върховното качество на война - смелостта.

Новият свят

Но не всичко свършвало до тук. Няколко спасили се второстепенни богове се завърнали на земята, за да се опитат да създадат новия свят. Той щял да бъде населен от спасените по чудо под кората на ясена Игдрасил мъж и жена. При изграждането на новия живот, боговете и хората се ръководели от "Златните таблици", които някога принадлежали на Один. Така новият свят щял да израстне по-миролюбив и освободен от старите демони.
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 . 11 . 12 . 13 . 14 . 15 16..30 край 
14185. italetazcx
15.10.18
08:55
<a href="http://valladium.com">buy cialis online</a> cheap cialis generic online http://valladium.com
14184. ktaletxlae
15.10.18
08:33
<a href="http://valladium.com">cialis dose</a> buy cialis 50mg http://valladium.com
14183. TRAVELMn
15.10.18
05:11
Politics of Russia We n we publish all of them fresh and advanced facts World, analytics experts. All evil in the world is created with the quiet tacit consent of the indifferent. No one provides us with incentives. We are Disinterested. We are building a civil society. The people are the bearer of sovereignty and the only source of power. No one can usurp power. Useful topics - Conflicts <a href=http://www.remmont.com/category/travel>Indianapolis Business</a> <a href=http://jacksonville.remmont.com/phone-numbers-telephone-answer-service/> edd telecert processing time </a> <a href=http://coin.remmont.com/essay-on-my-hobby-collecting-coins-coin-product/> coin collecting hobby essay </a> <a href=http://indiana.nef2.com/scoresense-login-wsfsbank/> scoresense login page </a> <a href=http://puerto-rico.nef2.com/2198-state-route-136-hillsboro-ohio-45133-phone-937927-5614-german-shepherdgerman-shepherdsgerman-shepherd-pupsgerman-shepherd-puppy-german-shepherd-puppiesgerman-shepherd-pup/> wolf hybrid puppies for sale in ohio </a> <a href=http://philadelphia.nef6.com/tag/ticket/> lor pixcon16 </a>

<img src="http://remmont.com/wp-admin/images/3.jpg">
<a href=https://twitter.com/remontkvartir> TWITTER </a>
<a href=https://www.facebook.com/Education-2085553561454751/> FACEBOOK </a>
<a href=https://plus.google.com/u/0/communities/114306032846403310307> GOOGLE+ </a>
<a href=https://vk.com/public149856715>tennessee</a>
14182. RENTAMn
15.10.18
02:46
Politics of Russia We n we publish all of them fresh and advanced facts USA, analytics experts. All evil on earth is created with the quiet tacit consent of the indifferent. No one provides us with incentives. We are People. We are building a civil society. The people are the bearer of sovereignty and the only source of power. No one can usurp power. Useful topics - Freedom of Speech <a href=http://remmont.com/category/rental>Ireland Finance</a> <a href=http://south-africa.remmont.com/tag/16/> heisser's foreign car parts </a> <a href=http://dental.remmont.com/tag/air/> kaminer heating and air coupon </a> <a href=http://nef2.com/file-splitter-free-download-and-software-reviews-cnet-windows-file-splitter-windows-file-splitter/> ares download filehippo </a> <a href=http://usa.nef2.com/b-cu-onecard-wildcat-debit-card/> wildcat debit </a> <a href=http://degree.nef6.com/2018/07/04/online-degree-programs-everest-online-everest-university-online-online-human-resources-degree-online-human-resources-degree-2/> everestonline edu </a>

<img src="http://remmont.com/wp-admin/images/2.jpg">
<a href=https://twitter.com/remontkvartir> TWITTER </a>
<a href=https://www.facebook.com/Hotel-131494670869210/> FACEBOOK </a>
<a href=https://plus.google.com/u/0/communities/102797076221750873432> GOOGLE+ </a>
<a href=https://vk.com/public151342730>tanzania</a>
14181. LOANMn
14.10.18
22:02
Politics of Russia We n we publish all of them current and advanced news World, estimates experts. All evil in the world happens with the quiet tacit consent of the indifferent. No one provides us with incentives. We are People. We are building a civil society. The people are the bearer of sovereignty and the only source of power. No one can usurp power. Useful topics - USA and Europe <a href=http://www.remmont.com/category/loan>Loans News</a> <a href=http://answer.remmont.com/tag/key/page/2/> what did mrs zling say when mr zling </a> <a href=http://rentals.remmont.com/my-tritonlink-tools-ucsd-tritonlink/> mytritonlink ucsd edu </a> <a href=http://fiji.nef2.com/houston-plumbing-company-houston-plumber-plumbing-company/> santhoff plumbing </a> <a href=http://pharma.nef2.com/vrtx-stock-quote-vertex-pharmaceuticals-incorporated-common-stock-price-vertex-pharmaceuticals-vertex-pharmaceuticals/> vrtx stock price today </a> <a href=http://tampa.nef6.com/2018/07/03/smd-buy-it-second-hand-cars-port-elizabeth-second-hand-cars-port-elizabeth/> second hand cars port elizabeth </a>

<img src="http://remmont.com/wp-admin/images/1.jpg">
<a href=https://twitter.com/remontkvartir> TWITTER </a>
<a href=https://www.facebook.com/Corpus-Christi-Business-318281345333801/> FACEBOOK </a>
<a href=https://plus.google.com/u/0/communities/109815324508837642805> GOOGLE+ </a>
<a href=https://vk.com/public150145637>sweden</a>
14180. FilippZen
14.10.18
21:00
Ночью просматривал данные сети, неожиданно к своему удивлению открыл отличный вебсайт. Вот ссылка: <a href=http://pornoston.com/>Porno movies</a> . Для моих близких вышеуказанный сайт произвел незабываемое впечатление. Всего хорошего!
14179. FomaKib
14.10.18
20:53
Несколько дней назад пересматривал содержимое сети, и неожиданно к своему восторгу обнаружил поучительный ресурс. Вот смотрите: <a href=http://www.bukkakeglobal.com/>Лучшее On-Line Porno!</a> . Для моих близких этот ресурс оказался довольно полезным. Успехов всем!
14178. ttaletfcol
14.10.18
16:21
<a href="http://buycialisonlineglka.com">buy cialis online usa</a> buy professional cialis http://buycialisonlineglka.com
14177. INSURANCEMn
14.10.18
13:27
USA politics news. We n we publish all of them current and important events Russia, estimates experts. All bad on this planet happens with the quiet tacit consent of the indifferent. No one provides us with incentives. We are Disinterested. We are building a civil society. The people are the bearer of sovereignty and the only source of power. No one can usurp power. Useful topics - Government <a href=http://www.remmont.com/category/insurance>Kenya Finance</a> <a href=http://idaho.remmont.com/yipit-every-deal-in-your-city/> yipit charlotte </a> <a href=http://pet.remmont.com/boedeker-plastics-ertalyte-pet-p-polyethylene-terephthalate-polyester-datasheet-pet-definition-plastic/> ertalyte datasheet </a> <a href=http://new-zealand.nef2.com/pmic-prem-pymt-keyword-found-websites-listing-cardmember-serv-web-pymt/> cna ach prem </a> <a href=http://tanzania.nef2.com/enhanced-recovery-company-llc-collection-agency-myfico-forums-auto-enhanced-credit-score/> auto enhanced fico score </a> <a href=http://internet.nef6.com/2018/01/25/hollywoodbets-lotto-betting-south-africa-free-interbet-free-interbet/> bw numbers uk49s </a>

<img src="http://remmont.com/wp-admin/images/2.jpg">
<a href=https://twitter.com/remontkvartir> TWITTER </a>
<a href=https://www.facebook.com/Auto-1960651167521839/> FACEBOOK </a>
<a href=https://plus.google.com/u/0/communities/113147272354918617391> GOOGLE+ </a>
<a href=https://vk.com/public149945711>apartment</a>
14176. mtaletuoec
14.10.18
12:17
<a href="http://rabbitinahat.com">cialis cost per pill</a> order cialis uk http://rabbitinahat.com
14175. RobertGew
14.10.18
09:18
ulkoisen kovalevyn korjaus kiintolevyn korjaaminen. ariston huolto alumiinin kiillotus hammastahna:
<a href=http://anejmedia.org>http://anejmedia.org</a>
14174. Instant Online Loans
14.10.18
09:00
payday loans in florida <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com/">credit loans guaranteed approval</a> loan with bad credit [url=https://creditloansguaranteedapproval.com/]personal[/url]
14173. btaletkwlk
14.10.18
07:59
<a href="http://viciolatino.com">viagra price per pill</a> buy generic viagra online http://viciolatino.com
14172. KYJohn
14.10.18
07:34
Вышка-тура состоит из набора функциональных элементов, в который входят опорные стойки, раскосы, настилы, колеса и другие изделия. Количество деталей может составлять от одного до нескольких десятков.
Часть из них однотипные и взаимозаменяемые, другая часть имеет различные габариты и конструкцию. Также можно:<a href=https://www.linkedin.com/pulse/последовательность-сборки-вышки-туры-рин-строй/>тура вышка всп 1</a> | <a href=https://vk.com/vyshki_tur>вышки строительные купить</a>
14171. italetugve
14.10.18
02:36
<a href="http://missreplicawatches.com">cialis professional samples</a> discount cialis online http://missreplicawatches.com
14170. Andrewdib
13.10.18
23:54
с вашими вкусами и пристрастиями. Индивидуалки заставят вас отрешиться от всех забот.
александрова любовь федоровна одноклассники
http://www.sibirki.one/realnie_foto.html
Здравствуйте! Вас приветствует команда сайта Сибирки, сайта, на котором размещают анкеты 86% всех проституток города Новосибирска. У нас вы найдете услуги лучших девушек от недорогих путан до элитных моделей, готовых к любым вашим желаниям. Смотрите проверенных девочек и вы получите то, что видите на сайте в реальности. Качественные интим услуги в Новосибирске это лучший способ снять сексуальное напряжение – в сауне, у вас, в гостинице или апартаментах – неважно! Мы поможем вам подобрать именно тех девушек, за которыми вы пришли к нам.
http://love.mr2.space
<a href=http://www.sex-guru.info> как соблазнить маму на секс форум </a>
<a href=http://www.sexgid.info> кастрированный секс женский форум </a>
<a href=http://sex-forum.su> анальный секс гей форум </a>
<a href=http://ero.mr2.space/><img src="https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSTWY6tGXJsguZUxLzedxJAnTUx73feAxYpw1pRIKkTtWl8tI"></a>
14169. sofiawo3
13.10.18
23:41
Updated put forth page:
http://ov.guideporn.femdomgalleries.top
14168. ktaletwzku
13.10.18
23:31
<a href="http://unishade.com">buy cialis 60 mg online</a> cialis online canadian pharmacy http://unishade.com
14167. Jamesplant
13.10.18
23:27
интим знакомства Этого не следует делать
все зависит от фантазии. Путаны не только воплотят все ваши желания, они предвосхитят
http://www.sochinki.date/user/358.html
камера секс Сочи Взвесив все за и против, принимайтерешение и действуйте, только не забудьте подчеркнуть, что ваша реакция - порыв чувств, ане просто следование удачно сложившимся обстоятельствам

http://www.sochinki23.info/category/indi.html
вип секс знакомства адрес интим магазин
любовь +и голуби 6
<a href=http://ero.mr2.space/><img src="https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQSTWY6tGXJsguZUxLzedxJAnTUx73feAxYpw1pRIKkTtWl8tI"></a>
Здесь оба молодых человека выглядят очень романтично, скромно, могут дозировать степеньсвоей активности, сама процедура знакомства моментально отодвигается на второй план,сменяясь общими интересами, что непременно ломает барьеры в общении
<a href=http://www.sochinki.date> знакомство ирина </a>
Нежелательно, чтобы имена вашихподруг совпадали, хотя иногда это имеет смысл: представьте, что одна из девушек (Света)случайно заглянет в ваш ежедневник, где обнаружит запись: "Поздравить Машу"
http://bangkok.putany24.info/person/12009
http://miass-putany24.club/photos/lp12321_90985.jpg
14166. Cash Loan
13.10.18
22:49
payday loans today <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com/">credit loans guaranteed approval</a> fha loans [url=https://creditloansguaranteedapproval.com/]installment plan[/url]
14165. Online Loan
13.10.18
21:17
credit loans guaranteed approval <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com">bad credit loans reviews</a> cash loan <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com>bad credit loans</a>
14164. shpigZem
13.10.18
20:03
Шпигоцкий Сергей Александрович победил в номинации человек года
Шпигоцкий Сергей Александрович является одним из наиболее креативных предпринимателей в своем крае
Биография Шпигоцкого Сергея Александровича является кристально чистой и в ней отсутствуют судимости и уд
По Шпигоцкому Сергею Александровичу не обнаружено негативных данных и судимостей
14163. Gawphmi
13.10.18
18:27
order viagra online canada
14162. Fedorsaire
13.10.18
17:57
Вчера анализировал содержимое интернет, случайно к своему восторгу открыл крутой вебсайт. Гляньте: <a href=http://www.finanzbtc.top/p/blog-page_82.html>Bitcoin кошелек</a> . Для нас вышеуказанный ресурс показался довольно нужным. Пока!
14161. mtaletvseo
13.10.18
13:16
<a href="http://canadian-pharmamrdi.com">buy cialis online uk</a> auslandsstudium usa erfahrungsbericht cialis http://canadian-pharmamrdi.com
14160. Paydayloan
13.10.18
12:23
credit loans guaranteed approval <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com">credit loans guaranteed approval</a> credit loans guaranteed approval [url=https://creditloansguaranteedapproval.com]poor credit loans[/url]
14159. Monicahop
13.10.18
10:42
<div style="display: block; float: left; margin: 5px;"><img src="http://remmont.com/demotivator/3390.jpg"></div>

Бывают в жизни положения, выпутаться из которых можно только с помощью изрядной доли безрассудства. (<a href=http://reply.remmont.com/25-funny-christmas-jokes-and-comics-boys-life-magazine-action-reply-song/> boys life magazine jokes </a> ,<a href=http://kansas.nef2.com/> nmu help desk </a> ,<a href=http://auto.nef6.com/page/174/> omcc stna </a>) Hello F1 community
Гораздо легче узнать человека вообще, чем какого-либо человека в частности. (<a href=http://claim.remmont.com/ui4u-mt-gov-file-claim-claims-pages/> ui4umt </a> ,<a href=http://travel.nef2.com/colorado-technical-university-login-ctu-online-virtual-login/> ctuonline edu login </a> ,<a href=http://anchorage.nef6.com/2017/09/01/ac-repair-pembroke-pines-fl-ushac-u-s-h-a-c-u-s-heating-and-air-conditioning-ushac-orlando-orlando-ushac-altamonte-springs-ushac-tampa-altamonte-springs-tampa-air-condit/> ushac tampa </a>) Hello From Lebanon
Зло, которое мы причиняем, навлекает на нас меньше ненависти и преследований, чем наши достоинства. (<a href=http://rental.remmont.com/car-hire-north-cyprus-pacific-rent-a-car-car-rentals-com-car-rentals-com/> pacific car hire north cyprus </a> ,<a href=http://eritrea.nef2.com/masshr-employee-service-center-esc-service-call/> masshr employee service center </a> ,<a href=http://nef6.com/apply-bpi-bdo-auto-loan-use-our-car-financing-calculator-short-term-personal-loans/> bpi used car loan </a>) Cheers from Chicago
14158. btaletrdol
13.10.18
10:06
<a href="http://canadian-pharmacyiorder.com">cheap cialis 2 5mg</a> cialis samples online http://canadian-pharmacyiorder.com
14157. CecilMUg
13.10.18
09:56
<a href=http://put.sibirki.com>проститутки новосибирска</a>
<a href=http://nsk.siblaguna.org>проститутки новосибирска</a>
<a href=http://get.nsexy.ru>проститутки новосибирска</a>
Проститутки Новосибирска. Удобный поиск. Реальные фото девушек без обмана. Крупнейшая база - более 2000 анкет, каждый найдет себе проститутку. ... Здравствуйте! Вас приветствует команда сайта Сибирки, сайта, на котором размещают анкеты 86% всех проституток города Новосибирска. У нас вы найдете услуги лучших девушек от недорогих путан до элитных моделей, готовых к любым вашим желаниям.
Многие мужчины предпочитают платную любовь мимолетным отношениям , если вы проездом в Новосибирске и просто хотите расслабиться, то зачем вам лишние сложности? Например в командировке часто просто некогда тратить время на ухаживания и знакомства с женщинами в традиционных местах, кроме того, такой роман может нести за собой последствия, так как дама может пожелать продолжить отношения. Так же многие мужчины не считают секс с проституткой настоящей изменой, ведь они платят именно за секс, и ничего больше. Если хочется разнообразия в половой жизни, сексуальной разрядки и новых ощущений – не лучше ли воспользоваться интимными услугами проститутки, чем искать романы на стороне?
14156. Tslami
13.10.18
09:31
where to buy fluoxetine uk
14155. rtaletnodk
13.10.18
03:23
<a href="http://gigawatt6.com">buy cialis from india</a> cialis price comparison usa http://gigawatt6.com
14154. pearljl60
12.10.18
22:21
My creative trap project:
http://paula.web1.telrock.net
14153. dtaletszlw
12.10.18
22:11
<a href="http://valladium.com">cheap cialis tablet</a> order cialis online no prescription http://valladium.com
14152. ctaletgmac
12.10.18
17:33
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">buy cialis online</a> discount cialis pills http://usedrestaurantequipmentaz.com
14151. ayayiwereo
12.10.18
14:59
http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>
14150. mosexawoxapoj
12.10.18
14:30
http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>
14149. Online Loan
12.10.18
13:31
how to get cash fast <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com">loans after bankruptcy</a> no credit loans [url=https://creditloansguaranteedapproval.com]credit loans guaranteed approval[/url]
14148. Best Online Loans
12.10.18
12:05
credit loans guaranteed approval <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com">poor credit loans guaranteed approval</a> compare loan <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com>payday bad credit loan</a>
14147. SABRINAhop
12.10.18
11:46
<div style="display: block; float: left; margin: 5px;"><img src="http://remmont.com/demotivator/2290.jpg"></div>

Глупость становится впереди, чтобы ее видели, ум становится позади, чтобы видеть. (<a href=http://remmont.com/title-loan-car-title-loan-rates/> does titlemax always repo vehicles </a> ,<a href=http://australia.nef2.com/23-arrested-in-gwinnett-county-online-child-sex-sting-newslocal-news/> rasesh jagtap </a> ,<a href=http://nef6.com/category/rental/> rent max car rental reviews </a>) DISKUSIJA PROGNOZE PRVIH 10 DANA VELJACE
Работа над собой в производственный стаж не входит. (<a href=http://remmont.com/lawfirms-lawyers-social-security-disability-lawyers-social-security-disability-law-firms-law-firm-law-social-security-disability-attorneys-lawyer-attorney/> hoglund law office roseville mn </a> ,<a href=http://claim.nef2.com/ihcfa-claims-processing-home-first-acceptance-insurance-claims-first-acceptance-insurance-claims/> ihcfa </a> ,<a href=http://game.nef6.com/2017/08/29/the-cpr-lady-cpr-bls-acls-pals-nrp-tncc-phtls-ecg-classes-american-heart-association-aha-basic-life-support-bls-healthcare-providers-hcp-adult-cpr-child-cpr-infant-cpr-choking-for/> lamaze classes hampton roads </a>) DISKUSIJA PROGNOZE Druga dekada veljace
Раньше люди знали цену деньгам, теперь - вещам. (<a href=http://jamaica.remmont.com/inksell-com-powered-by-service/> inksell near me </a> ,<a href=http://eritrea.nef2.com/town-square-dermatology/> town square dermatology coralville </a> ,<a href=http://nef6.com/unbreakable-flexible-display-phone-screen-unveiled-by-lg/> lg unbreakable phone </a>) DISKUSIJA PROGNOZE Posljednja dekada veljace
14146. btaletvlkw
12.10.18
10:41
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">how to buy cialis without a prescription</a> brand name cialis online http://usedrestaurantequipmentaz.com
14145. Nakwami
12.10.18
10:12
buy metformin hcl
14144. Scottduede
12.10.18
06:13
Доброго времени суток. Отыскал сайт с профилем, на котором можно приобрести материалы для строительства, ремонта и eraprofil.ru. Магазин занимается оптовыми продажами профиля из алюминия, нержавейки, пвх и других материалов. Хочу отметить, что там доступные цены, если сравнивать с рынком строительных материалов на сегодняшний день. Порадовали качественные материалы и быстрая доставка. Заказать можно всё через сайт или напрямую позвонить. Администратор ответила на все вопросы и помогла с выбором плинтус алюминиевый напольный купить. Заказал доставку до дома, всё быстро привезли.
14143. ntalethyla
12.10.18
05:13
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">generic cialis online canada</a> order cialis in canada http://usedrestaurantequipmentaz.com
14142. Get A Loan
12.10.18
04:23
poor credit loans guaranteed approval <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com">bad credit loans direct lenders</a> bad credit loans direct lenders [url=https://creditloansguaranteedapproval.com]borrow money fast[/url]
14141. utaletcowh
12.10.18
03:15
<a href="http://usedrestaurantequipmentaz.com">cialis pills</a> order cialis online usa http://usedrestaurantequipmentaz.com
14140. albaih11
12.10.18
02:20
My creative network scheme:
http://thai.babes.tgp.sexblog.top
14139. Douglasbiake
12.10.18
02:04
https://www.google.com.sb/maps/d/u/1/viewer?mid=1P_1ARRPsyod5FufGEJWxDGDi6Ay5dVqB
https://www.google.al/maps/d/u/1/viewer?mid=1P_1ARRPsyod5FufGEJWxDGDi6Ay5dVqB
https://www.crunchyroll.com/user/vagantmusic
https://www.google.ge/maps/d/u/1/viewer?mid=1Ql5p6Ki0cLKQwiejnVZt-rBZa1GVTrnl
https://www.google.dj/maps/d/u/1/viewer?mid=1P_1ARRPsyod5FufGEJWxDGDi6Ay5dVqB
14138. staletpzpk
11.10.18
18:27
<a href="http://baymontelreno.com">cialis in usa</a> generic cialis pills http://baymontelreno.com
14137. Payday Express
11.10.18
17:12
credit loans guaranteed approval <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com">no credit loans</a> poor credit loans guaranteed approval <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com>poor credit loans</a>
14136. chasitybo11
11.10.18
17:07
Stared different prepare:
http://gay.photo.bdsmsex.top
14135. Tarastag
11.10.18
14:26
Сегодня мониторил содержимое сети, неожиданно к своему удивлению обнаружил нужный ресурс. Вот гляньте: <a href=http://vzlomchik.com/sotcialnye-seti.html>Взлом Социальных сетей</a> . Для меня этот сайт оказался довольно неплохим. Всех благ!
14134. Spartaktag
11.10.18
14:00
Полчаса мониторил содержимое интернет, при этом к своему восторгу заметил интересный веб-сайт. Вот ссылка: <a href=http://vzlomchik.com/vzlom_hotmail.html>vzlomchik 2.0</a> . Для нас вышеуказанный ресурс оказал радостное впечатление. До встречи!
14133. Sementag
11.10.18
13:36
Прошлой ночью анализировал контент сети интернет, случайно к своему удивлению открыл интересный веб-сайт. А вот и он: <a href=http://vzlomchik.com/chuzhiye_soobshcheniya_telegram.html>vzlomchik 2.0</a> . Для меня этот веб-сайт произвел хорошее впечатление. Всего доброго!
14132. Kevinimmab
11.10.18
11:54
Если Вы Примете решение купить в магазине САНмебель в Киеве или приобрести в Украине мебель на любой вкус ,
вы можете быть уверенными в хорошем качестве покупки. Надёжность и долговечность при
сравнительно низкой стоимости уже давненько убедили многих покупателей в правильности выбора,
сделанного ими в то время. Останавливая свой выбор конкретно на нашей мебели, вы будете восхищены
оптимальным соотношением «цена/качество».
А если кто интересуется оборудованием для СТО обратите внимание
<a href=http://www.stoservice.com.ua>оборудование для СТО</a>
здесь покупали по недорогой цене и весьма довольны.
Также наш партнер <a href=http://www.darmebel.com.ua/>магазин мебели Киев</a>
<a href=http://sunmebel.ltd.ua>столы и стулья украина</a>
14131. vtaletmier
11.10.18
11:33
<a href="http://valladium.com">cialis and alcohol</a> cialis 180 pills http://valladium.com
14130. A Payday Loan
11.10.18
10:33
credit loans guaranteed approval <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com">bad credit loans direct lenders</a> poor credit loans guaranteed approval <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com>poor credit loans</a>
14129. Kara13kfg
11.10.18
10:23
<a href=http://freescreens.ru/2020/570927/><img src="http://freescreens.ru/allimage/10/570927-thumb.jpeg"></a>
Спелая мамуля в восхитительном бельишке <a href=https://incest-home-video.ru/mamy/28396-zabotlivaya-mama-drochit-synu-huy-poka-muzh-spit-ryadom.html>порно мама проснулась а сын дрочит</a>
знает как совратить сынка на инцест. Опустившись в коленно-локтевую позу пред сынулей и прикинувшись будто-бы она делает уборочку, мать ослепительно выпятила собственную шикарную попу в голубых трусиках из-под коих высовывались лонные завитушки ее сладенькой киски. Выстоять перед данным зрелищем сынишка не сумел. Молодой человек взял мамашу за попку, принялся ее ласкать и гладить руками, задоря маманю и возбуждаясь сам на неразрешенный инцест секс <a href=https://incest-home-video.ru/grany>порно рассказы мамки ебутся с сыном</a>
онлайн...
<a href=http://picforall.ru/2020/570928/><img src="http://picforall.ru/allimage/10/570928-thumb.jpeg"></a>
14128. Mlswami
11.10.18
10:12
bumdoor190289viagra.com
http://bumdoor190289viagra.com/
buy erythromycin 250mg
14127. Patrickzerig
11.10.18
09:31
https://clck.ru/EW5CU - Как похудеть за 1 месяц

Хотите похудеть на 10 килограмм за месяц?
БЕСПЛАТНО
https://clck.ru/EW5Cm - Биолифтинг живота книга
14126. Online Loans
11.10.18
09:06
poor credit loans <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com">personal loans online no credit check</a> independent payday lenders [url=https://creditloansguaranteedapproval.com]bad credit loans direct lenders[/url]
14125. MShinom
11.10.18
08:25
Мобильный, выездной шиномонтаж в Москве круглосуточно!
Мегафон: +7(495)908-97-71
Мтс: +7(915)448-25-25
Хранение шин.
1. Шиномонтажные работы.
2. Снятие секреток.
3. Переобувка шин.
4. Ремонт проколов и порезов.
Выездной шиномонтаж 24 часа в Москве и МО.
Звоните!
14124. Harrycip
11.10.18
05:23
Ремонт домофонов Санкт-Петербург


<a href=http://domofon-remont.ru>ремонт видеодомофонов kocom Санкт-Петербург......</a>
14123. Terrellpam
11.10.18
03:40
Организация модельного бизнеса набирает моделей.
Нужны Молодые модели для фотосъемок.
Если вы проходите отбор мы предоставим вам все необходимое для сотрудничества в киносъемках
Подробности узнать можно на сайте
https://clck.ru/Cv7m9

<a href=http://piccash.net/46253/793968/><img src="http://piccash.net/allimage/2017/11-7/img_thumb/793968-thumb.jpeg"></a>
14122. Qfwqami
11.10.18
01:40
bumdoor190289viagra.com
http://bumdoor190289viagra.com/
buy ventolin online eu
14121. Randyraf
11.10.18
00:50
<a href=http://put.sibirki.com>проститутки новосибирска</a>
<a href=http://nsk.siblaguna.org>проститутки новосибирска</a>
<a href=http://get.nsexy.ru>проститутки новосибирска</a>
Многие мужчины предпочитают платную любовь мимолетным отношениям , если вы проездом в Новосибирске и просто хотите расслабиться, то зачем вам лишние сложности? Например в командировке часто просто некогда тратить время на ухаживания и знакомства с женщинами в традиционных местах, кроме того, такой роман может нести за собой последствия, так как дама может пожелать продолжить отношения. Так же многие мужчины не считают секс с проституткой настоящей изменой, ведь они платят именно за секс, и ничего больше. Если хочется разнообразия в половой жизни, сексуальной разрядки и новых ощущений – не лучше ли воспользоваться интимными услугами проститутки, чем искать романы на стороне?
14120. Zharesanesk
11.10.18
00:44
levitra 10mg or 20mg you cannot post new topics in this forum
http://levitragtr.com - levitra 20mg
levitra and levitra
<a href="http://levitragtr.com">generic levitra
</a> - cheapest generic levitra levitra
online levitra softabs
14119. EdwardRes
10.10.18
22:03
Are you looking to acquire an essay on-line? Or have you been to acquire essay paperwork? Nicely your search is over, to suit your needs search is over simply because you have landed oneself inside the precise spot that you should be. Why? The reason being it really has been our exclusive task to actually can buy paperwork on the internet pertaining to the various subject areas you need to have exclusively covered within your essay. From, it is possible to purchase an essay that has been well investigated and as their demonstration fulfills the standards necessary to fulfill stop exceed the tolerance of your very good essay.
<a href=https://www.kentvizyonhaber.com/want-to-find-out-more-to-do-with-researching/>https://www.kentvizyonhaber.com/want-to-find-out-more-to-do-with-researching/</a>
14118. ileneng16
10.10.18
18:38
My new suss out d evolve:
http://nurse.outfit.twiclub.in
14117. ftaletvswu
10.10.18
16:47
[url=http://baymontelreno.com]cialis price comparison usa[/url] order cialis online canadian pharmacy http://baymontelreno.com
14116. BryceHew
10.10.18
15:20
Our service is the best method to Economical Custom-made Writings. Thus, getting the assistance doesn't make without curiosity our freelance writers. You will definitely hold the ideally suited assistance at the time you essay acquire via the internet from us. Perfect services at competitively cost-effective custom-made articles critique customwritings.

Our service gives the incredible essay which won't be in comparison to just about every other works your buddies. Our composing expert services will be the biggest formula. Our low priced writing products are merely incomparable.

[url=https://inkbotdesign.com/how-to-introduce-new-branding/]cheap essay help[/url]
14115. SergeyPaf
10.10.18
15:13
Два часа назад исследовал материалы сети, и к своему удивлению обнаружил актуальный вебсайт. Вот: [url=https://bee-apiary.com/]пригласи друзей[/url] . Для моих близких данный вебсайт произвел незабываемое впечатление. Хорошего дня!
14114. josefinadu18
10.10.18
14:42
Unique about bellhop for beetle out:
http://marci.w.telrock.org
14113. Smwqami
10.10.18
12:14
bumdoor190289viagra.com
http://bumdoor190289viagra.com/
buy celebrex uk
14112. marepSa
10.10.18
10:02
Прошу прощения, что вмешался... Я разбираюсь в этом вопросе. Готов помочь.

---
И что из этого следует? скачать fifa 15 торрент механики без origin, скачать fts 15 mod fifa 17 или [url=http://15fifa.ru/]fifarus[/url] скачать fifa 15 кеш на андроид
14111. AdoLitle
10.10.18
05:58
ХОТИТЕ ПОЛУАТЬ 250 000 руб. за месяц?
oткройте лучший магазин спортпита с гарантией результата!
Или мы СДЕЛАЕМ ВОЗВРАТ ДЕНЕГ !!!
Твой город пока открыт, торопись!
Наши франчайзи открывают уже второй и третий магазины.
Пожалуй лучшее предложение на рынке !.!.!.!
Подробнее по ссылке https://clck.ru/ELEwL
Будь на волне! Вступай в команду лидеров рынка!
14110. StasMoows
10.10.18
04:50
Ночью осматривал материалы сети интернет, и неожиданно к своему восторгу открыл красивый веб-сайт. Вот ссылка: [url=https://allaboutpussy.info/]Женские киски тут[/url] . Для нас этот ресурс явился очень важным. Всех благ!
14109. timph69
09.10.18
21:30
My creative network project:
http://sesxxxxxx.ebayreview.top
14108. Valeriakeync
09.10.18
14:44
Рады видеть Вас!!!
---------------------------------------------------------------
[b]Желающих обучаться чип-тюнингу становится больше.
Причина в увеличении количества клиентов. Чип-тюнинг
приобретает популярность среди водителей России и СНГ.
Мифы и предрассудки исчезают. Количество желающих делать
чип-тюнинг растет. Соответственно увеличивается поток
заявок на обучение.[/b]
----------------------------------------------------------------
Основное направление нашей компании является [u]Чип тюнинг[/u]
----------------------------------------------------------------
[b]у нас вы можете
1)пройти полное и качественное обучение чип тюнингу
2)приобрести все необходимое оборудование для чип тюнинга
3)Мы занимаемся изготовлением модифицированных прошивок на заказ
,это тюнинг прошивки Stage1,Stage2,удаление ЕГР,ДПФ,перевод на
евро2 и прочих систем.
ролик на ютуб про нас[/b] https://youtu.be/f-6RKYIEueY
----------------------------------------------------------------
Для тех кого заинтересовало нашей предложение по обучению,а
так же по калибровке прошивок ЭБУ разных марок.
----------------------------------------------------------------
[b]наши контакты:
1 skype:autoteams2
2 skype:logdog4ik
3 email:autoteams@ya.ru
4 в контакте: https://vk.com/autoteams
5 официальный сайт:http://autoteams.ru
6 наш форум : https://autoteamsforum.ru/index.php
7 viber,WhatsApp: по запросу
8 магазин оборудования для чип тюнинга:http://autoteamsshop.ru/
9 магазин тюнингу прошивок:http://carfiletuning.ru/ [/b]
----------------------------------------------------------------
Для осущевствления заказа прошивки обращятся на указанные выше контакты!

КУПИТЬ качественное ДОРАБОТАННОЕ оборудование ДЛЯ чип тюнинга МОЖНО ЗДЕСЬ http://autoteamsshop.ru/

[url=https://radikal.ru][img]https://b.radikal.ru/b13/1809/95/297676219fb4.jpg[/img][/url]
14107. Fuh
05.10.18
13:16
[url=https://drawing-portal.com/house-plan-in-autocad/kak-vstavit-podlozhku-izobrazhenie-i-nastroit-v-avtokad.html]Как вставить растровое изображение (картинку) в Автокад и настроить[/url]. Настройка рисунка Автокад - его вставка, обрезка, выравнивание и масштабирование и т.д. Вставка подложки в Автокад и ее редактирование (настройка). Статья. Видео. Читайте, смотрите [url=https://drawing-portal.com/house-plan-in-autocad/kak-vstavit-podlozhku-izobrazhenie-i-nastroit-v-avtokad.html]тут[/url].
14106. Davidmub
05.10.18
12:55
Веб Магазин [url=https://enter.online/ru/noutbuki/]ENTER МД.[/url]
14105. Viktorivaf
05.10.18
08:26
[url=http://female-rus.ru/]Французский шик ¦ наряд дня - Все для женщин - женщина сегодня -[/url]
14104. JamesDoons
05.10.18
07:50
Against the Rams, Palmer overthrew the intended receiver late on a play that would have put Arizona in position for a game-winning field goal.
Green, who began his scouting career in [url=http://www.cheapnfljerseyschinaline.us.com/]Cheap Jerseys Wholesale[/url] Dallas even before his [url=http://www.chinajerseysoutlet.us.com/]Cheap Jerseys Wholesale[/url] playing career was over, was presented with a jersey, the No. 28 representing the years he worked for the Broncos.
LAST MEETING пї?Packers beat Bears 55-14, Nov. 9, 2014
Well, almost everybody.
"The reason why this honor is so hard to accept is because [url=http://www.cheapjerseysnflelite.us.com/]nfl jerseys china[/url] we had always envisioned him still being [url=http://www.cheapjerseysleague.us.com/]Cheap China Jerseys[/url] here to accept it," she told the Times.
Colon was a fourth-round draft pick of Pittsburgh out of Hofstra in 2006, and won a Super Bowl with the Steelers to cap the 2008 season. He knows his chances at another title are dwindling. Colon isn't sure how [url=http://www.wholesalejerseysnflchinacheap.us.com/]Wholesale NFL Jerseys[/url] much longer his body will allow him to play [url=http://www.cheapnfljerseysclub.us.com/]Wholesale Jerseys[/url] the game he loves [url=http://www.authenticnfljerseyscheap.us.com/]CHeap NFL Jerseys China[/url] пї?and come out on top in position competitions.
14103. MariaPlath
05.10.18
06:11
раскрутить сайт Брест
раскрутить сайт Могилев
создание сайтов РБ

[URL="https://raskrutkasaitavbreste387507800.wordpress.com/2018/10/02/создание-сайтов-в-витебске/"]создание сайтов в Витебске[/URL]
[URL="https://obsluzhivaniesaitovvmogileve328976076.wordpress.com/2018/10/02/раскрутка-сайта-в-витебске/"]раскрутка сайта в Витебске[/URL]
[URL="https://razrabotkasaitovvgomele972175167.wordpress.com/2018/10/02/разработка-сайтов-в-могилеве/"]разработка сайтов в Могилеве[/URL]

разработка сайтов в Могилеве
разработка сайта Могилев
обслуживание сайта Гродно
14102. ttaletnoak
05.10.18
00:08
[url=http://canadian-pharmacyisale.com]online viagra prescriptions[/url] get viagra online http://canadian-pharmacyisale.com
14101. ttaletfhvg
04.10.18
22:20
[url=http://canadian-pharmakgae.com]ordering viagra online legal[/url] herbal viagra pills http://canadian-pharmakgae.com
14100. RomanGub
04.10.18
22:19
http://oknaideal.com/reviews/
14099. otaletekeg
04.10.18
19:34
[url=http://canadian-pharmacyionline.com]buy viagra online canada[/url] order viagra uk http://canadian-pharmacyionline.com
14098. rubentc3
04.10.18
16:17
My creative network project:
http://naked.cm.erolove.top
14097. ttaletglvo
04.10.18
15:58
[url=http://unishade.com]buy name brand cialis online[/url] order cialis online without prescription http://unishade.com
14096. Kennethsag
04.10.18
13:11
Доброе утро.РекомендуюВампосетитьСайтanti-spazm.ru . Тут Вы найдетелучшие статьи о спазмах сосудов в рунете.
<a href=https://anti-spazm.ru/tag/%d1%81%d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%bc%d1%8b-%d0%bc%d0%be%d0%b7%d0%b3%d0%b0/>спазмы при кишечной инфекции</a>
14095. qtaletnaei
04.10.18
13:03
[url=http://canadian-pharmacyionline.com]buy real viagra online cheap[/url] online order viagra http://canadian-pharmacyionline.com
14094. ytaletpdrk
04.10.18
11:16
[url=http://canadian-pharmakfxy.com]where to buy real cialis online[/url] discount cialis in usa http://canadian-pharmakfxy.com
14093. gennick[Eqecukehypfowipe,2,5]
04.10.18
11:08
[Больничный лист купить официально][справку купить срочно][Рецепт купить][санкнижку купить в день обращения]

[url=http://dr-pills.com.ru/TsAO.html]Купить справку для студента/Подробности по ссылке… официальный больничный лист/Подробности по ссылке…[/url]
14092. DonaldMopsy
04.10.18
09:36
walker turner 5110 lathe manual
otterbox defender rugged protection instructions
jumbl film scanner instructions
zolo ring sling instructions
craftsman 42 inch garden tractor manual
[url=http://aplacetonest.com/new-south-wales/sagemcom-f-st-5350-manual.php]sagemcom f st 5350 manual[/url]
[url=http://applelotusvas.com/australian-capital-territory/lg-washer-manual-model-wtg7532w.php]lg washer manual model wtg7532w[/url]
[url=http://dco43054.com/northwest-territories/trex-transcend-railing-installation-instructions.php]trex transcend railing installation instructions[/url]
[url=http://allergymate.com/northwest-territories/manual-for-singer-14cg754-profinish-2-3-4-thread-serger.php]manual for singer 14cg754 profinish 2-3-4 thread serger[/url]
[url=http://annhcarroll.com/northern-territory/human-resources-policies-and-procedures-manual.php]human resources policies and procedures manual[/url]
razer anansi gaming keyboard manual
cuisinart perfectemp tea kettle instructions
public health pest control applicator training manual florida
instructional objectives as learning outcomes pdf
corliving bmb-578-s bed manual
14091. xtaletoiqw
04.10.18
05:59
[url=http://canadian-pharmasale.com]cialis online india[/url] buy cheap generic cialis from india http://canadian-pharmasale.com
14090. Potaphax
04.10.18
03:12
Вчера познавал материалы инет, вдруг к своему восторгу увидел поучительный сайт. Вот смотрите: [url=http://www.shuma.net.ua/avtozvuk/]установка автозвука киев[/url] . Для нас вышеуказанный ресурс произвел незабываемое впечатление. Всего наилучшего!
14089. btaletbcqe
04.10.18
02:18
[url=http://rabbitinahat.com]purchase cialis online canada[/url] cialis order online uk shopping http://rabbitinahat.com
14088. WillrrmEtevy
04.10.18
01:22
Pocket Option https://bit.ly/2OV78f1

Сайт Олимп https://bit.ly/2JwdKy4

Сайт Биномо https://bit.ly/2Hyzh7F

Стать партнером https://bit.ly/2M40qqb
14087. wtaletatmr
04.10.18
00:29
[url=http://canadian-pharmasale.com]buy cheap cialis generic[/url] cheap cialis pill http://canadian-pharmasale.com
14086.
03.10.18
19:59
5-reel slot games usually give that you chance of playing many payline.
You can play up to nine paylines and 45 silver and gold coins.
You get a good time playing Food Fight right inside your. http://redumarpi.mihanblog.com/post/comment/new/60/fromtype/postone/fid/15384421535bb2c3a911b3f/atrty/1538442153/avrvy/0/key/329e78127954d1928ad760fa6a9bb093/
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.1423